Vidieť ju na poliach, záhradkách, trhoch i supermarketoch. O tom, že je zdravá, niet pochýb. Z deväťdesiatich percent sa skladá z vody doplnenej o škrob, pektín a minima tukov a bielkovín. V semienkach tekvice sú zastúpené takmer všetky mikroelementy, veľa vitamínov, bielkovín a esenciálnych mastných kyselín.
Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, využiť ju môžeme na rozličné spôsoby. Inšpirujte sa nasledujúcimi radami a tekvica sa stane neodmysliteľnou súčasťou vášho jedálnička.
1. Uvarme si ju
Každé dobré stolovanie začína polievkou, čo tak vyskúšať túto lahodnú krémovú:
Suroviny pre 4 osoby:
500g tekvice
400g zeleného hrášku
1 smotanu na šľahanie
1l zeleninového vývaru
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 PL oleja
čierne korenie
chren a kôpor na ozdobu
Príprava:
Hrášok uvaríme v zeleninovom vývare. Na panvici opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme nastrúhanú tekvicu a všetko spolu pár minút podusíme.
Ušľaháme si smotanu, ktorú pridáme k zmesi a povaríme, kým celá zmes nezmäkne. Ponorným mixérom ju rozmixujeme do krémovej konzistencie.
Dochutíme soľou, čiernym korením, nasekaným kôprom.
Ozdobíme chrenom a podávame.
2. Upečme si ju
Plnená tekvica
Potraviny pre 4 osoby:
1 stredne veľká tekvica
Plnka:
500g mletého mäsa
2 vajcia
cibuľa
cesnak
strúhanka
petržlenová vňať
Príprava:
Všetky ingrediencie na plnku zmiešame a ochutíme soľou, čiernym korením, prípadne inými koreninami podľa chuti.
Vrch tekvice odrežeme, ale nevyhadzujeme. Naplníme ju pripravenou zmesou a prikryjeme odrezanou časťou, prípadne alobalom.
Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme pri 200°C cca 2 hodiny.
3. Oslaďme si ju
Trojfarebná lahôdka
Suroviny pre 4 osoby:
350g oranžovej tekvice
100g sušienok
250ml šľahačky
4 lyžičky cukru
100ml kávy
Príprava:
Tekvicu ošúpeme, pokrájame na menšie kúsky a podlejeme troškou vody. Podusíme, kým nezmäkne. Ponorným mixérom ju rozmixujeme a osladíme cukrom. Vyšľaháme smotanu. Uvaríme kávu.
Pripravíme si misky. Dno vyložíme sušienkami, pokvapkáme kávou, zakryjeme vrstvou tekvicového pyré a ďalšou vrstvou šľahačky. Vrstvenie zopakujeme. Misky vložíme do chladničky, aby stuhli. Podávame.
4. Vyjadierkujme si ju
Tekvicové jadierka sú plné výživných látok, majú protinádorové účinky, pomáhajú pri problémoch s prostatou, močovým mechúrom, obličkami, reume, srdcovocievnych ochoreniach, pôsobia preventívne voči chrípke.
Môžeme si ich pripraviť aj sami a navyše veľmi jednoducho.
Umyjeme ich, vodu necháme stiecť. Poukladáme na plech a pečieme v rúre pri teplote 190° asi 20 minút. Občas premiešame, aby nám nezhoreli.
5. Zavarme si ju, zamrazme si ju
Aby sme si tekvicu mohli vychutnať počas celého roka, je vhodné ju zavariť aj zamraziť.
Na zaváranie budeme potrebovať:
tekvicu
kyselinu citrónovú
práškový cukor
ananásový džús podľa potreby
Tekvicu zbavíme šupky a pokrájame na kocky. Vložíme do veľkej nádoby, zalejeme vodou, v ktorej sme rozpustili kyselinu citrónovú (koncentrácia 5g kyseliny citrónovej na 1l vody) a necháme cez noc postáť.
Na druhý deň tekvicu scedíme a naplníme ňou poháre na zaváranie. Pre chuť a arómu pridáme klinčeky a plátky citrónu.
Z vody a cukru (pomer 500g cukru na liter vody) si uvaríme sladký nálev, ktorým zalejeme tekvicu v pohároch. Poriadne uzavrieme vrchnákom a sterilizujeme.
Ak máte radšej sladší kompót, pred zaváraním prilejte ananásový džús podľa chuti.
Tekvicu si môžeme uchovať i v mrazničke. Výhodou je, že mrazená tekvica si udrží viac vitamínov ako sterilizovaná. Navyše príprava je veľmi rýchla a ľahká.
Tekvicu si nakrájame alebo popučíme na pyré, vložíme do umelohmotnej nádoby a do mrazáku. Hotovo.
6. Vyrežme si ju
Ako na to?
Na vyrezávanie sú najvhodnejšie vysušené tekvice. Dosiahneme to, keď ju necháme pár dní na slnku alebo usušíme v teplovzdušnej rúre pri nízkej teplote.
Vrchnú časť už vysušenej tekvice odrežeme, telo vydlabeme. Vložíme do nej pohár s dekoráciou podľa vlastného výberu - suchými kvetmi, konárikmi vresov, farebným lístím, šípkami a položíme na miesto, ktoré chceme skrášliť.
Na Halloween sa krásne hodí svietiaca ozdoba. Ako pri predošlom postupe si najskôr odrežeme vrch tekvice, následne vydlabeme telo. Na kožu tekvice nakreslíme tvary, ktoré chceme vyrezať. Ostrým nožom ich vyrežeme, zvyšky tekvice odstránime. Do vnútra položíme sviečku, ktorá tekvicu krásne rozžiari.
Pripravené v spolupráci s:
StoryEditor
Nechajte sa okúzliť tekvicou. Na šesť rôznych spôsobov
Tekvica je zelenina flexibilná, nebráni sa ani experimentom. Vyskúšajte ju napríklad s kávou a smotanou.