StoryEditor

Pozrite si časté triky zlodejov. A nenechajte sa na dovolenke okradnúť

28.08.2015, 00:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Riešiť na cestách odcudzený cestovný pas alebo peniaze patrí k najnepríjemnejším skúsenostiam  turistov v zahraničí. Ak sa domnievate, že najviac prípadov krádeží sa odohralo v krajinách tretieho sveta, tak sa mýlite, píše portál iDnes.cz.

Na krátkom  videu uvidíte najčastejšie prípady, ako vás vreckári ako turistu ľahko okradnú. Stačí ho rozptýliť a zabaviť, využiť úzkeho priestoru alebo tlačenica, môžu predstierať, že vás poznajú a možno vás objať, alebo sa len opýtať na cestu a pod rozloženou mapou - zatiaľ čo vy sa sústredíte - vám z kabelky alebo vrecka vytiahnuť cennosti. Majte na pamäti, že zlodeji sú neskutočne vynaliezaví.



Ako sa brániť

Nikdy si nenechávajte tašku alebo batoh položený cez operadlo stoličky v reštaurácii alebo v kaviarni. Aj keby ste boli stokrát presvedčení, že sedíte na takom mieste, že by vám nebolo možné niečo z tašky ukradnúť, príležitostní zlodeji sú vždy o krok pred vami.

„Najdôležitejšia na cestách je obozretnosť," radí skúsený cestovateľ Vít Štěpánek, ktorý prešiel viac než 70 krajín na štyroch kontinentoch. Najnebezpečnejšie sú podľa neho juhoamerickej a stredoamerickej krajiny. Okradli ho len raz, bolo to lúpežné prepadnutie v Paname, keď na neho vytiahli nôž a vzali foťák. Cestovateľ radí jazdiť vždy s duplikátom cestovného pasu (originál si necháva v hoteli) a vždy mať pri sebe telefónne číslo na naše zastupiteľstvo v danej krajine. Peniaze rozdeliť a nemať na jednom mieste. „Hlavnou ochranou proti krádeži však je dať okoliu najavo, že viete, čo sa deje. Väčšina krádeží sa odohrá len, keď ste nepozorný, " zdôrazňuje Vít Štěpánek.
 


Podobne sa vyjadril Jakub Hloušek, ktorý niekoľko rokov jazdí na Balkán a je aj spoluautorom sprievodca Bosna, Hercegovina a Čierna Hora. Takisto ho raz v roku 2004 v Sarajeve prepadli a ukradli fotoaparát, niektorým situáciám sa jednoducho dá vyhnúť ťažko. Vždy nosí hotovosť rozdelenú, jednu časť v tajnom vrecku batohu, v peňaženke má vždy len menší obnos, ďalší nosí v taštičke na krku. Mobil nosí v batohu v špinavej ponožke, niektoré cennosti takisto schováva medzi veľmi špinavú bielizeň, upozorňuje, že "musí fest smrdieť". Jeho hlavnou radou je - ak idete do menej bezpečnej krajiny, snažte sa splynúť s davom a pôsobiť ošúchaným dojmom.

Šéfeditor iDnes.cz Petr Pravda, ktorý prešiel Blízky aj Stredný východ, ale napríklad aj JAR a niektoré nebezpečné krajiny v Južnej alebo Strednej Amerike, odporúča neviditeľnú ľadvinku na telo a peniaze rozdeliť. „Vo vrecku mám vždy desať dolárov, keby na mňa niekto vytiahol nôž a chcel rýchlo nejaké peniaze. Niečo mám v ľadvinke priamo na tele a boli situácie, kedysi dávno v newyorskom Bronxe, keď som si niečo schoval aj pod vložku v topánke, " radí.
 

Nenechajte sa okradnúť
- Nenechajte sa rozptýliť, buďte vždy obozretní a v strehu.
- Vozte si duplikát cestovného pasu, originál si nechávajte v hoteli. Pri sebe vždy majte telefón na naše zastupiteľstvo v danej krajine.
- Peniaze si rozdeľte na viac častí, využite napríklad „neviditeľnú" ľadvinku. Platobné karty majte v osobitnom úkryte, v peňaženke majte len menší obnos (keď vám ukradnú peňaženku, neprídete o všetko).
- Nevyťahujte peňaženku okato na verejnosti v dave, kde by vám ju niekto mohol vytrhnúť.
- Nenechávajte visieť tašku, batoh alebo bundu cez operadlo stoličky v reštaurácii. V dopravných prostriedkoch (lietadlo, vlak, autobus) vždy majte cennosti pri sebe a nie bez dozoru niekde v odkladacom priestore.
- Vyhýbajte sa tlačeniciam vo veľkých mestách.
- Nenechávajte cenné veci bez dozoru na pláži.
- V menej bezpečných krajinách alebo štvrtiach sa snažte splynúť s davom, neprovokujte drahým oblečením alebo cennosťami.

01 - Modified: 2007-09-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Z mobilov budú digitálne peňaženky
01 - Modified: 2024-04-25 21:11:37 - Feat.: - Title: Europol rozbil zločineckú skupinu, ktorá kradla cenné knihy. Škoda sa pohybuje v miliónoch 02 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 03 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 16:55