StoryEditor

San Daniele. Talianska šunka z hôr, ktorá sa rozplýva

26.07.2012, 00:00
Nasoľovanie a sušenie je konzervačné metóda známa od staroveku,podľa nej sa robí aj táto šunka.

Šunka, z ktorej sa vám budú zbiehať slinky, pochádza z mesta San Daniele. Zadné bravčové stehno, z ktorej sa vyrába, nemusí nutne pochádzať z tunajších ošípaných - musí byť však talianske. Čo dáva prosciutto z prekrásnej severotalianskej oblasti Friuli jedinečnú chuť, je, skôr než pôvod mäsa, tunajšia mikroklíma. A tiež starostlivá práca miestnych výrobcov.





Údolie vo vysokej nadmorskej výške a zároveň v dosahu mora, kde sa stretáva svieži vietor z hôr a teplý jadranský vzduch, vytvára pre sušenie mäsa ideálne podmienky. Mikroklíma tiež dodáva šunke jedinečnú chuť a textúru. Slávnejšej parmskej šunke tak konkuruje jemnou, až sladkastou chuťou.

Nasoľovanie a sušenie je konzervačné metóda známa už od staroveku, a podľa nej sa vyrába aj šunka San Daniele. Raz týždenne po dobu jedného mesiaca sa mäso zo stehna v Taliansku chovaných ošípaných opracuje a ručne nasolí, následne sa umyje a jeden až dva roky sa suší na vzduchu. Sušením stratí šunka až tridsať percent svojej pôvodnej váhy.

Šunka San Daniele má známku DOP, teda chránené označenie pôvodu. Jej výrobcovia musia dodržiavať v každej fáze výroby prísne kritériá. Každý z nich sa dá veľmi ľahko identifikovať - dvojčíslie vyrazené priamo na šunke San Daniele je identifikačným číslom jej výrobcu.

Nakrájaná na tenké plátky chutí skvele v kombinácii s melónom alebo čerstvými figami, používa sa aj do cestovinových pokrmov. Červeno-ružová šunka má výraznú a lahodnú chuť. Pôžitok dotvára dokonalá hodvábne jemná textúra, ktorá sa rozplýva na jazyku.


ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. október 2024 16:30