StoryEditor

Krajiny, ktoré vás pozitívne naladia do nového roka

21.12.2014, 23:02
Autor:
stlstl
Trendy v cestovaní. Tipy na krajiny, kde sa oplatí vyraziť na konci roka.

BHUTÁN
Krajina, ktorá meria svoju prosperitu šťastím

Bhután, horské kráľovstvo rozprestierajúce sa v Himalájach, kde sa dôraz kladie na kvalitu života, šťastie ľudí a životné prostredie až tak veľmi, že jeho ochrana je zakotvená v ústave (minimálne 60 percent pôdy musí zostať zalesnenej.) Ako turistická destinácia sa zatiaľ veľmi často neskloňuje a hoci nie je jednoduché sa tam dostať, návšteva určite stojí za prekonanie počiatočnej byrokracie. Vhodný je preto pobyt na minimálne 7 nocí. Individuálna turistika v súčasnosti nie je možná, turisti prichádzajú iba v organizovaných skupinách, keďže udelenie vstupných víz je podmienené objednávkou balíčka služieb od cestovnej kancelárie. Jednotlivé balíčky sa líšia dĺžkou pobytu, ako aj navštívenými miestami. Napríklad pri trekingu zabezpečí cestovná kancelária stany, cestu s vami absolvuje aj kuchár a batožinu vám ponesú kone. Vy si tak môžete vychutnávať unikátnu budhistickú kultúru – je tu množstvo unikátnych hradov, chrámov a kláštorov (azda najznámejší je kláštor Tigrie hniezdo zasadený na úbočí skalného útesu), ale aj nádhernú prírodu, tajomné priesmyky či úžasný výhľad na zasnežené štíty Himalájí.

PREČO TERAZ: Vhodné obdobie pre kultúrno-poznávacie zájazdy sa začína už vo februári, na jar (marec – máj) sa ešte vyhnete masám, rododendrony, magnólie a iné dive rastliny sú v rozkvete, počasie je priaznivé pre turistiku a treking a na jar sa koná aj festival Paro Tsechu. Je to jeden z najpopulárnejších festivalov v Bhutáne, kde uvidíte tancujúcich mníchov v maskách a kostýmoch.

ZAUJÍMAVOSŤ: V krajine môžete vidieť celé polia marihuany, ktorá tu rastie ako burina, no jej fajčenie je zakázané. Platí tiež zákaz predaja tabaku a na to, aby ste mohli fajčiť, potrebujete oprávnenie… a aj potom budú po vás škaredo pozerať. Ak na vás nebude mať pozitívny účinok iba samotná prítomnosť usmiatych a pozitívne naladených ľudí, tak potom to určite napraví poriadna túra po dych vyrážajúcich Himalájach.

 

SRI LANKA
Do nového roka vstúpte ako „nový človek“

Exotický ostrov Srí Lanka známy mnohým azda najmä vďaka čaju (leží na ostrove Cejlón), to sú nekonečné piesočnaté pláže, nespočetné chrámy, paláce a kláštory, ale aj výhodné nákupy šperkov, vyrezávaného dreva, porcelánu či rozmanitých druhov čajov a korenia.
No Srí Lanka je ešte omnoho viac. Popri exotickej prírode a kultúrnemu bohatstvu sa sem vydajte na očistu svojho tela a možno aj duše. Vhodnejšie miesto azda nenájdete, keďže sa tu nachádza aj jedno z najsvätejších miest budhistického sveta – Anuradhapura, niekdajšie hlavné mesto Srí Lanky a jedno z najstarších trvalo osídlených miest na svete. Až do nástupu západnej medicíny v 19. storočí tu boli jedinou liečebnou metódou bylinky a strava.

PREČO TERAZ: Mnohé rezorty na Srí Lanke sa špecializujú na očistné a ozdravné programy, ktoré majú za cieľ prinavrátiť harmóniu tela a duše. Odporúča sa absolvovať minimálne 14-dňový pobyt, aby celý proces mal zmysel. Základom je zdravá strava, kde je mäso úplne vylúčené, rovnako aj alkohol. Dôraz sa kladie na zeleninu, ovocie, strukoviny a ryžu. Ďalšou súčasťou „liečby“ sú meditácie, jogové cvičenia a masáže. Meditácia zohráva obrovskú rolu pre dokonalé mentálne zdravie. Pobyt je vhodný aj pre fajčiarov, ktorí chcú skoncovať so svojím zlozvykom.

ZAUJÍMAVOSŤ: Na svoje si však prídu aj milovníci pláží, ktorým sa odporúča skôr východné pobrežie ostrova, kde pláže ešte nie sú až také známe, táto strana je tiež vhodná pre surfistov.
Návšteva Srí Lanky je možná takmer počas celého roka vďaka dvom monzúnom, ktoré ovplyvňujú počasie na ostrove a vytvárajú vhodné podmienky pre pobyt.


ISLAND
Hlava zaklonená a oči doširoka otvorené

Ostrov známy aj vďaka sopke, ktorá pred niekoľkými rokmi ochromila leteckú dopravu a ktorej názov nevie nikto poriadne vysloviť. Island to je v prvom rade nádherná krajina s úžasnými prírodnými úkazmi. Nachádza sa tu množstvo jaskýň, vyše 700 horúcich prameňov, viac ako 200 sopiek, z ktorých asi 30 je ešte činných. Zaujímavá je návšteva NP Þingvellir, kde nájdete ohromné vodopády Gullfoss, jazero Kerid, ktoré sa utvorilo v sopečnom kráteri či Geysir, horúci prameň, po ktorom vzniklo pomenovanie gejzír. Známa je Čierna pláž, pláž s čiernym pieskom a nevšednými skalnými útvarmi, či geotermálne kúpele Modrá lagúna. Na Islande by ste určite mali navštíviť aj hlavné mesto Reykjavík s množstvom zaujímavých múzeí či pozoruhodnou katedrálou.

PREČO TERAZ: Hlavným dôvodom pre návštevu Islandu teraz v zime je však polárna žiara. Nádherný a úchvatný úkaz, ktorý možno pozorovať v oblastiach v blízkosti severného a južného pólu. Polárna žiara vzniká, keď sa stretnú elektricky nabité častice zo slnka s atmosférickými plynmi a vyvolajú ich svetielkovanie. Aurora (lat. názov) ihrá mnohými odtieňmi zelenej, modrej a červenej a vytvára tak neskutočné divadlo na oblohe. Obdobie pre sledovanie polárnej žiary je približne od októbra do marca. Aby ste mali akú-takú šancu polárnu žiaru „zastihnúť“, odporúča sa pobyt na minimálne 7 nocí. Počas zimy je síce na Islande najchladnejšie, no noci sú tu najtmavšie, takže v prípade dobrého počasia máte najlepšie podmienky pre jej sledovanie. Základom vášho oblečenia by preto malo byť niekoľko vrstiev, ďalej vode a vetru odolná bunda a nezabudnite na vlnené ponožky. Na honbu za polárnou žiarou sa môžete vybrať v rámci organizovanej skupiny, keď sa nemusíte o nič starať, alebo na vlastnú päsť. V tom prípade by ste mali byť zdatným vodičom, keďže výskyt snehu v tomto období je viac ako pravdepodobný. Dôležité je dostať sa čo najďalej od civilizácie, napríklad na vidiek, aby vám výhľad nerušilo mestské svetlo. Existujú dokonca stránky s predpoveďami pre polárnu žiaru a nájdete tam aj informácie o výskyte oblačnosti, preto je dobré ich sledovať. Na Islande sú dokonca hotely prispôsobené sledovaniu polárnej žiary, takže ak si správne vyberiete, stačí, aby ste si sadli  pohodlne pred hotel a nerušene sa kochali. Zaručené zimomriavky a magický pocit vám vynahradia aj prípadné omrzliny.


Tri miesta, kde by ste sa mali vybrať na konci roka,
pre vás vyberá Beáta Kováčová z portálu cestovnahorucka.sk

01 - Modified: 2007-01-28 11:36:15 - Feat.: 0 - Title: Veľmoci sa dohodli na pokračovaní rokovaní WTO
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 12:46