Flickr
StoryEditor

Taliansky región láka nových obyvateľov: Príďte k nám bývať, dáme vám 700 eur mesačne

13.09.2019, 12:45
Autor:
mhmh
Nový plán má háčik. Čerství prisťahovalci musia splniť podmienky.

Riedko obývaný taliansky región Molise ponúka novoprijatým obyvateľom 700 eur mesačne počas troch rokov. Stačí, keď budú žiť v jednej z miestnych dedín. Nový plán boja proti vyľudňovaniu vidieka má však háčik. Čerství prisťahovalci budú musieť žiť v mestách s menej ako dvetisíc obyvateľmi a musia začať podnikať, uvádza portál lidovky.cz.

"Ak by sme ponúkli financovanie bez podmienok, bolo by to len ďalšie dobročinné gesto," uviedol pre denník The Guardian prezident talianskeho regiónu Molise Donato Toma. "Chceli sme viac než len to. Chceli sme, aby tu ľudia investovali. Môžu si otvoriť akýkoľvek podnik: pekáreň, potraviny, reštauráciu, čokoľvek. Pre nás je dôležité znovu vdýchnuť život do miest a zvýšiť počet obyvateľov."

Región sa vyľudňuje

Toma tiež oznámil, že každé mesto s menej ako dvetisíc obyvateľmi získa investičný stimul vo výške 10-tisíc eur na vybudovanie infraštruktúry a podporu kultúrnych aktivít.

"Nie je to len otázka prírastku populácie. Ľudia potrebujú aj dôvod zostať, inak skončíme opäť tam, kde sme pred pár rokmi začali," dodal šéf regiónu, ktorý podľa údajov Talianskeho národného štatistického úradu zažil najväčší úbytok obyvateľov.

Ešte v roku 2014 žilo v Molise 314-tisíc ľudí, zatiaľ čo tento rok iba 305-tisíc. V minulom roku zomreli takmer tri tisícky obyvateľov, rok pred tým tisíc. V deviatich mestách regiónu sa pritom nenarodilo jediné dieťa.

Obyvateľov ubúda

Talianska populácia starne a vymiera. V rokoch 2014 až 2018 sa počet talianskych občanov znížil o 677-tisíc. Podľa expertov stojí za úbytkom obyvateľstva značný pokles pôrodnosti, ktorá je na rekordne nízkej úrovni, porovnateľnej s obdobím zjednotenia Talianska v 19. storočí.

Na vine je však aj veľký rozsah migrácie mladých Talianov z krajiny. Podľa štatistického úradu v roku 2018 opustilo Taliansko 157-tisíc mladých kvôli nedostatočným pracovným príležitostiam.

Taliansko je jediným európskym štátom, v ktorom OSN očakáva úbytok obyvateľov v najbližších piatich rokoch. Na stovku mladých ľudí v Taliansku pripadá 165 Talianov vo veku nad 65 rokov. Vo svetovom meradle je v tejto smutnej štatistike Taliansko na druhom mieste za Japonskom.

Regióny sa snažia túto problematiku riešiť dvomi spôsobmi. Buď do opustených domov na juhu Talianska umiestňujú migrantov z Líbye - príkladom je mesto Sutera na Sicílii, alebo predávajú nehnuteľnosti za smiešne nízke ceny, ako napríklad mesto Sambuca.

Domy za euro

Práve mesto Sambuca sa tento rok v máji zapojilo do celotalianskeho programu, v ktorom mestá a dediny ponúkali vo verejných aukciách domy za jedno euro. Podmienkou bolo zloženie zálohy vo výške tisíc eur a následná povinnosť zrenovovať nehnuteľnosť do troch rokov.

​Taliansko však nie je jedinou krajinou, ktorá naraz bojuje s vyľudňovaním aj s migračnou krízou. Podobnú skúsenosť majú aj na mnohých gréckych ostrovoch, ako napríklad na ostrove Antikythera, ležiacom medzi Peloponézskym polostrovom a Krétou.

Jeho politické vedenie preto tento rok v júni oznámilo, že ponúka novoprisťahovaným rodinám dom, pozemok a 500 eur mesačne počas troch rokov. Podmienky pre život na ostrove, kde žije len asi 40 ľudí, neboli náročné. Stačilo mať rodinu, v ktorej aspoň jeden z členov hovorí plynule po grécky.

01 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 02 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 03 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 04 - Modified: 2024-04-22 06:32:56 - Feat.: - Title: Miláno mierni nočný život. Zakáže jedlo aj zmrzlinu v uliciach, predajcovia sa búria 05 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 23:59