zara
StoryEditor

Vojna v módnom svete: Zara okopírovala džínsy od Dieselu a hrozí jej pokuta 70 miliónov dolárov

Okopírovať výrobok slávneho módneho domu a predávať ho pod vlastnou značkou? V odevnom priemysle je to bežná prax.

Súd v Miláne ale teraz odkázal, že tieto praktiky nebude akceptovať, píšu Lidovky. 

Súdny spor sa začal už v novembri 2015. Talianska spoločnosť OTB Group, ktorá vlastní značky Diesel, Marni a ďalšie, zažalovala španielsku skupinu Inditex, ktorej primárnou značkou je Zara. 

Dôvodom sťažnosti boli čierne priliehavé džínsy Diesel so zipsami na vreckách a stehnách a Fussbett sandále od firmy Marni, ktoré mala Zara okopírovať. Spomínané denimové nohavice sú označované ako Skinzee-SP, a naviac majú v Európskej úniii aj registrovaný dizajn. 

Podľa OTB Zara výrobou a predajom imitácií porušila právo na duševné vlastníctvo. Za distribúciu falšovaného tovaru nielen v Taliansku ale v celej Únii a škodu, ktorú im Zara spôsobila, vtedy povžadovali finančnú náhradu.

Použili sme iný materiál

Inditex sa pred súdom bránil, že na okopírované sandále použili iné materiály a registrovaný dizajn nohavíc označil za neplatný, pretože džínsy sú málo výnimočné.

Firma sa nakoniec ohradila, že ak by ju uznal milánsky súd vinnou, nemôže ju prinútiť zaplatiť pokutu. Je totiž španielskou spoločnosťou, ktorá nemá sídlo v Taliansku.

Pripomienka sa ale Inditexu nevyplatila. Súd namietal, že v Európskej únii sa dá nárok na náhradu škody pre zapísané aj neregistrované vzory uplatiniť aj v jurisdikcii obžalovaného, teda aj v Španieslsku.

Sudca Claudio Marangoni nakoniec minulý týždeň potvrdil platnosť ochranných opatrení a rozhodol, že značka Zara skutočne falšovala tvar. Firma Inditex preto musí do konca júla predložiť informáciu, koľko takýchto výrobkov po celom svete predala. Na základe toho jej vypočítajú pokutu.

Zatiaľ nie je známe, do akej výšky by sa mohli vyšplhať penále. Podľa serveru The Fashion Law, ktorý prináša spravodajstvo zo sveta módneho biznisu, by mohlo ísť až o 235 dolárov za každý predaný kus.

Odhaduje sa pritom, že Zara ročne predá 200 až 300 tisíc kusov z každého svojho modelu odevu. Ak by sa odborníci v odhade nemýlili, mohl by Inditex zaplatiť aj viac ako 75 miliónov dolárov. Konečný rozsudok bude známy asi až začiatkom budúceho roku.

Kopíruje sa bežne
Obvineniu z falšovania a krádeže prác iných dizajnérov čelí Zara často. V minulosti predávala napríklad okopírované tenisky Adidas či kolekciu od talianskej značky Gucci. Značka ale nekopíruje iba veľkých módnych hráčov, rada siahne aj po výtvoroch menej známych tvorcov.

Privlastnili si cudziu tvár a vyrobili tašku. Mladých dizajnérov kopírujú bežne
Na konci minulého roku Zara použila ilustrácie nemeckého umelca Borisa Schmitza. Jeho jedným ťahom kreslené portréty bez súhlasu natlačila na kožené doplnky.

Červená dámska kabelka s ukradnutými kresbami sa objavila aj na našom trhu za približne 77 dolárov. Pred dvomi rokmi zasa španielska značka okopírovala nášivky a odznaky od umelkyne Tuesday Bassenovej. 

​Zara pritom spadá pod spoločnosť Inditex, ktorá je najväčšou odevnou firmou na svete. Magazín Forbes jej zakladateľa, 82-ročného Amancia Ortegu s odhadovaným majetkom 75,6 miliárd dolárov, umiestnil na pozíciu šiesteho najbohatšieho človeka na svete.

Jeho v Madride sídliaca spoločnosť Ortega momentálne vlastní asi 60 percent. Spoločnosť má ešte osem módnych značiek a približne 7500 obchodov po celom svete. 

Ak ide o kopírovanie v módnom svete, momentálne priemyslom lomcuje instagramový účet Diet Prada, ktorý na tieto nekalé praktiky upozorňuje a zverejňuje jednotlivé prípady.

Na sociálnej sieti obvinili z kopírovania mladých dizajnérov či konkurencie aj Giorgia Armaniho, návrhára pánskej kolekcie módneho domu Louis Vuitton Virgila Abloha alebo populárnu značku Balenciaga. 

menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 08:27