Ladislav Zibura
StoryEditor

Prešiel peši tisíce kilometrov. Česká cestovateľská hviezda baví národ historkami

20.12.2016, 23:00
Cestovateľ a pútnik Ladislav Zibura prešiel počas troch letných mesiacov 1 500 kilometrov peši naprieč Nepálom a Čínou.

Často ďaleko od turistických miest. Svoje zážitky z poslednej cesty vpísal do novej knihy Peši medzi budhistami a komunistami. So svojimi netradičnými projekciami vypredal väčšinu sál v Česku.

Ako upozorňuje, Česi majú podľa neho o Nepále aj Číne trochu skreslené predstavy.

"Máme pocit, že keď je v nejakej krajine totalitný režim, tak tým musí byť ovplyvnený a zmanipulovaný každý človek. Ale ja som sa pohyboval na vidieku a skúsenosť bola rovnaká ako napríklad v Izraeli. Politické veci sú Číňanom na dedinách úplne ukradnuté. Spoznal som ľudí bez predsudkov, boli na mňa zvedaví a pozývali ma k sebe domov. Ale nechcem komentovať politickú situáciu. Neviem o tom viac, ako keď som tam išiel," rozpráva Zibura pre český iDnes.cz a dodáva, že ho tiež prekvapilo, akí sú Číňania vzdelaní.
Aj keď väčšina zážitkov s miestnymi bola milá, párkrát mal Zibura problémy.
Trebárs keď omylom vošiel do oblasti, kam turisti nesmú.

"Nikde nie je žiadny oficiálny zoznam týchto oblastí a je komplikované sa to dozvedieť. V tomto prípade o tom informovala malá tabuľka pri ceste. Ja ale chodím v protismere ako u nás, takže som ju nevidel. Vyzdvihli ma policajti a vyhostili ma. Vymysleli, že ma ďalej pošlú autobusom a nenechajú ma ísť pešo. Dodnes neviem, či mi chceli pomôcť alebo ukončiť moju púť," rozpráva.

Nepál si podľa Ziburu Česi zase predstavujú len ako krajinu veľhôr, šerpov a chrámov. "Vysoké hory tvoria len malú časť krajiny. Zvyšok Nepálu je ale dosť zabudnutý. Nie je tam nič turisticky atraktívne. Bol som v oblastiach postihnutých nedávnym zemetrasením. Videl som, ako sa s tým ľudia vyrovnávajú. Prešiel som nekonečné údolia riek, izolované dediny. Pre mnoho ľudí som bol úplne prvým cudzincom, ktorého kedy v dedine videli," hovorí.

Filozofia jeho ciest je jednoduchá: trávi čo najviac času s miestnymi ľuďmi, spí v ich domovoch a spoznáva vďaka tomu ich kultúru zvnútra. Každý deň ujde pešo desiatky kilometrov, často pritom vôbec nemá konkrétny cieľ. A pravidelne sa stráca.

Nedohaduje si hotely, zvyčajne nenosí mapu, nemá žiadne profesionálne vybavenie a dokonca ani stan. Improvizuje a necháva si poradiť od miestnych ľudí.

Písal v 5000 metroch, aj pod skalou
Tentoraz mal so sebou prvýkrát aj notebook a každú voľnú chvíľu si zapisoval zážitky. "Písal som v 5 000 metroch nad morom, kde som sa triasol zimou pod dekou. Písal som, kedykoľvek pršalo, schovaný v zapadnutom bistre alebo niekde pod skalou," opisuje Zibura, ktorý vyštudoval mediálne štúdia v Prahe a žurnalistiku v Brne.

Na prvú púť sa vypravil po maturite. Zvolil tú najznámejšiu do Santiago de Compostela v Španielsku. Nasledovala pešia púť do Ríma a cesta na bicykli k Severnému moru, omylom však došiel k Baltskému. Predvlani si zbalil ruksak a urazil 1 400 kilometrov krajinou Turecka a Izraela.

Keď chcel potom premietnuť kamarátom fotografie a urobiť pre nich prednášku, vypredal kino pre 500 ľudí. Nasledovali zaplnené sály po celej republike a vypukla doslova "ziburománia".

Zibura na projekciách nehovorí o pamiatkach a dejinách miest, ale baví publikum bláznivými historkami o ľuďoch, ktoré na svojich cestách stretol. Celkovo na svojich jarmokoch ušiel už vyše 5000 kilometrov a všetky v jediných topánkach.

Zážitky tiež prerozprával vo svojej vlaňajšej knižnej prvotine 40 dní peši do Jeruzalema, z ktorej sa stal bestseller. Novinka Peši medzi budhistami a komunistami vyšla tento rok na jeseň.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:23