StoryEditor

Otepľovanie vyznieva - dokončenie rozhovoru

04.08.2006, 00:00

Väčšina krajín sveta, okrem najväčších znečisťovateľov, podpísala Kjótsky protokol, ktorý má znížiť produkciu skleníkových plynov. Aký by bol jeho dôsledok?
-- Renomovaný americký vedec Tom Wigley z Národného centra pre atmosférický výskum publikoval štúdiu, podľa ktorej by Kjótsky protokol, keby sa realizoval vo všetkých krajinách, znížil teplotu planéty približne o desatinu stupňa Celzia. Mnohí ďalší vedci sú, čo sa týka vplyvu "Kjóta", značne skeptickí. To je dostatočne vážny dôvod na to, aby sme za tým videli aj iný, ako čisto vedecký problém. USA sú, prirodzene, najväčším producentom oxidu uhličitého. Európa za USA hospodársky čoraz viac zaostáva a protokol by im umožnil spomaliť ich. Netreba zabúdať ani na to, že v Európe, ale i v ostatnom svete, existuje silný antiamerikanizmus. Výsledkom je tento dokument, ktorému chýbajú racionálne východiská. Aj preto ho USA odmietli.

Patríte k ľuďom, ktorí sa so skepsou pozerajú na podiel človeka na otepľovaní Zeme. Napriek tomu -- považujete túto tému za vážnu?
-- Na toto neexistuje jednoduchá odpoveď a netrúfam si povedať, či a do akej miery by to prinieslo napríklad hospodárstvu zlepšenie alebo zhoršenie. Dozaista vzrastie vzácnosť niektorých hodnôt, napríklad pitnej vody alebo klimatizácie, iné, ako napríklad potraviny či letné dovolenky, budú zase menej vzácne. To však neznamená, že by niekomu hrozila katastrofa. Slobodný trh poskytuje dobré predpoklady na to, aby globálne otepľovanie nespôsobilo ľudstvu vážne problémy. Preto tú tému nepovažujem za veľmi vážnu.

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 21:26