Na koniec som si nechal rozlohou najväčší národný park na Slovensku a svoju srdcovku, Nízke Tatry. Jeho rozloha je až 1 830 km²! Legendárne vrcholy Ďumbier, Chopok alebo Kráľova Hoľa pozná každý. Objavte aj iné lákadlá a budete nadšení! Jednou z mnohých zaujímavostí parku je napríklad ikonický vrch Kráľova Hoľa. Pod ním totiž pramenia až štyri známe slovenské rieky - Hron, Váh, Hnilec a Hornád. Pre Nízke Tatry sú typické husté ihličnaté aj listnaté lesy a kosodrevinový porast od nadmorskej výšky 1500 m.n.m. Zaujímavosťou Nízkych Tatier, rovnako ako Vysokých Tatier, je výskyt kamzíka tatranského. Celá dnešná populácia v tomto parku je potomstvom tridsiatich jedincov, ktorí sem boli postupne sťahovaní z Vysokých Tatier v 70-tych rokoch. Tipy na výlety: Jaskyňa mŕtvych netopierov, Čiernohronská lesná železnica, Demänovská jaskyňa slobody, Demänovská ľadová jaskyňa, Chmarošský viadukt, Stanišovská jaskyňa Pobyty v Nízkych TatráchYouTube
StoryEditor

Nízke Tatry vyhľadávajú turisti až zo škandinávskych krajín či Izraela. Čím konkurujú Vysokým?

20.08.2019, 00:00
Čaru centrálneho Slovenska neprepadajú iba miestni občania alebo Česi.

Nekončiaca zeleň, v diaľke čnejúce sa dvojkilometrové hory a rozľahlé plesá s čírou vodou. Tatry patria k obľúbeným turistickým cieľom. Popri Vysokých sa však stále väčšej obľube tešia aj menej slávne Nízke Tatry. Najmä u ľudí, ktorí si medzi hrebeňovými túrami radi krátia čas relaxáciou či zábavou.

Nízke Tatry na pomedzí severnej a strednej časti Slovenska sa môžu pýšiť prírodnými krásami, bohatou históriou, ale aj mnohými príležitosťami aktívneho vyžitia. Na svoje si tu prídu tí najnáročnejší turisti, ale aj úplní začiatočníci, rodiny s deťmi alebo partnerské dvojice dychtiace po súkromí, uvádza portál lidovky.cz.

"V lete je to optimálna destinácia pre priaznivcov športových aktivít najrôznejšieho druhu, v zime sa mení na skutočný raj pre milovníkov lyžovania," hovorí na adresu Nízkych Tatier Martin Hloušek, oblastný manažér spoločnosti Tatry Mountain Resorts, ktorá prevádzkuje skiareály a turistickú infraštruktúru.

Ideálny východiskový bod pre návštevu centrálnej časti Slovenska predstavuje Bešeňová. Obec, v ktorej žije približne 700 obyvateľov, je kvôli rozsiahlemu výskytu minerálnych prameňov označovaná za termálne srdce regiónu Liptov.

Rekreácia a relax nielen pre telo

Na jej okraji, v tesnej blízkosti rieky Váh nájdete rovnomenný relaxačný komplex. Rozsiahly (pred dvomi rokmi modernizovaný) areál púta možnosťami pre všetky skupiny návštevníkov. Zaľúbenie v ňom nájdu hľadači pasívneho aj aktívneho odpočinku.

Dopriať si ho môžu v osemnástich krytých aj nekrytých bazénoch všetkého druhu (detský, plavecký, relaxačný, divoká rieka) s 260 atrakciami a trinástimi tobogánmi s celkovou dĺžkou, ktorá presahuje kilometer. Niektoré bazény majú termálnu vodu s teplotou pribliižne 40 stupňov Celzia, ktorá blahodarne pôsobí na pohybové a dýchacie ústrojenstvo, na psychiku a má priaznivé kozmetické účinky.

Súčasťou parku je aj jedinečný Saunový dom s chladiacou jaskyňou a saunový svet Harmonia, v ktorom sa pravidelne konajú denné a nočné saunové rituály v réžii tých najlepších majstrov v obore. Ich súčasťou je aj muzikoterapia, ktorá priaznivo pôsobí na ľudskú myseľ. Tej možno dopriať úľavu okrem iného aj pomocou procedúr alebo klasických alebo thajských masáží.

Ubytovať sa hostia môžu v areáli v luxusnom štvorhviezdičkovom wellness hoteli Galeria Thermal. Niektoré zo 45 izieb pritom disponujú priamym prístupom k bazénom s termálnou vodou.

V Bešeňovej sa konajú aj hudobné koncerty a iné spoločenské akcie. Letnú sezónu tradične otvára júnová módna prehliadka. Tento rok sa na móle vystavanej na hladine termálneho bazéna prechádzala Andrea Verešová, vlani Iva Kubelková.

Pokiaľ niekoho neuspokoja lákadlá vodného parku, môže si poriadnu dávku adrenalínu vychutnať v susednom, približne dvadsať kilometrov vzdialenom akvaparku Tatralandia, najväčšom slovenskom zariadení svojho druhu.

Štrnásť bazénov (aj s morskou a termálnou vodou), 28 tobogánov a atrakcií, vrátane arény pre surfovanie, raftovacej u-rampy či Mega Delphin - unikátneho rodinného toboganu, najväčšieho tohto typu v Európe. To všetko na ploche s rozlohou 14 hektárov.

Túra k trojhlavému drakovi

Milovníci turistiky by rozhodne nemali vynechať výlet na 2 024 metrov vysokú horu Chopok. Tretí najvyšší bod Nízkych Tatier (po Ďumbieri 2 043 metrov a Štiavnici 2 025 metrov) ponúka nádherný výhľad nielen na blízke okolie, ale aj na Západné či Vysoké Tatry.

Pohodlne sa naň možno dostať modernými lanovkami. Cesta pešo na vrchol zaberie približne tri hodiny. Záleží na výbere trasy, ktorých vedie nahor niekoľko. Prechádzku pritom zvládnu aj menej zdatní športovci.

Tí, ktorí horu úspešne zdolajú, sa budú môcť pozrieť od očí trojhlavého draka Demiána, údajného strážcu pokladu neďalekého údolia Demänovskej doliny, ktorého socha je na terase panoramatickej reštaurácie Rotunda. Traduje sa, že kto zazvoní na drakov čarovný zvonček, privolá si šťastie.

"Spolu s deťmi sa návštevníci môžu vydať na Dračiu cestu na Chopok a plnením dobrodružných úloh získať nielen pekný darček zo strediska Jasná, ale sa aj hravým spôsobom dozvedieť, ako sa bezpečne správať v horách alebo čo si nezabudnúť vziať so sebou na horskú túru," láka Hloušek.

Okrem prechádzok si však výletníci môžu na Chopku užiť aj mnoho aktivít: jazdu na horských kárach či skákanie na bungee trampolíne.

"Milovníci technických pamiatok si nesmú nechať ujsť lokalitu Kosedrevina a možnosť pokochať sa spomienkou na dobovú lanovku s nástupnou stanicou z rokov 1954-1957. Supermoderná "Von Roll-ka" - švajčiarska priekopníčka. Spájala severný a južný svah Chopku. Spojenie dvoch významných regiónov Liptova a Horehronia bolo v tej dobe v Európe unikátne," povedal Hloušek.

Čaru centrálneho Slovenska neprepadajú iba miestni občania alebo Česi. V posledných rokoch začínajú jeho krásy objavovať aj turisti zo škandinávskych krajín či dokonca Izraela. "Nízke Tatry aj celý Liptov a Horehronie ponúkajú toľko možností, že užiť si všetky počas jediného pobytu jednoducho nejde. To je ten najlepší dôvod pre opakované návštevy," dodáva zástupca Tatry Mountain Resorts.

01 - Modified: 2021-12-20 14:37:55 - Feat.: 0 - Title: Zabudnuté a utajené krásy Slovenska: Tieto úchvatné miesta prekvapia aj skúseného cestovateľa
01 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 02 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 03 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 05 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 19:58