Pokiaľ sa venujeme vareniu, kuchyňa sa stáva miestom, kde trávime pomerne veľa času. Aby sme efektívne využili priestor a zároveň ušetrili množstvo času pri príprave jedál, je dôležité správne a prakticky usporiadať jednotlivé zóny v kuchyni.
Usporiadanie kuchynskej linky vychádza z postupnosti úkonov pri varení. Po príchode z nákupu vykladáme potraviny do chladničky a na pracovnú dosku. Preto by pri vstupe do kuchyne mala byť ako prvá umiestnená chladnička a voľná pracovná plocha. Hneď vedľa chladničky by mal byť umiestnený drez a za ním varná doska a rúra. Medzi všetkými spotrebičmi je dobré vynechať voľnú pracovnú plochu širokú 60-80cm, pretože varenie je náročné na priestor a určite by ste veľmi rýchlo zistili, že nemáte kde položiť hrniec alebo nakrájať zeleninu. Jednotlivé zóny v kuchyni radíme pre praváka zľava doprava, pre ľaváka naopak. Rúru na pečenie je vhodnejšie umiestniť do výšky očí, nemusíte sa tak zohýbať pri každom jej používaní a navyše je to bezpečnejšie riešenie.
Zvoľte správny tvar kuchyne
Usporiadanie kuchyne môže mať rôzne tvarové riešenie. Kuchynské linky v tvare U a L najviac ušetria zbytočný pohyb po kuchyni, usporiadanie s ostrovčekom a dvojradové usporiadanie je vhodné pri prepojení kuchyne s obývačkou, no nezabudnite na minimálny prechod medzi skrinkami, ktorý by mal byť 120cm, aby sa pohodlne dali otvárať skrinky na oboch stranách. Kuchyňa v tvare písmena G sa používa najmenej, pretože je náročná na miesto, no poskytuje optimálne usporiadanie zón. Posledným typom je jednoradová kuchynská linka, ktorá potrebuje málo miesta, no ergonomické usporiadanie je najmenej vyhovujúce, pretože sa najviac nachodíte.
Ergonómia v kuchyni
Pri určovaní správnych ergonomických rozmeroch v kuchyni vychádzame z rozmerov ľudskej postavy, ktorá ju bude používať. Rozmery zariadenia kuchyne je preto potrebné prispôsobiť rozmerom človeka. V podstate ide o úplne bežné požiadavky - aby ste sa pri varení nemuseli nepríjemne skláňať, alebo aby ste pri vyberaní tanierov z hornej skrinky nemuseli používať stoličku. Výška pracovnej plochy sa preto pohybuje v rozmedzí medzi 80 až 95cm a to podľa výšky postavy.
Ak máte do 150cm bude vám stačiť výška 80 až 85cm. Ak ste však vyšší ako 170cm, výšku pracovnej plochy zvoľte 95cm. Horné skrinky nemajú byť vyššie ako 185cm od podlahy. Ak máte kuchynskú linku až po strop, najvyššie umiestnené skrinky využite na uloženie menej často používaných predmetov.
Hĺbka horných skriniek sa odporúča 15-30cm, aby ste mali prehľad o uložených veciach. Ak rozšírite hĺbku pracovnej dosky z klasických 60cm na 70-75cm, je možné spodné skrinky umiestniť nižšie, čím sa vyhnete naťahovaniu po taniere. Medzi pracovnou doskou a hornými skrinkami by mal byť priestor vysoký minimálne 55-60cm. Najčastejšie sa využíva na umiestnenie kontrastnej zásteny z rôznych materiálov, no jeho výška je dôležitá najmä preto, aby ste videli na celú pracovnú plochu. Ak by boli horné skrinky príliš nízko, búchali by ste si o ne hlavu a nemali by ste prehľad čo máte na pracovnej doske. Aby ste sa veľmi nenabehali pri vykladaní umývačky, umiestnite ju čo najbližšie k drezu a ku skrinkám s taniermi a príbormi.
Materiály kuchynských liniek
Najobľúbenejším materiálom je v súčasnosti laminát, ktorý ponúka širokú škálu drevodekorov a farieb. Zároveň je odolný a za prijateľnú cenu. Môže byť v lesklom alebo matnom prevedení. Najnovšou novinkou je laminát s povrchovou štruktúrou dreva, ktorá je na nerozoznanie od masívu. Na druhé miesto obľúbenosti sa dostali kuchynské linky s vysokým leskom. Na prvý pohľad vyzerajú rovnako ako tie z laminátu, no ak sa lepšie pozriete na ich hrany uvidíte rozdiel. Patria k tým drahším práve preto, že technológia výroby je náročná na čas.
Celé dvierka sa nastriekajú farbou zo vzorkovníka RAL a po jej zaschnutí sa nanesie niekoľko vrstiev laku, ktorý sa vyleští na vysoký lesk. Práve ten zabezpečuje dlhšiu životnosť materiálu. Ak si potrpíte na prírodný materiál, zvoľte linku dyhovanú alebo z masívu. Dýha, je tenučká vrstva dreva, nalepená na dvierka z DTD alebo MDF a ponúka množstvo druhov európskych ale i exotických drevín, z ktorých si určite vyberiete. Každá dýha sa môže namoriť na iný odtieň, alebo nalakovať či navoskovať a tým sa zachová svoje prirodzené sfarbenie. Masívne dvierka sú celé vyrobené z dreva, a aj keď drevo zútulní každý interiér, dnes sa už veľmi nepoužíva. Častejšie ho nahrádza spomínaný laminát, ktorý je cenovo prístupnejší.
Ak ste sa rozhodli vymeniť, či zariadiť novú kuchynskú linku, pri jej navrhovaní si nechajte poradiť od odborníka. Interiérový architekt vám urobí návrh a 3D vizualizáciu kuchyne, poradí vám pri správnom usporiadaní aj pri výbere farieb a materiálov a vy budete mať kuchyňu podľa vašich snov. Nezabudnite však na to najdôležitejšie, najdrahšia časť kuchynskej linky je za dvierkami. To znamená, že ak si zvolíte kvalitné výsuvy, kovania a pánty, kuchyňa vám bude slúžiť dlhšie, ale investícia do nej bude vyššia.
Ing. arch. Ivana Kolomazníková, architektka
Pripravené v spolupráci s: