StoryEditor

Preverený tip na dovolenku pri Baltiku. Navštívte poľský polostrov Hel

07.06.2016, 00:00

Láka vás po rokoch dovoleniek na juhu Európy zmeniť smer a vybrať sa na sever? Potom pre vás máme jeden tip na skvelý pobyt pri mori. Poľský polostrov Hel. Voda je tu síce chladnejšia ako v Chorvátsku, no za výmenu ju obkolesujú neprepchaté pláže a kilometre krásnych turistických trás, píše Libor Budinský pre idnes.cz.

Príroda si trochu zašpásovala, keď vytvorila 35 kilometrov dlhý a pár stoviek metrov široký piesočný násyp ako kosa zaťatý hlboko do Baltského mora. Po stáročia významný bod vojenských stratégov dnes slúži predovšetkým turistom. Hlavne cyklistom a gurmánom.



Výnimočnosť polostrova vytvoreného z piesočných dún najlepšie vystihuje prekvapivá križovatka v obci Jurata, na ktorú turisti narazia pri ceste z konca ostrova späť na pevninu. Keď zabočíte doprava, dôjdete po pár sto metroch k moru. Keď odbočíte doľava, dôjdete, no áno, tiež k moru. Ostatne nie náhodou sa celá ulica volá Medzimorská, pretože spája na jednej strane rozbúrený otvorený Baltik s pokojnými vodami Puckého zálivu na strane druhej. Ale môžeme vás upokojiť, že teplota mora je na oboch stranách rovnaká, teda ako sa hovorí "príjemne osviežujúca". Ako inak, veď sme pri Baltickom mori.

Na bicykli za tuleňmi
Pobrežie Baltiku je o zážitkoch. A tých je na polostrove Hel neúrekom. Číslo jeden predstavuje bezpochyby fantastická cyklotrasa, ktorá vedie celým polostrovom. Je krásne schovaná pod vysokými borovicami, takže tu nefúka ani nepraží slnko, navyše vedie viac-menej po rovine, vďaka čomu slúži hlavne rodinám s deťmi. Športovo ladení turisti ju zvládnu bez problémov za deň (tam aj späť). Tí,  ktorí chcú polostrov viac spoznať, si vystačia s víkendom.

Na koniec polostrova do mestečka Hel jazdí z Gdanska trajekt, ktorý má pre našinca trochu smiešny názov Vodná električka. Cesta trvá dve hodiny, jednosmerný cestovný lístok vychádza zhruba na osem eur pre dospelého. Väčšina turistov sa snaží stihnúť spojenie o pol deviatej (do Helu dôjdete krátko po pol jedenástej), ktoré je ideálne kvôli obľúbenej atrakcii vo Fokariu. Je to záchranná stanica pre tulene, v ktorej sa odborný personál stará zhruba o pol tucta zranených či chorých tuleňov. Najpríťažlivejším bodom návštevy je verejné kŕmenie, počas ktorého tulene predvádzajú všetko možné. Súčasťou Fokaria je výstava mapujúca problém znečistenia morí a oceánov, predovšetkým plastami. Kŕmenie zvyčajne prebieha o jedenástej hodine doobeda a o druhej hodine poobede, vstupné je približne jedno euro.

Libor Budinský pre idnes.cz

Slede na každý spôsob
Prv ako nasadnete na bicykel, môžete sa vyšplhať na krásny maják z roku 1942 vysoký 41 metrov, ktorý ponúka nádherný výhľad do okolia (vstup stojí jeden a pol eura). A potom navštívte miestne múzeum morského rybárstva v budove bývalého gotického kostola zo 14. storočia.

História Helu je veľmi dlhá. Už na konci 12. storočia tu stála osada, ktorej obyvatelia sa venovali obchodu so sleďmi, z ktorých sa už stovky rokov vyrábajú desiatky najrôznejších delikates. Od pečenáčov a zavináčov až po najrôznejšie druhy nakladaných sleďov. Slávne haringy môžete ochutnať aj v niektorej z miestnych krčmičiek počas obeda a až potom sa vydať na cestu.
    
Polostrov Hel bol významným strategickým bodom. Na začiatku vojny sa tu poľská armáda dlhých 32 dní bránila proti obrovskej presile, na konci vojny tu nemecká nacistická posádka kapitulovala dokonca až 11. mája. Milovníci vojenských pamiatok môžu navštíviť Múzeum námornej obrany (starostlivá prehliadka zaberie tri až štyri hodiny). Dnes však polostrov Hel žiadny strategický význam nemá a slúži výhradne turistom, ktorí si tu môžu vyberať hneď z dvoch druhov pláží. Na otvorenej strane sú pomerne široké piesčité pláže, ale tiež tu viac fúka a pobrežie je vhodné pre milovníkov kitesurfingu. Naopak, zátoky na pobreží Puck sú obrátené smerom do vnútrozemia, a preto sú zvyčajne pokojnejšie a bez vĺn.

Libor Budinský pre idnes.cz

Stačia tri dni
Na prehliadku ostrova sú ideálne dva až tri dni. Je síce možné prejsť polostrov tam a späť za jeden deň a večer sa vrátiť zase loďou do Gdansku. Avšak v takom prípade nie je čas na ďalšie atrakcie a kúpanie. Preto je lepšie zostať na polostrove cez noc. Ubytovanie je tu pomerne lacné, cena dvojposteľovej izby v súkromí sa pohybuje okolo 17 eur. Turistov, ktorí sú v Poľsku prvýkrát, možno prekvapí a v prvej chvíli tiež poteší výraz noclegi s Łazienki. Bohužiaľ, nejde o nocľah s kúpeľmi, ale o kúpeľňu na izbe.

Hoci u nás všeobecne prevláda názor, že poľské jedlo a suroviny sú priemerné až podpriemerné, opak je pravdou a úroveň gastronómie v reštauráciách u našich susedov vyletela v posledných rokoch prudko nahor. Jedným z najlepších, hoci drahších podnikov je reštaurácia Biala v hoteli Bryza v letovisku Jurata (vynikajúca je tamojšia grilovaná kambala). Naopak skvelé a lacné jedlo zaobstaráte v reštaurácii Fala Fish Friery priamo na polostrove Hel (skúste napríklad sleďa v smotanovej omáčke) či v reštaurácii Kutter . Za ochutnanie stojí aj rybia polievka s malými taštičkami plnenými rybím mäsom či tatársky biftek zo sleďov.

01 - Modified: 2024-04-12 12:39:59 - Feat.: - Title: Štáty NATO musia zvýšiť produkciu munície, ak chcú odstrašiť Rusko, vyhlásil poľský prezident 02 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 03 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 04 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 05 - Modified: 2024-04-11 18:20:40 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Dudu nemá systém Patriot, ktorý by mohlo dať Ukrajine
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
13. apríl 2024 13:44