Miestna kuchyňa
Je iná ako tá naša, ale vynikajúca. Gréci sú zvyknutí na horúčavy, a tak vedia, že jedlo by vás nemalo unaviť. Ich strava je preto ľahšia a lepšie stráviteľná než tá naša. Stavili na čerstvé ingrediencie, ktorých majú všade dostatok.
V obľube majú bylinky, zeleninu, ale aj baranie a jahňacie mäso, domáci olivový olej a samozrejme na ostrovoch nechýbajú ryby a morské plody. Pokrmy z nich bývajú často jednoduché a rýchle.
Zapíjajú ich hlavne ouzom - typickým gréckym anízovým aperitívom - a retsinou (grécky pετσίνα, pozn. red.) teda vínom (najčastejšie bielym) s prídavkom borovicovej živice.
A aké najznámejšie pochúťky by ste mali ochutnať?
- Musaka: zapekané vrstvy mäsa a zeleniny s bešamelovou omáčkou.
- Souvlaki: špíz z kúskov mäsa a málokedy aj zeleniny.
- Briam: zmes sezónnej zeleniny pečenej v rúre.
- Gyros: korenené bravčové alebo baranie mäso, pečené na vertikálnom grile, ktorý sa otáča pred zdrojom tepla. Názov pochádza z gréckeho slova γύρος – otočka, lebo mäso sa otáča na ražni.
- Tzatziki: čerstvé nakrájané uhorky s bielym jogurtom, kôprom, cesnakom, olivovým olejom a bylinkami.
- Baklava: sladký dezert z lístkového cesta, orechov, sirupu a medu.
Aka príroda vás v Grécku čaká sa dozviete na predposlednej strane: