StoryEditor

Hotely sú out. Skúste skvelé kempy s hviezdičkami

14.06.2014, 00:00
Autor:
grigri
Zabudnite na stanovačky z čias totality. Kempovanie nadobúda v 21. storočí nový rozmer.

Pozrite si štyri tipy na zahraničné kempy, ktoré si pokojne zaslúžia niekoľko hviezdičiek. Oddych v prírode si môžete užiť ekologicky, luxusne či dobrodružne.
 

Dobrodružstvo na Soči 
Koren Kobarid Camp, Slovinsko

Neďaleko talianskych hraníc, na samom prahu Balkánu, sa nachádza unikátny kemp Koren, alias druhý domov pre dobrodruhov 21. storočia. Nielenže bol ako prvý v rámci Slovinska ocenený európskou environmentálnou značkou Eco Camp, no pravidelne sa objavuje aj v prestížnych rebríčkoch top kempov v Európe. 


Toto svojrázne útočisko pre všetkých milovníkov stanovania a karavanov (no nájdete tu aj ekochatky, ktoré samy osebe získali významné ocenenie za vysoký ubytovací štandard) sa nachádza neďaleko Julských Álp, na ľavom brehu rieky Soča. A práve táto divoká rieka, mimochodom jedna z piatich najzachovalejších v rámci Álp, do veľkej miery určuje atmosféru i aktivity v Korene. Na svoje si tu prídu kajakári, kanoisti, paraglajdisti, cyklisti, lezci, turisti, jazdci na koňoch... ale aj gurmáni. V kempe totiž nájdete nielen poctivý ekoobchod so širokým sortimentom vyprodukovaným v rámci ekologického hospodárstva – vrátane sušeného mäsa či miestnych syrov, ale aj bylinkovú záhradu zdarma prístupnú pre všetkých hostí. Aby ryby či rizoto lepšie chutilo.
Okrem malebného kaňonu a vodopádov v okolí kempu narazíte aj na zrekonštruovanú líniu z prvej svetovej vojny. Doslova na skok sa nachádza aj múzeum prvej svetovej vojny, považované za jedno z najlepších múzeí v rámci Európy.   A na záver ešte jedna podstatná informácia. Viac ako tretina tunajších návštevníkov vraj príde aj o rok. Tak si to dobre premyslite.

Služby: zdarma požičovňa volejbalových či petangových lôpt, prenájom bicyklov (aj pre deti) či lezeckej steny, adventure park... 
Ceny: stan/osoba – 12 eur v hlavnej sezóne (do konca júna 10,50 eura)
chatka/6 osôb – 160 eur v hlavnej sezóne
Web: www.kamp-koren.si

 

Pod kočovníckou strechou
Nomad Camping, Rumunsko

Dovolenka v Rumunsku (najmä tá na vlastnú päsť) v povedomí ľudí ešte stále spadá do kategórie „na vlastné nebezpečie“. Kto dakedy zažil stanovačku nadivoko v miestnych horách (či nebodaj mestách) vie, o čom je reč. Špecifický rumunský kolorit si však možno užiť bezpečne a dobrodružne zároveň. Napríklad pod strechou jednej z júrt v najväčšom nomádskom kempe vo východnej Európe. Prečo nomádskom? Pretože práve nomádi putujúci (okrem iného) cez Rumunsko si tieto dočasné okrúhle príbytky stavali. Ich kočovný život návštevníkom priblížia aj špeciálne folklórne programy, ktorých súčasťou sú okrem iného aj zabíjačky a možnosť spolupracovať na príprave jedál. Alebo si kočovné jedlá užiť bez akejkoľvek aktivity – v miestnej bioreštaurácii.   


Tak či onak, najväčším benefitom je samotná jurta, spanie v nej ponúka najmä ľuďom z miest intenzívny zážitok. Jurta je totiž vyrobená z čisto prírodných materiálov, vďaka čomu tu stále prebieha výmena vzduchu. Mnoho insomnikov sa až pod jej strechou prvý raz vyspí skutočne dosýta. Skúste, čo to spraví s vami. 

 

Služby: masáže, sauna, horúce kade, príprava čajov z miestnych bylín, folklórne akcie
Ceny: jurta/osoba – 15 eur v hlavnej sezóne, vrátane raňajok
(do konca júna 12 eur)
Web: nomadcamp.eu 

 

V objatí Pyrenejí a divých orchideí
La Serre, Francúzsko

Vymažte si z mysle všetky kempy, čo ste dosiaľ navštívili. A predstavte si priestor s množstvom stromov, udržiavaným trávnikom, uzavretými terasami v tieni starých dubov a natiahnutými sieťami na hojdanie. A získate aspoň hmlistú predstavu o kultovom ekokempe La Serre v juhovýchodnom Francúzsku. Zaujímavý je už samotný príbeh jeho vzniku. Jeho zakladateľov, Roberta a Françoise, totiž klasické kempovanie nikdy nebavilo. Možno aj preto pôvodne obrovskú plochu uprostred ničoho premenili na unikátny priestor, ktorého súčasťou je okrem klasických chatiek a priestorov na karavany napríklad aj treehouse s výhľadom na Pyreneje.


Zaujímavosťou je, že samotný kemp nezaberá celú plochu areálu. Časť z neho zaberajú pastviny pre ovce či divoká prírodná rezervácia, ktorá je domovom rôznych druhov orchideí, vtákov a motýľov. Táborníci k nim majú vďaka dobre značeným trasám pohodlný prístup.
Pomerne netypické sú aj aktivity a atrakcie, ktoré tu na vás čakajú: ekomúzeum poľnohospodárskej techniky či večerné ochutnávky produktov miestnych farmárov. Pravdaže – v ich spoločnosti.


Služby a atrakcie: bazén, bedmintonové a futbalové ihrisko, ekoturistické dni
Cena: 15 eur osoba/stan v hlavnej sezóne
Web: camping-la-serre.com

 

Kemp, kde sa osprchuje aj váš pes
Hallingdal Feriepark, Nórsko

Ako v budúcnosti. Nielen pamätníkov socialistických kempovačiek sa zmocní tento pocit, keď prekročia brány nórskeho Hallingdal Ferieparku. Kemp, ktorého motto znie „Welcome to the good life“, v prvom rade prekvapí ponukou ubytovania. Popri stanovej klasike si návštevníci môžu zvoliť ultraluxusný karavan, chalupu na vysokých drevených pilieroch (a priblížiť sa tak ku hviezdam) či moderne minimalisticky dizajnovanú „chatu“ s výhľadom na rieku.
Ešte rozmanitejšia je ponuka atrakcií, ktorá dostane najmä vaše deti: ihrisko, týčiace sa od zeme až po strop, zvieracia farma, lanové centrum. A čo je skutočné bizarné, na svoje si prídu aj štvornohí miláčikovia. Počuli ste už niekedy predtým o kempe, ktorý poskytuje sprchu pre psov? 


Keďže kemp sa nachádza v najkrajšej horskej nórskej oblasti, v jeho okolí si užijete rozmanité aktivity: golf, rybolov, cyklistiku, poľovníctvo, rafting, jazdu na koni a široké spektrum adrenalínových športov. 

 


Služby a atrakcie: lezecké centrum, kanoistický areál, široké spektrum gastroslužieb
Cena: 44 eur osoba/stan, 203 eur osoba/luxusný karavan
Web: feriepark.no 

 

01 - Modified: 2006-06-23 11:41:00 - Feat.: 0 - Title: Phoenix Zdravotnícke zásobovanie vyplatí dividendy 82,1 mil.Sk
01 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Tento kvíz domotá aj cestovateľa. Rozoznáte len na základe fotografie, či sa miesto nachádza na Slovensku alebo v zahraničí? 02 - Modified: 2024-03-11 14:04:13 - Feat.: - Title: Počet ľudí zo zahraničia v orgánoch slovenských firiem dlhodobo rastie, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-03-04 10:00:00 - Feat.: - Title: Zarábate v krajinách Európskej únie? Takéto platia daňové pravidlá 04 - Modified: 2024-02-03 10:41:00 - Feat.: - Title: Pribúda cestovateľov, ktorým sa podarilo navštíviť všetky krajiny sveta. Je to čoraz jednoduchšie 05 - Modified: 2024-01-26 17:49:46 - Feat.: - Title: V prezidentských voľbách môžu hlasovať aj Rusi žijúci v "nepriateľských" štátoch
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 09:26