StoryEditor

Cestovný poriadok na Mesiac a Mars

12.01.2006, 23:00

2010 -- Po tridsiatich rokoch dolietajú raketoplány.
-- Spojené štáty skončia s budovaním Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).
2012 -- Nové americké vesmírne plavidlo pre ľudskú posádku (Crew Exploration Vehicle -- CEV). Bude schopné letieť na Mesiac so štvorčlennou posádkou a na obežnú dráhu okolo Zeme vynesie šesť astronautov.
-- Ruské lode Sojuz by mal nahradiť raketoplán Kliper. Rusko ponúklo spoluprácu Európanom, ak odmietnu, obrátia sa na Číňanov. Kliper by mal byť schopný dopraviť ľudí nielen na ISS, ale aj na Mesiac.
2017 -- Podľa niektorých médií by mohli čínski kozmonauti pristáť na Mesiaci. Iné zdroje, naopak, tvrdia, že Čína nemá v úmysle Američanom konkurovať. V každom prípade svoj vesmírny program dokonale tají a prekvapenie, najmä pri spojení s ruskými technológiami, nie je vylúčené.
2018 -- Američania sa vrátia na Mesiac. Posádky tu vybudujú stálu stanicu, kde budú testovať technológie na let k Marsu.
2024 -- Na Mesiaci pristanú astronauti s vlajkou Európskej únie. Ďalšou etapou výskumného programu Aurora má byť pilotovaný let na Mars.
2025 -- Na Mesiac sa chystajú aj japonskí astronauti. Agentúra JAXA pripravuje vlastné lode, no nevylučuje ani lety v rámci medzinárodných posádok.
2030 -- Americká pilotovaná misia na Mars.
2030 až 2035 -- Na Mars dorazia aj prví Európania.

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 19:16