StoryEditor

Napísali o... Antonínovi Kratochvílovi

09.06.2006, 00:00

Antonín Kratochvíl patrí medzi najvýznamnejších fotografov dokumentárnej fotky na svete. V marci minulý rok mu vyšla kniha Vanishing, v ktorej zachytil ničenie prírody, ale aj kultúr. Jeho fotky sú neľútostné a rozhodne sa o nich nedá povedať, že by skutočnosť maľovali v ružových farbách. Servítku na ústa si ich autor neberie ani pri rozhovore. (Jan Stejskal, EkoList)

Je nositeľom niekoľkých cien a časopis American Photo ho zaradil medzi 100 najvýznamnejších fotografov na svete. (National Geographic)

Fotoreportér českého pôvodu, trojnásobný víťaz World Press Photo a spoluzakladateľ agentúry Seven sídliacej v New Yorku, vystavuje vo vlaku jeden zo svojich najslávnejších súborov -- portréty pod názvom Persona. Hlavnú časť výstavy vo vlaku tvoria už preslávené portréty z 90. rokov. Jean Reno prítomný na fotke len ako tieň, odtlačky dlaní Williama Defoa na zaprášenom okne, Bob Dylan na pláži so sklonenou hlavou a zlepenými vlasmi alebo vynikajúci portrét zamysleného Bernarda Bertolucciho, ktorého tvár vystupuje z odrazu ulice v kaviarenskom okne. (Magdaléna Čechlovská, Hospodářské noviny)

Kratochvíl sa preslávil aj zábermi z vojnového konfliktu v Iraku. Momentálne pracuje na sérii o živote v New Yorku a Washingtone tri roky po teroristických útokoch na ciele v USA. (čtk)

Vo svete pokrokových technológií má stále väčšie sympatie pre klasickú čiernobielu fotografiu. Témou jeho prác nie sú senzácie. Hľadá všeobecnejšiu univerzálnejšiu platformu -- humanizmus a trvalejšiu platnosť. Predajom svojich fotografií sa venuje aj charite. (www.novinky.cz)

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 06:43