StoryEditor

Nová dominanta Dubaja má problém. Ukradli mi dizajn, tvrdí architekt

16.01.2018, 10:49
Autor:
ČTKČTK
Pozlátený rám je vysoký 150 metrov a široký 93 metrov. Unikátna je aj presklená podlaha.

Návštevníci Dubaja môžu po novom pozerať na mesto z unikátnej vyhliadkovej budovy. Má tvar pozláteného a čiastočne preskleného rámu, ktorý siaha do výšky 150 metrov a široký je 93 metrov. Architekt mexického pôvodu Fernando Donis však mesto zažaloval za neoprávnené použitie jeho nápadu.

Pre návštevníkov je stavba otvorená od 1. januára. V dolnej časti poskytuje historický prehľad vývoja Dubaja od ospalej rybárskej dediny po súčasné moderné mesto s množstvom výškových budov. Z horného poschodia je výhľad ako na historickú časť, tak aj na mrakodrapy.

Najväčšiu pozornosť vyvoláva priehľadná podlaha hornej časti rámu poskytujúca pohľad na mesto pod nohami. Jeden z výťahov návštevníkov vezie aj do časti stavby, ktorá poskytuje prehľad o plánoch mesta do vzdialenej budúcnosti.

Správa mesta počíta s tým, že sa rám stane veľkou atrakciou, avšak musí riešiť právny problém. Donis totiž tvrdí, že mu bol nápad ukradnutý, a začal sa s mestom súdiť.

V roku 2008 architekt vyhral medzinárodnú súťaž, už zorganizovalo mesto Dubaj spolu s výrobcom výťahov ThyssenKrupp Elevator. Zadaním bolo navrhnúť pre Dubaj novú vyhliadkovú stavbu.

Do súťaže sa prihlásilo 900 projektov a súčasťou podmienok bolo, že mesto zváži víťazný projekt a ak ho použije, tak len po dohodnutí kontraktu s tvorcami. Víťaz mal získať všetky práva na použitie nápadu s tým, že stavba nemôže byť realizovaná bez jeho súhlasu.

Mesto však podľa Donisa v jeho projekte nechalo urobiť určité zmeny a použilo ho, bez toho, aby s ním uzavrelo akoukoľvek zmluvu. V roku 2016 preto na súde v USA zažaloval dubajskú správu za odcudzenie intelektuálneho vlastníctva.

Newyorský právnik Edward Klaris, ktorý žalobu podával, povedal, že súd sa koná v USA, pretože mesto Dubaj nemôže byť stíhané v Dubaji. Kvôli tomu, čo Klaris označil za procedurálne dôvody, bolo v decembri konanie zastavené. Proces sa tým ale podľa neho neskončil.

Donis oznámil, že je rád, že stavba vznikla. Na jej webovej stránke je teraz uvedený ako architekt. Stanici CNN povedal, že plánuje v právnej bitke pokračovať, pretože mu ide o princíp. Nedúfa iba vo finančnú náhradu, ale aj v to, že projekt prispeje k jeho renomé v obore.

01 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 02 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno 03 - Modified: 2024-04-18 10:54:49 - Feat.: - Title: Letisko v Dubaji obnovuje prevádzku, očakávajú meškania letov 04 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro 05 - Modified: 2024-04-13 06:05:15 - Feat.: - Title: Lákavé vône a chute Dubaja
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 01:41