StoryEditor

Flexitariáni a iní jedáci. Osem alternatívnych gastroštýlov

18.08.2013, 00:02
Autor:
stlstl
Od vegetariánov k freeganom. Pozrite si slovník "zelených" spôsobov stravovania.

Ilustračná snímka: archív

Obmedzovanie mäsa v strave považuje mnoho ľudí nielen za zdravšie a ohľaduplné ku zvieratám, ale aj za energeticky menej náročné. Produkcia mäsa podľa viacerých štúdií výrazne vplýva na zvyšovanie skleníkových plynov.
Pozrite sa, akými rôznymi spôsobmi ľudia pristupujú k jedeniu udržateľným spôsobom.

Flexitariáni
Tento termín, ktorý sa objavil v roku 1990, označuje človeka, ktorý sa ešte necíti plne pripravený na vegetariánsky životný štýl, ale občas konzumuje mäso a živočíšne produkty. Mnohí flexitariáni zase jedia len mäso, ktoré pochádza z eticky chovaných zvierat, alebo divej zveri.

Pescetariáni
Pojem pescetarián podľa slovníka Merriam-Webster vznikol zlúčením slova vegetarián a Pesce, čo v taliančine znamená ryba. Pescetariáni sú ľudia, ktorí nekonzumujú mäso cicavcov, ani hydiny, no nevyhýbajú sa rybám a morským plodom.
Existuje tiež smer pollotariánstvo, ktorého zástancovia odmietajú mäso cicavcov a rýb, jedia iba hydinu.

Lakto-ovo-vegetariáni
Presný názov pre vegetariánstvo. Naznačuje, že vegetariáni jedia výrobky vyprodukované zo zvierat ako mlieko (lakto) či vajcia (ovo), no samotnému mäsu sa vyhýbajú. Vegetariáni nejedia ani želatínu, ktorá je vyrobená z kolagénu získaného z kože a kostí zvierat.  Vyhýbať by sa mali aj výrobkom so syridlom, ktoré sa vyrába z enzýmu z teľacieho žalúdka.

Vegáni
Táto skupina sa vyhýba nielen mäsu, ale aj všetkým živočíšnym produktom, vrátane medu. Niektorí vegáni nepoužívajú ani vlnu, farbivá vyrobené z hmyzu a podobne. V zásade: snažia sa strániť akýchkoľvek produktov, na vytvorenie ktorých bolo potrebné zabiť, alebo väzniť zviera.

Raw vegáni
Od klasických vegánov sa odlišujú tým, že jedia výlučne surovú stravu. Dôvod? Údajne je to zdravšie, keďže nevarené potraviny obsahujú viac živín. Odborníci sa však zhodujú, že varenie prináša iné výhody: zahrievanie organizmu, mnohým po takejto úprave lepšie trávi. A v niektorých prípadoch sa dokonca preukázalo, že varená potravina má viac živín ako surová.

Freegani
Jeden z vôbec najradikálnejších životných štýlov. Filozofiou jeho zástancov je nekupovať žiadne potraviny, avšak využívať tie nespotrebované. V extrémnych prípadoch aj v smetných košoch. Hlavným motívom je obmedziť plytvanie potravín.

Frutariáni
Ďalšia radikálna odnož vegánstva. Filozofiou jej zástancov je konzumovať len tie časti rastlín, ktoré im môžu byť odobraté bez jej zranenia. V praxi to znamená, že jedia ovocie, strukoviny, či orechy, avšak vyhýbajú sa veľkému množstvu zeleniny, pri ktorej vyššie spomínané pravidlo nemôže byť dodržané. Napríklad špenát, zemiaky, mrkvu... Lekári ho rozhodne neodporúčajú.

Locavore
Tento termín zastrešuje konzumáciu lokálnych produktov, teda potravín, ktoré boli vypestované či vyrobené čo najbližšie od miesta bydliska. Hlavným motívom je zníženie emisií, ktoré sa produkujú  pri prevoze týchto potravín z jednej časti zemegule na druhé.


Zdroj: care2.com

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. december 2025 22:40