StoryEditor

Preneste si dovolenku domov. Stačí na to pár trikov

28.05.2018, 00:01
Autor:
ipip
Ako si zariadiť interiér v dovolenkovom duchu? Vyskúšajte námornícky štýl.

Nemôžete sa dočkať leta a radi by ste sa už teraz cítili ako na dovolenke pri mori? Stredomorský štýl vám vyčaruje pohodovú prázdninovú atmosféru teplých krajín aj u vás doma.

Dovolenková atmosféra, závan sviežeho mora, odlesky zlatistého piesku, to je námornícky štýl. Navodí tú správnu pohodu a romantickú idylku. V európskych interiéroch síce nie je častým a dominantným, no zmena čo i len jednej miestnosti či zákutia v byte vám prinesie príjemné oživenie. A to nielen počas leta.

Tak trochu elegantný námornícky štýl bývania perfektne dopĺňajú materiály, ktoré nie sú dokonalé a vyzerajú, akoby sa na nich podpísal zub času. Napríklad ošúchaný lak, povrchy s patinou, nábytok s nedokonalosťami v podobe obitých rohov či vyblednutého dreva.

Všade samá modrá – toto pravidlo neplatí

Nie všade, kam sa pozriete, musia na vás kričať odtiene modrej. V námorníckom štýle je síce modrá vítaná, no stačí, ak zvolíte jednotlivé kúsky nábytku či doplnkov v tejto farbe. Skúste to napríklad kreslom, pohovkou, posteľou alebo zvoľte modré doplnky ako deky, vankúše, závesy a iné.

Ak máte odvahu, siahnite po modrej stene. Tmavomodrá perfektne vynikne s bielou. Skúste na farebnú stenu namaľovať biele námornícke tvary alebo použite hotovú tapetu.

Najľahšie sa námornícky štýl aplikuje do kúpeľne, kde o modrú nie je núdza. Nemusíte hneď prerábať celú miestnosť, stačí, ak použijete doplnky. Napríklad prútený nábytok z ratanu sa vďaka svojej prirodzenosti hodí do tohto štýlu. Mosadzné úchytky tiež urobia dobrý dojem a ani doplnky v tvare mušieľ či morských sietí nezostanú nepovšimnuté.

Čo ešte vyčaruje námornícku atmosféru si pozrite v galérii:

​Existuje niekoľko námorníckych štýlov bývania. Rozlišujú sa podľa toho, aký nábytok v miestnosti prevláda a akú celkovú atmosféru interiér odráža. Zamerať sa môžete na tieto:

Stredomorský

Flickr

​Na výber je grécky štýl s typickým kontrastom modrej a snehobielej alebo provensálsky s jemnejšími pastelovými odtieňmi.

Tropický až koloniálny

Pixabay

​Štýl z dávnych pirátskych lodí odrážajúci nové objavy.

Moderný pobrežný

S puncom glamour a luxusu.

Severský pobrežný

Pixabay

​Škandinávsky štýl s chladnou škálou farieb, doplnený o teplo kozubu.

01 - Modified: 2018-05-24 11:23:25 - Feat.: 0 - Title: Interiérovému dizajnu vládne minimalizmus. Ľudia však stále podceňujú jednu dôležitú vec
01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 03 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 04 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 05 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:09