StoryEditor

Španielsko, prinavrátený sen dovolenkárov. Uspokojí každého a môže byť aj lacné

19.07.2017, 18:30
Španielsko láka každoročne státisíce turistov z Čiech aj Slovenska.

Ostrovy aj pevnina, pláže i hory, kultúra aj akčné športové zážitky, historické pamiatky aj moderné centrá miest. Španielsko uspokojí každého. Kto nechce, prípadne nemá vysoký rozpočet, nemusí ani siahnuť hlboko do vrecka. Draho však môže vyjsť zdravotná starostlivosť.

Posledné dva roky je najväčšia krajina Pyrenejského polostrova opäť na vzostupe, za minulý rok ho navštívilo približne 27 tisíc Slovákov. "Španielsko patrí medzi top desiatku najnavštevovanejších destinácií Slovákov a počet dovolenkárov, ktorí sem ročne vycestujú, stále stúpa," hovorí Stanislav Macko, prezident Slovenskej Asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr.

V porovnaní so susedným Českom je to však omnoho menej. V roku 2011 ich tam podľa Asociácie cestovných kancelárií zavítalo 231 tisíc. Štatistiky odvtedy kolíšu. Posledné dva roky je najväčšia krajina Pyrenejského polostrova opäť na vzostupe a tento rok sa očakáva, že do Španielska príde okolo 200-tisíc turistov z Česka. Na rebríčku popularity sa tak u našich susedov dlhodobo pohybuje medzi siedmym a deviatym miestom.

"Výhodou Španielska je určite pestrosť. Uspokojí tých, ktorí majú menej peňazí, ale aj tých, ktorí sú ochotní zaplatiť za vysoký štandard," uvádza hovorca českej Asociácie cestovných kancelárií Jan Papež.

"Španielsko sa vďaka situácii v afrických a arabských krajinách dostalo v minulom roku opäť do popredia záujmu turistov. Predovšetkým Baleárske ostrovy Malorka a Menorca patria medzi najvyhľadávanejšie destinácie," dopĺňa Petr Šatný, marketingový riaditeľ cestovnej kancelárie Alexandria.

K dispozícii je mestská turistika na predĺžené víkendy, ktoré ponúka Madrid či Barcelona. O letné ostrovné cestovanie sa postará Mallorca, Menorca či Kanárske ostrovy, kde možno tráviť dovolenku celoročne.

Málaga a ďalšie lokality svojimi rezortmi potešia aj golfistov. Nech už sa ale vydáte kamkoľvek, určitá obozretnosť je nutná vždy, Španielsko nevynímajúc.

"Všetky takzvané južné krajiny majú zvýšenú úroveň drobnej kriminality: krádeže na ulici aj krádeže na izbách. Rokovania s políciou nie sú príjemné hlavne kvôli jazykovej bariére. Preto odporúčame zvlášť vodičom, aby si dobre naštudovali špecifiká miestnych nariadení a vzorne ich plnili," upozorňuje Papež.

Do auta s náhradnými okuliarmi

Práve v cestnej premávke môže Španielsko našinca v mnohom zaskočiť. Napríklad maximálna povolená rýchlosť pre osobné automobily na diaľnici je 120 kilometrov za hodinu, pre automobily s prívesom je to 90 kilometrov za hodinu.

Platia aj znížené limity na rýchlostných komunikáciách a cestách mimo obce. Na rozdiel od iných krajín nie je povinná lekárnička ani hasiaci prístroj, zato je potrebné mať iné veci.

"V rámci cestnej premávky majú ľudia nosiaci dioptrické okuliare povinnosť mať ešte jedny náhradné. Rovnako je potrebné mať reflexnú vestu pre každého pasažiera, a to platí aj pre motorkárov," hovorí Petr Vomáčka, hovorca ÚAMK.

Španielsko je súčasťou eurozóny od jej vzniku. Platí sa teda eurami, bez problémov ale možno používať kartu. Sieť platobných terminálov aj bankomatov je rozvinutá dostatočne.

Ceny oproti Česku nie sú výrazne vyššie, za niektoré druhy tovaru turisti zaplatia dokonca o niečo menej ako doma. O niečo drahšie je to v turistických letoviskách a malých obchodíkoch.

V Španielsku pôsobí niekoľko reťazcov, ktoré budú dovolenkárom známe i z domáceho trhu, napríklad Lidl alebo Carrefour. Pre ovocie a zeleninu sa oplatí zájsť do obchodov Mercadona. Okrem toho sú tu aj malé večierky.

Takmer všetko sa dá zaobstarať aj na trhoviskách. Nakupovaniu na ulici by mal dať prednosť hlavne ten, kto rád zjednáva. V malých prevádzkach a predajniach je ale potrebné počítať s popoludňajšou siestou. Tento zvyk sa v Španielsku stále drží.

Za pamiatky si priplatíte

Hlbšie do vrecka budú musieť siahnuť záujemcovia o kultúru. Vstupy do múzeí a pamiatok obvykle nie sú lacnou záležitosťou. Základné vstupné do Musea Nacional del Prado vyjde na 15 eur, rovnako zaplatia záujemcovia o vlastnú prehliadku katedrály Sagrada Familia v Barcelone, o dve eurá menej stojí vstup do Guggenheimovo múzea moderného umenia v Bilbau.

Výhodu v Španielsku budú mať držitelia študentských kariet ISIC a ďalších medzinárodných kariet, rovnako ako dôchodcovia, ktorým sú poskytované zľavy. Niekde ušetria aj skupiny.

Hoci na dovolenku sa jazdí ľudia zotavovať, niekedy naopak prídu k úrazu. Kto si nepripláca za cestovné poistenie a používa svoju kartu poistenca, mal by pri ošetrení trvať na úhrade prostredníctvom španielskeho verejného systému.

Starostlivosť v zdravotníckych zariadeniach totiž môže vyjsť pekne draho. Ošetrenie u lekára v rámci verejného systému je zdarma. "V rámci verejného systému od vás nesmie byť vyžadovaná platba v hotovosti. V prípadoch, keď zaplatíte sami v hotovosti a žiadate o refundáciu až doma, nie je možné zaručiť, že bude španielska strana schopná dodatočne ohodnotiť výšku čiastky k úhrade. Refundovanú sumu by ste preto v týchto prípadoch dostali iba do výšky tunajšej ceny," varuje česká Kancelária zdravotného poistenia.

Treba počítať s tým, že stomatologické ošetrenie s výnimkou veľmi akútnych stavov, hradené z poistenia nie sú. Pri liekoch platí päťdesiatpercentné spoluúčasť, dôchodcovia hradia desať percent.

01 - Modified: 2017-07-17 23:22:06 - Feat.: 0 - Title: Na bicykli po Slovensku. Cyklotrasy, ktoré zvládnu aj tí menej zdatní
01 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 02 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 06:44