archív M. T.
StoryEditor

Čech v USA: Chýbajú mi verejné miesta, hromadná doprava a európsky socializmus

02.12.2016, 12:00
Miloslav Tlamicha sa do Spojených štátov amerických presťahoval kvôli svojej manželke, ktorá sa tu narodila.

"Najviac mi chýba verejný priestor. Vo väčšine amerických miest nenájdete toľko námestí, parkov, promenád a ďalších miest určených pre stretávanie sa s ľuďmi," hovorí. "V USA je ľahšie zarobiť a našetriť peniaze, ale v Česku je prepracovanejší a dostupnejší systém zdravotného a sociálneho poistenia, vzdelania a tak podobne," vytyčuje v rozhovore pre Lidovky.cz.

Na čo ste v cudzine narazili?
Ide o zdanlivé drobnosti. Stále si v USA napríklad zvykám na to, akí zdvorilí a milí sú tu ľudia. Toto platí dvojnásobne práve pre juh Spojených štátov, ktorý je pohostinnosťou vyhlásený. Interakcia medzi ľuďmi, ktorí sa navzájom nepoznajú, prebieha odlišne od toho, ako to riešime v Česku. Keď napríklad stretnete niekoho na ulici, je slušnosť sa na neho usmiať, pozdraviť, poprípade sa ho spýtať, ako sa má. Colníci na charlottskom letisku vás pozdravia, zavtipkujú, spýtajú sa, ako sa máte, poprajú vám príjemnú cestu a na záver vám dajú "high five". S tým som sa v Česku skutočne nikdy nestretol.

​Ďalšia vec je rozdiel medzi európskou metrickou sústavou, na ktorú som bol zvyknutý a anglosaskou "imperiálnou" sústavou. Už sa mi podarilo zvyknúť si na palce, stopy, míle, akre a tak ďalej, ale stále bojujem s vyjadrovaním teploty vo Fahrenheitoch. Keď niekto povie, že zajtra bude dajme tomu 64 stupňov, stále si neviem predstaviť, či si mám vziať kraťasy alebo čiapku.

Charlotte má reputáciu mesta s "európskym" životným štýlom, čo aspoň v porovnaní s ostatnými mestami amerického juhu platí. Tiež sa veľkosťou podobá Prahe.

​Avšak základné rozdiely medzi Európou a USA sú viditeľné aj tu. Napríklad úplná závislosť od automobilov. Hromadná doprava tu síce na elementárnej úrovni existuje, ale jej hustota a kvalita je tu neporovnateľne horšia. Bez auta skrátka ani ranu. Na druhej strane liter benzínu tu stojí okolo 40 centov za liter a mesto je vybavené veľkokapacitnými cestami, takže dopravné zápchy, ktoré sú tu, nie sú o nič horšie ako tie pražské.

Najviac mi chýba verejný priestor. V Prahe som bol zvyknutý cez víkend chodiť s priateľmi na Náplavku, do Riegrových sadov, na Letnú alebo len tak do centra. Vo väčšine amerických miest nenájdete toľko námestí, parkov, promenád a ďalších miest určených pre stretávanie sa s ľuďmi. Američania sa stretávajú v súkromnom priestore - v práci, na vzájomných návštevách, v reštauráciách.

Chcete sa do Česka ešte niekedy vrátiť?
Jednoznačne áno, v horizonte niekoľkých rokov - až budeme zakladať rodinu. V USA je ľahšie zarobiť a našetriť peniaze, ale v Česku je prepracovanejší a dostupnejší systém zdravotného a sociálneho poistenia, vzdelania a tak podobne. Výdobytky európskeho socializmu mi do značnej miery v USA chýbajú a jednoznačne je ľahšie mať rodinu v Európe než tu.

Existuje nejaké české jedlo, ktoré vám v cudzine chýba? Uvarili ste priateľom v zahraničí nejaké české jedlo? Ako im chutilo?
Americká kuchyňa nemá v Česku príliš dobrú reputáciu - prvá asociácia väčšiny Čechov je pravdepodobne prefabrikovaný hamburger z fastfoodového reťazca. Realita je oveľa pestrejšia. Americká kuchyňa je stret všetkých kultúr, ktoré sa v USA miešajú, a je tu nesmierne bohatá. Každý si tu nájde to svoje.

​Mojím osobným favoritom je takzvaná kreolská kuchyňa, ktorá má korene v kultúre afrických otrokov. Hlavné zložky? Ryža, varená, vyprážaná alebo nakladaná zelenina a morské plody, predovšetkým krevety. Jedlá sú pomerne jednoduché, ale poctivé, chutné a výdatné.

Vyložene českú reštauráciu som v USA nenavštívil. České jedlo, ktoré mi chýba? "Knedlo, vepřo, zelo".

Až budete mať deti, budete ich učiť po česky?
Deti zatiaľ nemáme, ale plánujeme ich. Budeme s nimi komunikovať oboma jazykmi. Moja manželka nehovorí plynule po česky, bude to nevyhnutné. Dvojjazyčnosť okrem toho prispieva k rozvoju kognitívnych schopností u detí a umožňuje im neskôr v živote naučiť sa ďalší jazyk relatívne bez ťažkostí.

​V súčasnosti sa podieľam na založení charlottskej pobočky Československej školy v Severnej Karolíne. Naším cieľom je sprostredkovať výučbu češtiny a slovenčiny deťom českých a slovenských imigrantov. Počítame s otvorením na začiatku budúceho roka.

Sledujete tamojšiu politiku? Líši sa politická kultúra od tej našej?
Vzhľadom na to, že sme sa do USA presťahovali tesne pred prezidentskými voľbami, nedalo sa politiku nesledovať. Väčšina reklám v televízii, na ulici aj na internete bola práve politicky zameraná. V rámci predvolebnej kampane k nám do Charlotte dorazili obaja prezidentskí kandidáti aj prezident Barack Obama.

​Zo zvedavosti som sa zašiel pozrieť na Trumpa aj na Obamu. Vidieť ich naživo je silný zážitok. Môžem povedať, že česká politika v porovnaní s tou americkou je predovšetkým nudná. Američania zo všetkého dokážu urobiť šou, či už je reč o televíznych debatách alebo práve o vystúpeniach v rámci kampane. Konkrétne Barack Obama je jednoznačne najlepší rečník, ktorého som v živote videl.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 09:19