StoryEditor

Skalné steny a výhľad pre bohov. Toto uvidíte v Tatrách do sto eur

02.08.2014, 10:00
Chystáte sa na predĺžený víkend? V našom seriáli vám ukážeme, koľko vás to bude stáť a čo sa oplatí vidieť.

Prírodné, kultúrne a historické poklady Slovenska. To všetko vás čaká a neminie pri návšteve nášho najvyššieho pohoria. Ak chcete stráviť voľno na Slovensku, Tatry sú jedným z najatraktívnejších cieľov. Na kondícii nezáleží až natoľko, ako by sa mohlo zdať; návštevníci tu nájdu „pohodové“, stredne náročné i poriadne ťažké trasy. Stačí si vybrať podľa svojich schopností a aktívny oddych sa môže začať.

Vysoké Tatry, pohľad z Rysov

1. Kadiaľ a za koľko

Cesta autom z Bratislavy do Tatier
Dĺžka trasy: 350 km (4 hodiny 15 minút)
Cena (benzín, priemerná spotreba 7 litrov na 100 km): 36,77 eura
Cena (nafta, priemerná spotreba 6 litrov na 100 km): 28,413 eura


Cesta autom z Košíc do Tatier
Dĺžka trasy: 128 km (1 hodina 36 minút)
Cena (benzín, priemerná spotreba 7 litrov na 100 km): 15,34 eura
Cena (nafta, priemerná spotreba 6 litrov na 100 km): 11,85 eura


Cesta vlakom
Cesta vlakom z Bratislavy: do Štrby (jednosmerný lístok 14,40 eura) a odtiaľ zubačkou na Štrbské Pleso, alebo do Popradu a odtiaľ električkou.
Cesta vlakom z Košíc: do Štrby (jednosmerný lístok 6,06 eura) a odtiaľ zubačkou na Štrbské Pleso, alebo do Popradu a odtiaľ električkou.

2. Čo sa oplatí vidieť

Štrbské Pleso, Solisko

Štrbské Pleso

Je to najtypickejšie morénové jazero na Slovensku a zároveň druhé najväčšie. Nachádza sa na miestach, kde sa spájajú Furkotská a Mlynická dolina. Priemerne 155 dní v roku je pokryté ľadom. Nevteká doň ani z neho nevyteká nijaký povrchový potok. Pleso patrilo liptovskej rodine Szentiványi, od ktorej ho v r. 1901 odkúpil uhorský štát. Rovnomenná osada na brehoch jazera vznikla v roku 1872, keď tu bola postavená prvá chata. Historické jadro osady leží na čelnej moréne mlynického ľadovca. Je to najvyššie položená osada na Slovensku. Od roku 1885 má charakter klimatických kúpeľov. Tradíciou je tu člnkovanie; má vyše 130-ročnú tradíciu. V minulosti najvýznamnejšie lyžiarske stredisko bolo dejiskom Majstrovstiev sveta FIS v klasických disciplínach. Môžete si tu skočiť aj bungee jumping.

Vysoké Tatry, Gerlachovský štít

Gerlachovský štít

Je to najvyšší vrch Tatier, Slovenska aj celých Karpát. Leží v juhovýchodnej rázsoche Zadného Gerlachu, od ktorého ho oddeľuje Gerlachovské sedlo. Z vrcholu pokračuje hrebeň na Kotlový štít, kde sa rozvetvuje a vytvára známy Gerlachovský kotol. Gerlachovský štít je pre svoju výšku, dostupnosť a krásnu horskú scenériu jedným z najnavštevovanejších vrcholov. Budete však potrebovať sprievodcu. Prvými bezprostrednými návštevníkmi Gerlachovského štítu boli poľovníci a botanici. Je možné, že niektorí z nich dosiahli aj vrchol. Pravdepodobne prvým človekom, ktorý dokázateľne v roku 1834 stál na vrchole, bol spišský Nemec Ján Still. Výstup na Gerlachovský štít patrí k náročnejším, preto sa odporúča najprv „rozcvička“, teda ešte pred jeho zdolaním absolvovať niektoré z ľahšie prístupných vrcholov, napríklad Kriváň či Slavkovský štít. Pre samotný výstup sú okrem zdravia a kondície potrebné aj dobré podmienky a počasie. Výstupy prebiehajú väčšinou od júna do septembra či októbra. Je možné absolvovať aj zimný výstup, ten však už naozaj nie je pre každého.

Vysoké Tatry, Slavkovský štít

Slavkovský štít

Je jedným z najvyšších zdolateľných vrchov bez použitia horského vodcu alebo horolezeckej techniky. Na vrch sa dá vystúpiť zo Starého Smokovca alebo z Hrebienka. Počas výstupu sa naskytujú pohľady do Veľkej Studenej doliny a na masív Prostredného hrotu, z vrchola sú pohľady na Bradavicu a Gerlachovský štít. V roku 1813 sa z vrcholovej kopy zrútili mohutné skalné bloky a mura, ktorá stiekla do Veľkej Studenej doliny, kde sú jej pozostatky dodnes. Dovtedy bol Slavkovský štít pravdepodobne najvyšším vrcholom Vysokých Tatier. Výstup nie je komplikovaný, ale pomerne ťažký. Označenie je slušné, horského vodcu nepotrebujete, treba ale prekonať veľký výškový rozdiel a vrchol počas celého výstupu nevidieť, takže trocha chýba motivácia. Výsledný pohľad však za tú námahu stojí.

Vysoké Tatry, Lomnický štít, pohľad zo Slavkovského štítu

Lomnický štít

Patrí k najznámejším štítom, v minulosti bol dlho považovaný za najvyšší štít Vysokých Tatier. Volali ho aj Dedo, sSúčasný názov je odvodený od obce Veľká Lomnica, v ktorej katastrálnom území do roku 1947 ležal. Po prvýkrát dosiahol z Medených lávok vrchol Lomnického štítu obuvník a amatérsky baník Jakub Fábry. Prvý zaznamenaný turistický výstup vykonal z Malej Studenej doliny anglický lekár, prírodovedec a cestovateľ Robert Townson počas svojej cesty po krajinách Rakúskej monarchie. Z vrcholu, pripomínajúceho trojhrannú pyramídu prevyšujúcu okolie, vedú tri hrebene: severozápadný ( smerom k Pyšnému štítu, Malému Pyšnému štítu, Spišskému štítu po Baranie sedlo a ďalej cez Baranie rohy pokračuje hlavným hrebeňom Tatier na západ), severovýchodný (vedie cez Vidlový hrebeň a Kežmarský štít ku Huncovskému štítu alebo cez Malý Kežmarský štít k Veľkej Svišťovke) a južný (vedúci cez Lomnickú kopu, Lomnické sedlo, Veľký Lomnický hrb, ponad Zamkovského chatu po Lomnickú vyhliadku). Observatórium Lomnický štít na vrchu štítu je najvyššie položené na Slovensku. Sú tu astronomické a meteorologické pracoviská SHMÚ, od roku aj 1957 televízna retranslačná stanica.
Rysy

Sú na slovensko-poľskej hranici, takže môžete byť na dvoch miestach, respektíve v dvoch štátoch naraz. Na ich úpätí na slovenskej strane sa nachádzajú 3 malé karovo-morénové jazerá - Žabie plesá (Vyšné, Malé a Stredné), na poľskej strane ležia plesá Czarny Staw pod Rysami a najväčšie tatranské pleso - Morskie Oko. Názov Rysy (zhodný v slovenčine aj v poľštine) pochádza z goralského rysy, čo je pomenovanie pre čiary, ryhy či štrbiny, ktoré sú viditeľné pri pohľade zo severu na vrchol Rysov a tiež na severné steny Mengusovských štítov. Tieto žľaby sú často i v lete zasnežené a tak sa vynímajú na tmavom žulovom podloží skalných stien. Nemá teda nič spoločného s rovnomennou mačkovitou šelmou. Pred 1. svetovou vojnou ich dokonca propagovali pod názvom uhorské/maďarské alebo tatranské Rigi, pre ich široký výhľad. Rysy sú prístupné od Popradského plesa Mengusovskou dolinou, z Poľska je možný výstup od Morského oka okolo Czarneho Stawu pod Rysmi.

Vysoké Tatry, Hrebienok

Hrebienok

Je to turistické stredisko nachádzajúce sa nad Starým Smokovcom na úpätí Slavkovského štítu. Zo Starého Smokovca trvá cesta pozemnou lanovkou na Hrebienok 7-8 minút a prekonáva 246-metrové prevýšenie, pešia túra podľa turistických sprievodcov trvá približne 45 minút. Okolie Hrebienka je obľúbeným cieľom milovníkom zimných športov a je turistickým východiskom do Malej a Veľkej Studenej doliny a na Slavkovský štít. Vznik Hrebienka ako turistického centra súvisí s rozvojom turizmu vo Vysokých Tatrách v druhej polovici 19. storočia. Starý Smokovec, ktorému bol v tom čase udelený štatút kúpeľného mesta, priťahoval turistov, ktorí si toto miesto obľúbili. Počiatky výstavby na Hrebienku sa viažu na stavbu Bilíkovej chaty, ktorá stála na jeho severovýchodnom úbočí. V roku 1894 bola vybudovaná popri turistickom chodníku cesta s tvrdým povrchom. Pozemná lanová dráha zo Starého Smokovca vybudovaná v roku 1908 podnietila výstavbu hotela Hrebienok v roku 1928. V súčasnosti slúži Hrebienok ako významné lyžiarske a turistické stredisko. Je východiskovým bodom do Malej Studenej doliny a Veľkej Studenej doliny, ako aj na Slavkovský štít.

Vysoké Tatry, Starý Smokovec, kostol

Najstaršia tatranská osada Starý Smokovec

Je to najstaršia tatranská osada a administratívne centrum Vysokých Tatier. Sídli tu mestský úrad, sú tu hotely, požičovne, cestovné kancelárie. Je situovaná na križovatke Cesty slobody s cestou II/534 od Popradu, medzi Novým Smokovcom a Horným Smokovcom. Spolu s Tatranskou Lomnicou a Štrbským Plesom patrí medzi najvýznamnejšie tatranské strediská cestovného ruchu. Dominantou je vyše 100-ročný Grandhotel**** Starý Smokovec. Je výnimočný svojím architektonickým zjavom a luxusnou atmosférou v secesnom štýle. Do Starého Smokovca v roku 2008 zavítala na oficiálnu návštevu anglická panovníčka Alžbeta II., pre ktorú to bola podľa britských médií historicky prvá návšteva vôbec v akomkoľvek horskom stredisku na svete.

3. Kde môžete bývať

Tipy HN na ubytovanie vo Vysokých Tatrách:
Štandard:  Kukučka Mountain Hotel and Residences, dve noci, dvojlôžková izba, v termíne od 29. augusta do 31. augusta 2014 - 280 eur
Budget: Hotel Toliar, dve noci, dvojlôžková izba, v termíne od 29. augusta do 31. augusta 2014 - 140 eur
Luxus: Grand Hotel Kempinski High Tatras, dve noci, dvojlôžková izba, v termíne od 29. augusta do 31. augusta 2014 - 356 eur

4. Čo je lacné a stojí za to

Túry po Vysokých Tatrách nemusia ísť „do peňazí“, ak si ich budete organizovať vo vlastnej réžii a postrážite si rozpočet. Ak si vyberiete cieľ, kde si nemusíte zaplatiť horského vodcu, namiesto lanovky pôjdete peši a jedlo si vezmete so sebou, zaplatíte si len čaj či kávičku v niektorej z vychýrených chát, ktoré by bola škoda obísť. Voľný vstup je na Medvedie dni, v tomto roku sa konajú od 31.júla do 3.augusta a je to už ich siedmy ročník. Tento obľúbený tatranský medvedí festival na Hrebienku ponúka medvedie hry, súťaže, detské divadelné predstavenie a rôzne koncerty. Ak dáte prednosť radšej živej hudbe, 6. augusta sa môžete zastaviť v Tatranskej Lomnici v hoteli Urán na Swing&evergreen, vstup je takisto voľný. O tri dni neskôr sa môžete zastaviť v hoteli Smokovec na Jazz&pop. Akcie sa v niekoľkodňových intervaloch opakujú a nájdete i mnohé iné. Tatranské kultúrne leto končí až v posledný augustový deň.

Vysoké Tatry, Lomnický štít, pohľad zo Skalnatého Plesa

5. Koľko si pripravte

Príklad cesty z Bratislavy:
Doprava: 36,77 eura za dopravu (dve osoby v aute)
Ubytovanie: 140 eur (pre dve osoby)
Spolu: cca 177 eur (bez stravy a ďalších výdavkov)
Príklad cesty z Košíc:
Doprava: 15,34 eura (dve osoby v aute)
Ubytovanie: 140 eur (pre dve osoby)
Spolu: cca 156 eur (bez stravy a ďalších výdavkov)

Informácie a snímky: wikipedia.org, wikimedia.org, 23.xf.cz, walkers.sk, vt.sk

 

01 - Modified: 2006-08-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ford našiel záujemcu o Jaguar
01 - Modified: 2024-04-13 17:58:39 - Feat.: - Title: Posledná možnosť vidieť Tatranský ľadový dóm. Po víkende ho zatvoria, roztopí sa vo voľnej prírode 02 - Modified: 2024-03-30 07:19:48 - Feat.: - Title: hn 03 - Modified: 2024-03-21 15:33:42 - Feat.: - Title: Ako sa správať, ak stretnete medveďa alebo ak zaútočí. TANAP radí, čo by ste mali mať pri sebe 04 - Modified: 2024-03-20 11:29:13 - Feat.: - Title: Amsterdam už skúša naozaj všetko, aby odradil neporiadnych turistov. Mesto proti nim bojuje zvláštnym kvízom 05 - Modified: 2024-03-08 20:32:19 - Feat.: - Title: Vo Vysokých Tatrách boli ohlásené tri pády lavín, informuje Horská záchranná služba
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 16:17