StoryEditor

Vymeňte rezne a šalát. Urobte si nedeľný obed podľa šéfkuchára

23.10.2011, 00:00
Autor:
stlstl
Pozrite si recepty na chutný obed šéfkuchára hotela Falkensteiner v Bratislave Pavla Liptáka z jeho novej knihy receptov na zdravé jedlá s názvom Dobrý rok.

POLIEVKA: Zeleninová polievka

Rozpis na 4 porcie: 1 mrkva pokrájaná na kocky, 2 stonky stopkového zeleru pokrájané na kocky, ½ cukety pokrájanej na kocky, 2 polievkové lyžice panenského olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku pokrájané na plátky, 1 šálka paradajkového džúsu alebo drvených paradajok, 3 šálky zeleninového vývaru, ½ kávovej lyžičky oregana, ½ šálky cestovín, 4 polievkové lyžice čiernych olív, 2 plátky slaniny, soľ, čerstvo zomleté čierne korenie

Postup: V hrnci zohrejeme olej a pridáme kocky zeleniny a cesnak. Opekáme 2 - 3 minúty na nízkom príkone tepla. Pridáme paradajkový džús, oregano a varíme ďalšie 3 minúty. Pridáme vývar a cestoviny – uvaríme ich spolu so zeleninou.Kým sa varia cestoviny zmixujeme olivy a slaninu na hladkú pastu. Pridáme do polievky, zamiešame, podľa Chuti posolíme a pokoreníme.
Čas prípravy: 20 minút

Tip kuchára: Podľa zásob v chladničke môžete použiť aj iné druhy zeleniny, alebo do polievky pridať postrúhaný parmezán.


HLAVNÉ JEDLO: Šalát so slivkami a morčacím mäskom

Rozpis na 4 porcie
Šalát: 8 letných sliviek zbavených kôstky pokrájaných na štvrtiny, 2 stonky stopkového zeleru pokrájané na kúsky, 600 g morčacieho mäsa pokrájané na 12 plátkov, 2 lyžice oleja, 2 polievkové lyžice mandľových plátkov, 4 šálky šalátových listov umytých a potrhaných, soľ, čerstvo zomleté korenie,

Dressing: šťava z jedného citróna, 2 polievkové lyžice panenského olivového oleja, 2 polievkové lyžice sušených čučoriedok (alebo čerstvých, ale tie vídavam v obchode zriedka), soľ, čerstvo zomleté korenie
 
Postup: Najskôr si v šalátovej miske zmiešame dressing, teda všetky suroviny premiešame metličkou. Potom si plátky morčacieho mäsa posoľte, pokoreňte a obaľte v mandliach. V panvici zohrejte olej a morčacie plátky pomaly opečte zo oboch strán. Štvrtiny sliviek, brusnice  a kúsky zeleru premiešajte s dressingom. Potrhané šalátové listy rozdeľte do tanierov. Na šalátové listy rozdeľte marinované zelerové stonky, brusnice a slivky. Na jednotlivé porcie šalátu rozdeľte morčacie plátky a podávajte.
Čas prípravy: 25 minút


DEZERT: Rebarborovo – jogurtový krém s jahodami

Rozpis na cca 6 pohárov
Kompót: 500 g rebarborových stoniek, 200 g jahôd, 80 g kryštálového cukru, šťava z 1 pomaranča, 12 lístkov medovky alebo mäty
Jogurtový krém: 300 g bieleho jogurtu, 300 g rastlinnej smotany na šľahanie (Rama), 80 g práškového cukru, dreň z polovice vanilkového struku, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy

Postup
Kompót: Rebarborové stonky umyjeme, pokiaľ je to nevyhnutné ošúpeme ich a pokrájame na kúsky s hranou 3 cm. Jahody umyjeme, 6 najkrajších jahôd si odložíme na ozdobu a ostatné pokrájame na rovnaké kusy. 6 lístkov medovky pokrájame na rezance. V dostatočne veľkom hrnci privedieme do varu pomarančovú šťavu a cukor, pridáme rebarborové kocky. Pikryté dusíme 4 minúty. Odstavíme a vmiešame pokrájané jahody, medovkové rezance a necháme vychladnúť.
Krém: Jogurt zmiešame s cukrom, citrónovou šťavou a vanilkovou dreňou. Vyšľaháme tuhú šľahačku a vmiešame do nej jogurtovú zmes.

Servírovanie:
Vychladnutý rebarborový kompót nalejeme do pohárov, naň navrstvíme jogurtovú penu a ozdobíme jahodami a mätou.
Čas prípravy: 30  minút, na vychladnutie kompótu asi hodina

Tip kuchára: Pokiaľ použijete klasickú živočíšnu smotanu na šľahanie, spojte ju stužovačom alebo želatínou. Rebarborový kompót si môžete pripraviť deň vopred a uchovať ho v chladničke.


Foto: Ivan Szabó
(www.facebook.com/PytajteSaSefkuchara)

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. december 2025 10:20