TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Prístavba devastuje Most SNP a treba ju okamžite odstrániť, žiada Slovenská komora architektov

18.05.2018, 20:00
Autor:
lezolezo
Predstavenstvo Slovenskej komory architektov vydalo vyhlásenie k realizovaným stavebným úpravám a zásahom do Mosta SNP v Bratislave.

Architekti tvrdo kritizujú stavebné úpravy a zásahy do Mosta SNP. 

"Slovenská komora architektov vyjadruje zásadný nesúhlas predovšetkým k postupom, ktorých výsledkom boli predmetné zásahy do Mosta SNP; a predovšetkým kritizuje, že pred akýmkoľvek rozhodnutím o úpravách neprebehla odborná diskusia a zámer nebol overený transparentnou verejnou architektonickou súťažou," píše sa v stanovisku. 

Slovenská komora architektov pripomína, že v prípade Mosta SNP ide o významné architektonické dielo.

„Som absolútne presvedčený, že keby sa aj v tomto konkrétnom prípade mostu SNP, stanovila zo strany vlastníka – Mesta Bratislava a povoľujúceho subjektu – Mestskej časti Bratislava - Petržalka, podmienka transparentnej verejnej architektonickej súťaže, ktorá by mala jednoznačné limity pre možnosť zásahov, k takémuto barbarskému postupu by nedošlo,” hovorí za SKA architekt Imrich Pleidel, predseda Slovenskej komory architektov.

Tento most patrí k najvýznamnejším architektonickým dielam minulého storočia na Slovensku. Ide vôbec o prvý asymetrický lanový most u nás a druhý tohoto typu na svete. Je súčasťou Registra modernej architektúry Slovenska aj v Medzinárodnom registri  pamiatok modernej architektúry DOCOMOMO International.

Slovenská komora architektov vo vyhlásení píše, že v aktuálnom stave je z tejto rozsiahlej prístavby zjavné, že je v rozpore s pôvodným architektonickým, výtvarným a materiálovým riešením Mostu SNP a že subjekt ZEMEGUĽA, s.r.o. a dodávateľ stavby realizujú v rámci Mostu SNP novostavbu objektu, ktorý je v rozpore s „predbežným povolením“ vydaným Mestskou časťou Bratislava-Petržalka, čím porušuje Stavebný zákon č. 50/1976 Zb.

"Vzhľadom na uvedené závažné informácie vyjadruje Slovenská komora architektov silné znepokojenie nielen nad devastačným zásahom novovzniknutého objektu do tak významnej pamiatky akou Most SNP je, ale predovšetkým nad absenciou transparentnej verejnej architektonickej súťaže."

Architekti preto žiadajú okamžité vydanie rozhodnutia o zastavení prác a nariadenie odstránenia objektu. 

01 - Modified: 2018-05-16 17:52:51 - Feat.: 0 - Title: Most SNP vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 09:37