StoryEditor

Aj rúška môžu byť veselé a trendy: Celé Slovensko šije ochrany proti koronavírusu

28.03.2020, 23:00
Na Slovensku sa zdvihla vlna solidarity.

Michaela Bednárová patrila k prvým, ktorí cez sociálne siete učili ľudí, ako šiť. Upozorňuje, že rúška nevyrábajú kvôli biznisu ani ich nepredáva.

Zdravie je prioritou

​„Cez víkend prišla ku mne kamarátka, ktorá si sama chcela ušiť rúško, a tak som jej ponúkla pomoc. Ihneď, samozrejme, nasledoval dopyt,“ hovorí dizajnérka, ktorá stojí za populárnou značkou Puojd.

Na jej iniciatívu zareagovala aj Lucia Pašková. Stojí za projektom Kto pomôže Slovensku. „Vtedy som sa rozhodla definitívne. Chcela som pomôcť a budem to robiť, dokým to bude v mojich silách.“ Bednárová priznáva, že okamžite, ako sa potvrdili prvé prípady koronavírusu na Slovensku, jej bolo jasné, že príde o časť svojej práce a nechcela len tak nečinne sedieť doma.

„Ale toto mi ani vo sne nenapadlo, že rúška budú najžiadanejšou vecou. Krajčírina sa však ukázala ako remeslo, ktoré je stále jedno z najpotrebnejších.“ Pripomína však, že toto nie je jej biznis. Rúška venujem svojim priateľom a neziskovému sektoru.

V galérii si pozrite ako sa dá aj z nutnosti, vyčarovať niečo pozitívne a štýlové:

Veselé rúška

Naopak, projekt Veselé rúška funguje už piaty rok. Jana Kadaňková ich začala šiť v čase, keď jej deti chytili virózu a nevedela zohnať žiadne detské modely.

„Ako vynachádzavá mama a krajčírka som sadla k stroju a rúška na ústa im ušila.“ Na rúška mala okamžite pozitívne ohlasy. Zaujali fanúšikov jej facebookovej skupiny popka.sk, kde prezentuje aj ďalšiu svoju textilnú tvorbu.

Jej rúška si kupovali mamičky, ale najmä lekári, zdravotníci a onkologickí pacienti. Tento rok je o jej výrobky obrovský záujem. Cez e-shop predala tisícky kusov, ďalšie išli do lekární a tiež pre predajcov Nota bene. „Od januára pracujeme 18 hodín denne,“ zdôrazňuje.

Jej e-shop je však beznádejne vypredaný, preto je rada, že ľudia si začali šiť rúška sami. „Posledné dni som už na všetko okrem šitia ostala celkom sama. Preto som sa zavrela doma a naberám silu. Rúška, ktoré sú vo výrobe, budú expedované do lekární. Výrobu obnovíme podľa situácie. Zdravie je prioritou.“

01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 03 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 04 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 05 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 13:02