Pixabay
StoryEditor

Služby ako v Alpách, ale bez davov. Ak ste milovníkom hôr a výhľadov, skúste bulharský Pirin

23.08.2019, 15:34
O úroveň ubytovania a služieb nemusíte mať obavy.

Na letnú dovolenku do hôr sa vydáva čoraz viac ľudí. Mnohé miesta, či už u nás, alebo napríklad v Alpách, bývajú preto cez prázdniny veľmi preplnené. Pre tých, ktorí sa chcú davom turistov vyhnúť, môže byť dobrou alternatívou bulharské pohorie Pirin. Leží na juhozápade Bulharska, asi 160 kilometrov od Sofie, uvádza portál lidovky.cz.

Krajina horských jazier

Môžete ísť autom, ale je to dosť ďaleko. Optimálnejšia a pohodlnejšia možnosť je letieť do Sofie a odtiaľ ísť autobusom, prípadne si požičať auto. Pirin je jedným z troch bulharských národných parkov a zároveň tým najstarším. Od roku 1983 je zapísaný na zozname prírodného dedičstva UNESCO.

Viac ako 45 vrcholov Pirinu presahuje výšku 2 600 metrov, najvyšší z nich je vysoký 2 914 metrov. Krajina je plná priezračných horských jazier, narazíte tu aj na krasovú oblasť s vápencovými útesmi a jaskyňami. Tunajšie lesy tvoria prevažne borovice, a to vrátane vzácnych druhov, niektoré z nich sú staré až 500 rokov.

Turistické chodníky sú tu dobre značené, takže si túry môžete bez problémov naplánovať. Odporúčame túru k niektorému z bezmála 180 jazier. Napríklad k tomu najväčšiemu a súčasne najhlbšiemu jazeru Popovo. Leží vo výške viac ako 2 200 metrov a dostanete sa k nemu lanovkou od chaty Goce Delčev a odtiaľ už pešo.

Vynechať by ste nemali ani mestečko Melnik, ktorého 96 unikátnych stavieb z byzantského a osmanského obdobia robia z neho jedinečnú architektonicko-kultúrnu pamiatku. Atraktivitu tohto miesta ešte umocňujú okolité monumentálne pieskovcové pyramídy.

Služby ako v Alpách

O úroveň ubytovania a služieb nemusíte mať obavy. V posledných 15 rokoch sem investori vložili naozaj veľa peňazí. Asi najviac je to vidieť v mestečku Bansko, ktoré budú poznať hlavne lyžiari. Organizujú sa tu totiž aj preteky Svetového pohára.

Ešte pred dvadsiatimi rokmi sa tu za lyžovaním muselo vyjsť po kľukatej ceste autobusom. Bola tu jediná lanovka a pár vlekov. Dnes je Bansko takým Kitzbühelom bulharských hôr s modernými lanovkami a 65 kilometrami zjazdoviek.

Centrum mestečka je lemované krčmičkami, galériami, obchodmi s najluxusnejším značkovým tovarom by tu však nikto nečakal. Menia sa aj ďalšie miesta v okolí Banska. Napríklad v Betolovote vyrástlo v podstate nové malé mestečko Pirin Resort.

Tu si budete pripadať ako v Alpách. A to doslova. Je totiž vybudovaný v duchu typickej alpskej architektúry. Okolo centrálneho námestia a na pešej zóne je veľa reštaurácií, barov a obchodíkov. Sú tu hotely aj vilky na prenájom.

Hlavnou pýchou Pirin Resortu je však osemnásťjamkové ihrisko Pirin Golf & Country Club, otvorené v roku 2007. Na jar a na jeseň je tu možné kombinovať golf s lyžovaním v Bansku.

Naopak dlhú históriu má v Pirine kúpeľníctvo. Len šesť kilometrov od Banska je dedinka Dobrinište (Dobrinishte), kde vyviera 17 termálnych prameňov s teplotou 30 až 40 stupňov a kde je aj verejný minerálny kúpeľ.

Kúpeľmi v tom pravom slova zmysle je potom mesto Sandanski, kde vyviera viac ako 80 prameňov s teplotou 42 až 81 stupňov. Pod holým nebom sa tu teda môžete kúpať, aj keď práve nebude veľmi teplo.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:28