StoryEditor

Architekti: Vieme, ako postaviť dom, ktorý netreba chladiť ani vykurovať. Zdražovanie energií je príležitosť

28.03.2022, 00:01
Manželia Bjørn a Zuzana Kierulfovci patria na Slovensku k priekopníkom udržateľnej architektúry z prírodných materiálov.

V rozhovore pre prečo nie?! zdôrazňujú, že konečne by sme si mali otvoriť mysle a pozrieť sa na budovy z iného uhla pohľadu. A potom nás nebudú trápiť plesne a už vôbec nie zvyšujúce sa ceny plynu a elektriny.

Celý rozhovor si môžete prečítať v lifestylovej prílohe Hospodárskych novín prečo nie?!, ktorá vychádza dnes 28. marca 2022. 

Stretávame sa v Hrubom Šúre, dedinke neďaleko Senca, v sídle vášho ateliéru Createrra. Už na prvý pohľad je jasné, že máme do činenia s veľmi experimentálnou architektúrou. Ako vznikala táto budova?

Bjørn: Nemecký profesor Gernot Minke nám ukázal plány na kaviareň v Portugalsku.

Zuzana: Posťažoval sa nám, že stavbu kaviarne úrady nepovolili, pretože mala stáť v chránenej oblasti a už tam nechceli žiadnu ďalšiu budovu.

Bjørn: Dohodli sme sa, že si základ zoberieme a urobíme si podľa týchto nákresov kanceláriu. Zdalo sa nám to ako dobrá ukážka, ktorá mohla prezentovať, čo všetko sa dá dosiahnuť pomocou prírodných materiálov.

V galérii si pozrite tvorbu štúdia Createrra 

Ako ste tvorili dizajn, od začiatku ste chceli mať kupolu so zelenou strechou?

Bjørn: Áno, my sme do projektu ešte vniesli prvky pasívneho štandardu. Koncové steny, kde sú okná, mali byť pôvodne z kameňa alebo murované, my sme však radšej chceli drevené konštrukcie.

Okrem toho sme odizolovali podlahu, pretože v Portugalsku je teplejšie, a preto to neplánovali. Pod hlinenou omietkou je penové sklo a na oknách sú trojité sklá. Dôvodom je minimalizovanie tepelných strát.

Zuzana: Jednoducho, energetický štandard sme urobili najlepšie, ako je to možné.

Aké materiály ste použili?

Zuzana: Také, ktoré nám dávali zmysel. Dôležitú úlohu hrajú slamené baly. Sú konštrukčným materiálom a nosičom pre hlinenú omietku. Prvýkrát sme si vyskúšali urobiť hlinenú podlahu. Trošku sme sa jej obávali, ale dnes sme s ňou mimoriadne spokojní.

Bjørn: Okrem slamy a penoskla je tam zabudované drevo, sklo, ale iba pol kubíka betónu pod nosnými stĺpmi. Titánzinok sme použili na oplechovanie.

Zuzana: Na vrchu je ešte fólia z EPDM, ktorá sa dá neskôr recyklovať.

Bjørn: Naším dlhodobým cieľom je, aby stavebníctvo vedelo lepšie narábať s materiálmi. To znamená, aby sa materiál vedel vrátiť do prírodného alebo technického cyklu.

Zuzana: Majitelia však takto nepremýšľajú. V prvom rade chcú, aby im stavba dobre slúžila.

Bjørn: Ak sa zaujímajú o ekologické stavby, tak ich láka zdravé vnútorné prostredie. Okrem toho chcú vytvoriť kvalitnú stavbu, ktorá bude dlhodobo šetriť ich peniaze, budú nezávislí od veľkých výkyvov cien energií.

Funguje aj...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-04-30 15:33:57 - Feat.: 0 - Title: Architektúra s duchom demokracie: Pozrite si víťazov najprestížnejšej architektonickej ceny sveta 02 - Modified: 2021-09-28 12:49:36 - Feat.: 0 - Title: Rodák z Levoče zažiaril v zahraničí. Čo chýba slovenskej architektúre a prečo sa nechystá vrátiť domov? 03 - Modified: 2021-10-07 19:39:31 - Feat.: 0 - Title: CEZAAR 2021: Pozrite si, ako vyzerá najlepšia súčasná slovenská architektúra 04 - Modified: 2021-12-17 09:16:15 - Feat.: 0 - Title: Malá architektúra čarovného Slovenska: Ak chcete obdivovať tieto miesta, musíte si to zaslúžiť
01 - Modified: 2023-10-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Pasívne aktívna drevená elegancia: Dom pri hrádzi v Rovinke je miestom, kde je doslova radosť žiť 02 - Modified: 2023-05-29 07:44:40 - Feat.: - Title: Architekti: Staviame domy, ktoré netreba chladiť ani vykurovať. Plesne ani ceny energií nás už netrápia
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 15:38