StoryEditor

Toto je počítač, ktorý sa môže postaviť Applu. Pozrite si luxusné HP Spectre

15.05.2016, 02:33
Toto je najtenší notebook na svete. A je stvorený pre biznis.

Konečne sa mi podarilo nájsť ďalší notebook, ktorý by som (pravdepodobne) dokázal vymeniť aj za MacBook. Pokiaľ by som musel. Dostal výborné vlastnosti, dizajn a zaujal úplne každého, kto ho videl. Avšak zodpovedať otázku pri výbere top notebooku, ktorý by slúžil na to, aby s vami pracoval stovky hodín na desiatkach projektov, je veľmi komplikované.

Každý má svoje preferencie, ktoré musia byť pri takom notebooku splnené. V zásade mi prešli rukami desiatky takýchto strojov a je mi jasné, že pri výbere „flotily“ firemných strojov je dizajn či hrúbka alebo hmotnosť jednou z posledných špecifikácií, ktoré musia byť splnené.

Ak si však vyberáte notebook len pre seba, už to nemôže byť tá obluda, ktorú máte pravdepodobne denne na stole pred sebou.

Doteraz som považoval za to najlepšie, čo si pre seba môžete kúpiť, MacBook (akýkoľvek model) alebo výborný Dell XPS 13 (či 15) s takmer bezrámovým displejom. Dizajnové, funkčné a výkonom naplnené stroje, ktoré sú najmä spoľahlivé a prenosné. No HP k tejto dvojici teraz pripojil svoj nový model Spectre.

HP Spectre HN/Pavol Funtál

Neuveríte, aký je tenký

Okamžite prvé, čo mi ostalo v pamäti, keď som ho po prvýkrát vyberal z krabice, bola jeho hrúbka. Cítil som sa akoby som do ruky zobral časopis. Ľahký, mimoriadne prenosný a vďakabohu konečne iný. V zásade notebooky sa často aj v tomto segmente inšpirovali vzhľadom konkurencie. Skrátka bola doba, keď každý druhý vyzeral ako kópia od Applu.

Teraz som mal v rukách podľa špecifikácií najtenší notebook na svete. Po celej jeho dĺžke má len 10,4 milimetra. To je asi ako hrúbka obyčajného pera.

Napriek tomu sa do jeho tela dostal vynikajúci hardvér, ktorý dokáže nové Spectre premeniť na veľmi slušný pracovný nástroj. Otázkou pri takto „tenkom“ notebooku je najmä chladenie. Tu sa o to stará dvojica ventilátorov.

V rukách som však mal ešte prototypovú verziu, ktorá nebola naladená na sto percent. Preto nemôžem hovoriť konkrétne hodnotenie na celok. V zásade tam bolo ešte čo „vychytať“ a najmä aj pri chladení, ktoré som napríklad počul pomerne často. Zato výdrž bola excelentná. HP sľubuje, že ich notebook v zásade dokáže vydržať na batériu až 10 hodín. Len dodám, že 13-palcová obrazovka má Full HD rozlíšenie. Je lesklá a potlačenie odrazov na displeji nie je najlepšie.

Dajú sa dosiahnuť aj lepšie výsledky. Mimoriadne dôležitým aspektom je rovnako aj klávesnica či ovládanie pomocou touchpadu. V tomto prípade majú klávesy na hrúbku notebooku primeraný zdvih a samotná tvorba textov je skutočne pohodlná. Touchpad, ktorý je v 99,9-percentnej väčšine na notebookoch s Windowsom úplnou tragédiou a neznášam ho, tu bol na moje prekvapenie excelentne spracovaný.

Nie je to síce úroveň, ktorú vám dá Apple, no bez myši sa bez väčších problémov zaobídete. Ovládanie je presné, má okamžitú odozvu. Fungujú tu aj jednoduché gestá.

HP Spectre HN/Pavol Funtál

Zabudnite na všetky USB

Luxusný notebook môže pre vás znamenať však okamžitú studenú sprchu. Toto je dizajnová pracovná stanica s veľmi slušným výkonom na rok 2016 a viac. Je maximálne tenká a nemá, opakujem, nemá ani jeden klasický USB port.

Nenájdete tu čítačku SD kariet, HDMI a ani napríklad „klasický konektor“ na nabíjanie notebooku. Všetko tu nahradila trojica nových USB portov typu C.

To znamená malý obojstranný konektor, ktorý sa pomaly dostáva do sveta smartfónov, má ho aj nový MacBook či ďalšie nové počítače, ktoré postupne prichádzajú na trh. HP Spectre má však v tomto oproti MacBooku navrch. Kľúčovú inováciu Applu, ktorá malému MacBooku pridá ešte jeden USB-C konektor (ten malý „chudák“ má totiž len jediný), už predbehlo.

A keďže tu je trojica portov, cez jeden notebook nabijete a ďalšie dva môžete (vlastne zatiaľ nemôžete) využívať pomimo. Preto aj v balení by ste mali nájsť jednu redukciu z malého USB-C na klasiku. Čo je ďalšie plus.

Pri Appli stojí podobná redukcia 80 eur. Veď prečo nie!? Malý MacBook má však iné výhody, ako celková veľkosť, obrazovka či nehlučnosť. Každý má svoje za a proti.

HP Spectre HN/Pavol Funtál

Cena nebude ideálna

Avšak späť k HP a jeho novým USB-čkam, ktoré vás dostanú do šialenstva. Pri používaní nových portov som si totiž zaspomínal na staré časy notebookov, keď boli všetky porty vyvedené na zadnej strane.

A áno, stále sa mi to zdá maximálne nepohodlné a nepraktické. Na zadnej strane je dokonca aj výstup pre slúchadlá. Potešila ma však maličkosť v podobne, že na notebooku som nenašiel žiadne „vymakané“ a trblietavé nálepky typu Intel či Windows.

Chod systému môžem komentovať len okrajovo, kde spomeniem, že by mal byť úplne bez problémový. Čo môže byť problémom, je cena. HP Spectre sa na Slovensko dostane v júni a začínať bude s cenovkou 1 400 eur.

Tu už mu bude robiť obrovskú konkurenciu Apple či často lacnejší Dell XPS alebo iné novinky od Asusu či Lenova. Avšak vyhotovením a spracovaním je toto jeden z najlepších notebookov, aký si môžete na trhu kúpiť. Toto je konečne posun správnym smerom na trhu s luxusnými biznis počítačmi.

01 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 02 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 03 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-12 05:30:00 - Feat.: - Title: Nové smartfóny od Applu prídu vo viacerých farbách. Čo vieme o dizajne pripravovaných iPhonov 16?
menuLevel = 2, menuRoute = style/digital, menuAlias = digital, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 04:53