StoryEditor

Obľúbený McDonalds?! Nechcú ho všade

22.12.2011, 23:00
Autor:
čtkčtk
Obyvatelia jedného z najzdravších miest na svete Loma Linda v Kalifornii, sa búria proti chystanému otvoreniu McDonalds. Polovicu obyvateľov totiž tvoria príslušníci cirkvi Adventisti siedmeho dňa. Háčik je v tom, že väčšina z nich sú vegetariáni.

Podľa experta na zdravý životný štýl Dana Buettnera bývalé indiánske mesto Loma Linda, kde žije približne dvadsať štyri tisíc obyvateľov je jedným zo štyroch miest na svete, kde sa ľudia dožívajú viac ako sto rokov.  A v priemere miestni ľudia sa dožívajú viac ako 80 rokov.

Teraz sa obyvatelia mesta obávajú, že sa ich deti naučia chodiť do McDonalds. Mesto síce v minulosti povolilo zriaďovanie reštaurácií s rýchlym občerstvením, ale známy nadnárodný reťazec je pre miestnych občanov, na rozdiel od miestnych stánkov s občerstvením, ťažko stráviteľným kúskom. Zostáva totiž synonymom pre tučnú, smaženú a nezdravú stravu.

Povolenie zriadiť pobočku v Loma Linda získal McDonalds po zdĺhavom schvaľovacom procese. A ako uviedol britský server MailOnline, výsledok miestnych obyvateľov pobúril. Toho istého názoru je aj Wayne Dysinger z miestnej lekárskej fakulty. Ten pre denník The New York Times povedal, že sa nezdravých lákadiel obáva. Starosta mesta Rhodes Rigsby  poznamenal, že by úrady nemali ľuďom zakazovať jesť mäso. Ale podporil by referendum o úplnom zákaze reštaurácií s rýchlym občerstvením. Aby ste boli v obraze, na verejných priestranstvách mesta platí zákaz fajčenia a len na niekoľkých miestach je možné kúpiť alkohol a mäso.

Ešte než sa do Loma Linda nasťahovali adventisti, mesto bolo skôr mestom Indiánov, ktorí ho nazývali Guachama čiže „oplývajúci jedlom“. Adventisti tu v roku 1905 kúpili hotel a premenili ho na sanatórium.

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 01:39