Pixabay (ilustračná)
StoryEditor

Koronavírus ich na pol roka uväznil v turistickom raji. Konečne, komentuje skupina návrat domov

07.10.2020, 10:25
Autor:
ahaaharedred
Stroskotanci na Tahiti o pomoc prosili niekoľko mesiacov.

Skupina dvadsiatich piatich ľudí z Veľkonočného ostrova uviazla v marci na Tahiti. Niektorí tu chceli stráviť len pár týždňov, ale čilské aerolinky Lata im kvôli uzatváraniu hraníc zrušili spiatočné letenky. V Gauginovom tichomorskom raji tak zostali uväznení.

Z raja väzenie

Francúzske úrady teraz oznámili, že skupina poletí domov na palube vojenského lietadla Airbus A400M Atlas, ktorý spadá pod francúzsku posádku na Tahiti.

Z Veľkonočného ostrova zase naopak privezie pätnásť Tahiťanov. Jedna cesta by mala trvať zhruba šesť hodín.

Francúzska diplomacia oznámila, že koná na základe žiadosti o pomoc zo strany Čile, ktoré Veľkonočný ostrov spravuje. Stroskotanci na Tahiti o pomoc prosili niekoľko mesiacov, obrátili sa dokonca aj na čilského prezidenta Sebastiána Piñera.

"Som mimoriadne šťastná! Cítime veľkú úľavu, že sa konečne vrátime domov a vieme, že aj Tahiťania, ktorí uviazli na Rapa Nui, sa v rámci tej istej misie dostanú domov," povedala agentúre AP neoficiálna hovorkyňa skupiny Kissy Baudeová.

Dlhá cesta domov

A tým hovorí aj v mene 21-ročnej ženy, ktorá pred niekoľkými dňami na Tahiti porodila syna. Otec pri pôrode byť nemohol, pretože je doma na Rapa Nui - ako znie v domorodom jazyku názov Veľkonočného ostrova.

Zatiaľ nie je jasné, či aj čerstvá mamička bude môcť vo štvrtok podniknúť viac ako štyri tisícky kilometrov dlhú cestu. Agentúra AP pripomína, že Tahiti pre obyvateľov Veľkonočného ostrova slúži ako prestupná stanica.

Aerolinky LATM pred začiatkom pandémie prevádzkovali pravidelnú linku Santiago-Veľkonočný ostrov-Tahiti. Tá však od marca nefunguje a zatiaľ nie je jasné, kedy budú lety obnovené.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 12:50