StoryEditor

Napísali o... Helene Vondráčkovej

05.05.2006, 00:00

Prežila politické režimy, jej popularita prekročila hranice a stále trvá. Už štyridsať rokov. Hudobný publicista Jan Rejžek tvrdil, že po revolúcii pomohla Vondráčkovej späť na výslnie mafia. Súd dal za pravdu jemu, ale on sa speváčke ospravedlnil. (Život)

Odísť včas patrí v živote k tomu najťažšiemu. Zhora vyslovené platí vo všetkých sférach -- v politike, umení aj v športe. Napríklad v politike to ako-tak zvládol Miloš Zeman, zatiaľ čo v pop-music s tým začína mať problémy Helena Vondráčková. Vyvoláva spomienky na legendárnu Ljubu Hermanovú, lenže tá vynikajúco spievala šansóny, od určitého veku Hašlerove piesne a okrem toho bola dobrá herečka. Pani Helena sa o spomínané žánre nepokúša, takže sa zdá, že chce stále byť jedným zo "zlatých kozliat" 60. rokov. (Pavel Kovář, Reflex)

Kráľovná českej populárnej hudby, najpredávanejšia speváčka všetkých čias v Česku a populárna interpretka na Slovensku, v Poľsku, Nemecku a v mnohých iných krajinách. (www.music.box.sk)

Že s dorastom českej populárnej hudby to nie je také zlé, pokiaľ ide o jeho predpoklady, chuť a usilovnosť, ale je to naopak dosť zlé s autormi a producentmi. Že na špičke popularity sú v podstate len dve kategórie: nostalgicky vzývané usilovné hviezdy posledných štyridsať rokov (Vondráčková, Gott), ich blízki nasledovníci (Bílá, Muk) a vedľa nich idoly tínedžerov (Langerová, Kolář). (Marta Švagrová, Lidové noviny)

Na titulke predsa nemôže byť vedľa seba Jiřina Bohdalová a XY. Alebo vychádzajúce hviezdičky vedľa spevákov ako Karel Gott či Helena Vondráčková, ktorí si svoju pozíciu vydreli a dokázali dlhé roky udržať. (Operná speváčka Eva Urbanová o Helene Vondráčkovej v rozhovore pre Týždeň)

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 17:26