StoryEditor

Víkend v Prahe? Prichystajte si 200 eur

06.07.2014, 12:05
Chystáte sa na predĺžený víkend do zahraničia? V našom novom seriáli vám ukážeme, koľko vás to bude stáť a čo sa oplatí vidieť.

Máte niekoľko dní voľna a plánujete ich stráviť doma pred televízorom či na kúpalisku za dedinou? V novom letnom seriáli vám prinášame tipy na predĺžené výlety v rámci Európy. Ako prvé vám dávame do pozornosti mesto s najväčším hradom sveta - Prahu.

Pražský hrad

1. Kadiaľ a za koľko

Do Prahy sa dostanete viacerými spôsobmi, no záleží len na vás, či si zvolíte cestu autom, vlakom či lietadlom. Veľkú úlohu pri rozhodovaní zohráva čas dopravy. Ak by ste sa vybrali k susedom autom z Bratislavy, čaká vás 329 kilometrov a zhruba 35 eur (ak pôjdete autom s priemernou spotrebou 7 litrov na 100 kilometrov) alebo 27 eur (auto s priemernou spotrebou nafty 6 litrov na 100 kilometrov). 

Cesta z Košíc bude podstatne dlhšia a, samozrejme, drahšia. Až 730 kilometrov dlhá jednosmerná cesta bude stáť niečo vyše 77 eur (benzín) alebo 60 eur (nafta). Ak si túto sumu porovnáme s cenami leteniek, spiatočná letenka pre jednu osobu stojí v takomto prípade v priemere 250 eurAko ďalšiu možnosť máte ešte cestu vlakom, pričom cesta z Bratislavy do Prahy stojí zhruba 15 eur, z Košíc to bude aj viac ako 23 eur

2. Čo sa oplatí vidieť

Naši českí susedia "ukrývajú" najväčší hrad na svete s rozlohou asi 70-tisíc metrov štvorcových. Pražský hrad je najväčší hradný komplex a aj preto je zapísaný v Guinessovej knihe rekordov. Areál hradu je otvorený denne takmer do polnoci, pričom k dispozícii máte napríklad Starý kráľovský palác, expozíciu Príbeh Pražského hradu, Zlatú uličku, Katedrálu sv. Víta či Veľkú južnú vežu katedrály. Ceny vstupného za jednotlivé časti hradu sa pohybujú od 2 do 13 eurami.

Medzi ďalšie skvosty Prahy patrí napríklad Karlov most, Staromestské či Václavské námestie. Tieto pamiatky si môžete pozrieť zadarmo, bez platenia vstupného poplatku.

Kaviareň Slavia

3. Kde môžete bývať

Ubytovanie v historickom centre mesta je rozmanité. Od niekoľko hviezdičkových hotelov máte k dispozícii aj hostely, kde sa cena za noc na jednu osobu pohybuje už od 9 eur. Ubytovať sa v hoteli máte možnosť už od 45 eur za noc na osobu, záleží však, v akej časti mesta sa hotel nachádza.

4. Čo je lacné a stojí za to

Okrem Karlovho mosta sa môžete v rámci potuliek Prahou zastaviť vo Valdštejnskej záhrade, ktorá sa rozprestiera v areáli Valdštejnského paláca. Toto miesto je sídlom senátu Českej republiky, no zároveň patrí medzi najvýraznejšie stavby českého raného baroka. Vstup do záhrady je zadarmo

Ak sa budete chcieť po turistike osviežiť a zájsť si napríklad na pivo, odporúčame navštíviť najstarší pivovar, v ktorom sa vyrába pivo bez prestávky už 500 rokov - U Fleku. Máte chuť na kvalitnú kávu? Najstaršia kaviareň Slavia bola založená už v roku 1881 a funguje dodnes. Okrem kávy si tu môžete vychutnať špeciality českej či medzinárodnej kuchyne.

5. Koľko si pripravte

Záleží najmä na vstupných nákladoch na dopravu. Cesta autobusom je pomerne lacná, či už z Bratislavy alebo z Košíc, letenky vychádzajú zas najdrahšie. Pre skrátený výpočet preto použijeme najbežnejší spôsob dopravy a teda auto, pričom spiatočná cesta z Bratislavy bude stáť 70 eur (benzín) a z Košíc viac ako 140 eur (benzín).

S ubytovaním v hosteli (dve noci pre jednu osobu po 10 eur) za 20 eur a s ostatnými poplatkami za vstupné či stravovanie bude stáť výlet Bratislavčana približne 180 eur a Košičana takmer 250 eur (výsledná suma zahŕňa 90 eur na stravovanie, mestskú dopravu a prípadné atrakcie za poplatok).


Letný servis. Každý deň na HNporadňa.sk

Počas celého júla a augusta nájdete na stránke HNporadňa.sk všetko, čo vás zaujíma v súvislosti s letom.
Brigádujete? Idete na dovolenku? Chcete ju reklamovať alebo sa potrebujete poistiť? Uvažujete, ako ísť na pekný výlet za menej, než stovku? Zaujíma vás, čo vám firma musí na pracovisku zabezpečiť v lete? Alebo chcete kompletné tipy na predĺžené eurovíkendy v Európe?

Sledujte HNporadňa.sk každý pracovný deň a počas sobôt.

Snímky: CafeSlavia.cz, Vyletnik.cz

01 - Modified: 2006-07-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Talianska vláda chce privatizovať železnice a pošty
01 - Modified: 2024-03-20 11:29:13 - Feat.: - Title: Amsterdam už skúša naozaj všetko, aby odradil neporiadnych turistov. Mesto proti nim bojuje zvláštnym kvízom 02 - Modified: 2024-03-02 12:39:23 - Feat.: - Title: Od Škótska až po Turecko. Uži si jarné prázdniny a využi najlacnejšie letenky z najväčších slovenských miest 03 - Modified: 2024-03-01 08:32:04 - Feat.: - Title: Zaskočili ťa roztopené zjazdovky? V týchto európskych strediskách je ešte snehu dosť 04 - Modified: 2023-10-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Miluješ jesennú prírodu a užívaš si výlety v karavane? Prinášame ti zoznam zaujímavých celoročných kempingových miest na Slovensku 05 - Modified: 2023-06-08 12:06:51 - Feat.: - Title: FOTO Otvoria najväčšie Harry Potter štúdio na svete. Pre fanúšikov zrekonštruovali celé Ministerstvo mágie
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 17:59