StoryEditor

Pripravte si raňajky po francúzsky. Domáci croissant

08.07.2013, 00:00
Autor:
stlstl
Ak sa chystáte do Paríža, obdivujte okrem Eiffelovky a Mony Lisy v Louvri aj typické francúzske raňajky.

Ak plánujete navštíviť Paríž, jedna z vecí, ktorú by ste určite mali zažiť, okrem nekonečného státia v rade na Eiffelovku a hľadania Mony Lisy v Louvri, sú francúzske raňajky. Francúzi sú veľkí gurmáni a preto aj ich raňajky predstavujú viac než len zasýtenie organizmu.

Typické sú čerstvé bagety s maslom a džemom, pre každého však budú nezabudnuteľné sladké croissanty, ktoré sa podávajú s kávou. Tie si môžeme pripraviť aj doma a rozvoňať kuchyňu v nedeľu ráno lákavou vôňou čerstvého pečiva. S prípravami však začnite už v sobotu! Tá je zdĺhavejšia, pretože cesto potrebuje kysnúť a budeme ho viackrát prekladať a vaľkať. Nedajte sa odradiť, výsledok prekonáva všetky očakávania.





Ingrediencie:

450g hladkej múky, 230ml mlieka, ½ kocky droždia, ½ čajovej lyžičky soli, 1 čajová lyžička kryštálového cukru, 2 polievkové lyžice práškového cukru, 1 žĺtok, 200g masla

Ako prvé si pripravíme kvások. Do malého hrnčeka nalejeme 100ml vlažného mlieka, rozdrobíme ½ kocky droždia, pridáme čajovú lyžičku kryštálového cukru a zakryjeme utierkou. Kvások necháme kysnúť približne 10 – 15 minút. Medzitým si do misky dáme 300g múky, 2 polievkové lyžice práškového cukru, ½ čajovej lyžičky soli a 130ml vlažného mlieka. Potom do tejto ešte nezmiešanej zmesi vlejeme kvások a miesime. Postupne pridávame zvyšnú múku (150g), aby nám vzniklo cesto, ktoré sa oddeľuje od stien misky. Cesto musíme veľmi dobre miesiť, aby bolo vláčne a jednotné. Keď je hotové, prikryjeme ho utierkou a dáme ho na teplé miesto kysnúť približne na hodinu.

Medzitým si pripravíme „maslové cesto“. Maslo rozvaľkáme medzi dvomi potravinárskymi fóliami alebo použijeme papier na pečenie. Pre jednoduchšie rozvaľkanie kocku masla rozkrojíme na približne 5 menších obdĺžnikov, ktoré poukladáme vedľa seba a vaľkáme na približne 25x25cm veľký štvorec. Ten potom vložíme do chladničky a necháme vychladiť.

Keď je cesto nakysnuté, vyvaľkáme ho na štvorec trocha väčší ako štvorec masla, približne na 30x30cm. Rozvaľkané maslo položíme na štvorec do tvaru kosoštvorca tak, že rohy masla budú v strede strany cesta.




Návod na skladanie:

Rohy cesta zahneme dovnútra, aby objímali maslo (obr.1). Potom jemne rozvaľkáme na obdĺžnik (obr.2) a začneme prekladať. Najskôr preložíme tretinu cesta dovnútra (obr.3) a na ňu preložíme druhu tretinu cesta (obr.4 a 5). Takto zabalíme do fólie a dáme do chladničky na hodinu. Po vybratí rozvaľkáme opäť na obdĺžnik a celý postup od obrázku 2-5 zopakujeme. Opäť zabalíme do fólie a dáme do chladničky na hodinu. Po hodine tento postup celý zopakujeme. Nakoniec dáme cesto do fólie a necháme v chladničke na noc. Cesto počas noci trochu zväčší objem.

Na druhý deň ho vyberieme, rozvaľkáme na obdĺžnik a rozkrojíme na menšie trojuholníky (obr.6). Croissanty začneme zatáčať od širšej strane k úzkej, tak sa nám vytvorí typický tvar. Takto ich poukladáme na plech v dostatočnej vzdialenosti od seba, potrieme žĺtkom a necháme jednu hodinu kysnúť. Nakoniec ich dáme piecť na 175 stupňov približne 30 minút.

Pripravené v spolupráci s:



menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. december 2025 06:22