StoryEditor

Recept týždňa: Vyskúšajte šalát podľa Jaroslava Žídeka (foto)

04.07.2011, 00:00
Autor:
aszasz
Pripravte si letný šalát s hruškami a plesňovým syrom podľa návodu niekoľkonásobného šéfkuchára roka, ktorý varí v bratislavskom Erdődyho paláci.

Záhradný šalát s hruškami a plesňovým syrom

Je pre 4 osoby a čas prípravy sa odhaduje na 45 minút


INGREDIENCIE:
Na šalát:
600 g listov z hlávkových šalátov
2 hrušky
200 g rokfortu alebo iného syra s modrou plesňou)
za hrsť jadier vlašských orechov
½ šálky hroznových bobúľ
soľ, biele korenie
2 lyžice malinového octu
2 lyžice extra panenského olivového oleja
orechový chlebíček so sušeným ovocím
figová marmeláda

Na figovú marmeládu:
4 ks sušených fíg
asi 1 šálka vody

POSTUP:

Záhradný šalát:
Šalátové listy dôkladne umyjeme a osušíme v „žmýkačke“ na šaláty alebo necháme na sitku odkvapkať.
Umyté hrušky rozpolíme, vykrojíme jadrovník a nakrájame ich na mesiačiky. Syr pokrájame na kocky, orechy posekáme, bobule hrozna rozpolíme, ošúpeme a vyberieme z nich jadierka.
Osušené a natrhané šalátové listy dáme do misy, pridáme hrušky, syr, orechy, a hrozno. Osolíme, okoreníme čerstvo zomletým korením, pokvapkáme octom a olivovým olejom.

Figová marmeláda:
Do hrnčeka dáme pokrájané figy a prilejeme toľko vody, aby boli úplne ponorené. Potom ich pomaly varíme asi 15 minút. Uvarené figy rozmixujeme ponorným mixérom, prepasírujeme cez sito a dáme vychladnúť.      

Hotový šalát ihneď podávame s orechovým chlebíkom natretým figovou marmeládou.

Tip: Figová marmeláda sa mimoriadne dobre hodí k syrom s modrou plesňou.

Recept nájdete v knihe Šéfkuchár v paláci.

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:38