StoryEditor

Horšia ako sexuálna svojráznosť či vyzývavosť je nuda, stupidita a starnutie. Ja sa len tak nenechám spútať

27.03.2018, 09:00
Autor:
ČTKČTK
V týchto dňoch uplynie 40 rokov od predstavenia prvej módnej kolekcie talianskeho návrhára Gianniho Versaceho.

​Z rodinnej firmy s hlavou medúzy v logu postupne vznikol symbol luxusu, dravej, nekonvenčnej a sexi módy. Značku Versace si obľúbili slávni herci a speváci, napríklad  Elizabeth Taylorová, Sharon Stoneová, Michael Jackson, Madonna, Prince alebo lady Diana.

Versace často používal  kože, potlače, jasné farby, nezvyčajné kombinácie džínsoviny a saténu, alebo dokonca hodvábu a kovu. Značku ovplyvnila tvroba Andyho Warhola, antický Rím a Grécko, inšpiruje sa abstraktným umením aj pouličnou módou. Občas žne kritiku za prílišnú výstrednosť a sexuálnu vyzývavosť.

Jeden z najtalentovanejších módnych návrhárov 20. storočia ale povedal: "Horšia ako sexuálna svojráznosť či priamo vyzývavosť je nuda, stupidita a starnutie. Verte, ja sa len tak nenechám spútať." 

Rodák z Kalábrie

Gianni Versace sa narodil 2. decembra 1946 v chudobnej juhotalianskej Kalábrii. Od svojej matky sa naučil základom krajčírskeho remesla. Prvé šaty údajne ušil v piatich rokoch. 

Veľmi skoro odišiel do Milána, ktoré je považované za mekku talianskej módy. Po štúdiu architektúry začal pracovať pre rôzne módne domy, kde zbieral skúsenosti. Otvoril si svoj prvý módny butik na známej ulici Villa della Spiga.

Okrem oblečenia začal navrhovať aj módne doplnky, šperky, parfumy, kozmetiku a nábytok. Vytváral aj divadelné kostýmy, predovšetkým pre opery v La Scala. Hovorí sa o ňom aj ako o mužovi, ktorý sa výrazne podieľal na vzniku kultu supermodeliek. Ako prvý totiž začal platiť vysoké sumy za predvázanie modelov. Jeho obľúbenými modelkami boli Naomi Campbellová, Cindy Crawfordová, Linda Evangelista alebo Christy Turlingtonová.

Ikonické šaty​

Najslávnejším odevným kúskom Versaceho sú asi čierne šaty, ktoré si v roku 1994 obliekla na premiéru Štyri svadby a jeden pohrel herečka Elizabeth Hurleyová.

Róba mala hlboký výstrih a vysoký rozparok, po stranách ju spájali iba obrovské zlaté spínacie špendlíky. Herečka okamžite oslnila firmu Estée Lauder a získala s ňou lukratívnu zmluvu.

Druhým ikonickým modelom módneho impéria sú exotické zelené šaty Jungle, v ktorých prišla na udeľovanie cien Grammy v roku 2000 americká herečka Jennifer Lopezová. .

Versace si strážil svoj súkromný život, ale nikdy sa netajil svojou homosexuálnou orientáciou. Jeho životným partnerom bol model Antonio D'Amico, ktorého stretol v roku 1982.

Neskôr pracoval pre firmu Versace ako dizajnér športového oblečenia. Ich vzťah trval 11 rokov až do Versaceho náhlej smrti 15. júla 1997. Zavraždil ho duševne chorý  Andrew Cunanan.

Podnik prevzala návrhárova o desať rokov mladšia sestra a múza Donatella spolu s bratom Santom.

REUTERS/Stefano Rellandini

​Donatella je dodnes aj hlavnou módnou návrhárkou firmy, vlastní však iba 20 percent akcií. Jej šéfkou sa stala dcéra Allergra, ktorej strýko odkázal 50-percentný podiel. 

01 - Modified: 2018-03-12 12:47:58 - Feat.: 0 - Title: Zomrel slávny módny návrhár Hubert de Givenchy 02 - Modified: 2018-03-16 07:18:48 - Feat.: 0 - Title: "Kožušiny? S tým som skončila," potvrdia šéfka módneho impéria Versace
01 - Modified: 2018-01-09 13:23:54 - Feat.: - Title: Seriál o nevyriešenej vražde Gianniho Versaceho je na spadnutie. Rodina návrhára ostro protestuje
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
10. máj 2024 17:33