StoryEditor

Dvanásť slov, ktoré vás dovedú k dokonalému drinku

30.12.2014, 05:00
Autor:
stlstl
Viete, aký je rozdiel medzi kokteilom a miešaným nápojom? Alebo kto je to cicerone? Vítajte v rýchlokurze „drinkoholika“.

Pokiaľ sa chystáte silvestrovať niekde v bare alebo v reštaurácii, stretnete sa pri objednávaní nápojov s rôznymi výrazmi. Čašníci a barmani môžu na vás „zaútočiť“ špecifickou slovnou zásobou, preto tento malý slovník môže byť užitočným sprievodcom. A ak aj niektoré výrazy poznáte, veríme, že ničo nové sa dozvedia aj ostrieľaní „vymetači“ barov. 

1. ABV
Skratku ABV, teda alcohol by volume, nájdete na všetkých fľašiach s alkoholom, či už ide o víno či liehoviny. Označuje množstvo etanolu v pomere k celkovému objemu tekutiny. Udáva sa v percentách.

2. Aperitív
Alkoholický nápoj, ktorého hlavným cieľom je povzbudiť apetít. Preto býva obyčajne skôr suchý ako sladký. Klasickými aperitívmi sú suché biele víno alebo šampanské, kokteily, ktoré obsahujú vermut alebo horké likéry ako Campari a likéry na vínnom základe ako Dubonnet alebo Lillet.

3. Bitters
Ako naznačuje preklad z angličtiny, týmto termínom sa označujú horké nápoje. Sú aromatické a obsahujú korenie alebo bylinky a pridávajú sa do kokteilov a miešaných nápojov. Niektoré sú alkoholické a niektoré nie.

4. Cicerone
Tento netradičný názov označuje pivného someliéra, špecialistu na rôzne druhy piva. Názov je odvodený z talianskeho slova, ktorým volajú sprievodcu v múzeách. Cicerone je zároveň ochrannou známkou pre tréningový program pre pivných odborníkov.

5. Kokteil
Väčšina ľudí týmto slovom označuje všetky miešané nápoje, najmä ak obsahujú džús. Ale technicky môže byť kokteilom nazvaný len taký drink, ktorý obsahuje štyri elementy: bitters, liehovinu, cukor a vodu. Takže prísne vzaté je napríklad Manhattan kokteil, ale Sex on the Beach nie.

6. Digestív
Ako naznačuje názov, je to alkoholický nápoj, ktorý sa podáva po jedle a má povzbudiť trávenie. Medzi klasické digestívy patria brandy, wisky, dezertné vína (napríklad portské alebo sherry) a likéry.

7. Dirty
Olivy sú pomerne bežnou súčasťou miešaných drinkov, no väčšinou slúžia ako jedlá ozdoba. Pokiaľ uvidíte pri drinku prívlastok „dirty“, tak vedzte, že ho budete mať spestrený nálevom z olív, ktorý mu dodá mútny vzhľad. Aj keď sa väčšinou používa pri martini, môžete sa s ním stretnúť aj pri iných bielych a čírych alkoholoch (vodka, gin, biely rum alebo tequila).

8. Dry
V našich končinách sa často používa aj slovenský preklad „suché“. A nejde tu primárne o suché víno. Nadšenci Jamesa Bonda určite poznajú suché martini – teda martini s troškou alebo žiadnym vermútom. Ale môže to byť aj kokteil alebo miešaný drink s nepatrným miešaním.

9. Jigger
Je mierka, ktorou sa dávkujú zložky kokteilov, väčšinou tie alkoholické. Okrem toho označuje aj kovovu nádobku, ktorou sa dávkuje. Má typický tvar v tvare presýpacích hodín a môžete sa stretnúť aj s označením jeden „šot“ (shot).

10. Long
Long drink je miešaný nápoj alebo kokteil servírovaný vo vysokých pohároch, ktoré majú obvykle od zhruba dvoch do troch decilitrov.

11. Short
Short drink sa podáva do nízkych pohárov a obyčajne obsahuje menej zložiek, ktoré sa toľko nemixujú ako pri long drinkoch.

12. Virgin
Označuje nealkoholický kokteil, veľmi často je to verzia existujúceho kokteilu iba bez alkoholu.

Zdroj: businessinsider.com

01 - Modified: 2007-02-03 16:41:00 - Feat.: 0 - Title: Chrápanie môže byť nebezpečné
01 - Modified: 2024-04-26 09:47:05 - Feat.: - Title: KVÍZ Ste fanúšikom miešaných drinkov? Margarita, Aperol, Mojito...Otestujte sa! 02 - Modified: 2024-04-25 12:00:00 - Feat.: - Title: Belgičanovi súd povolil šoférovať pod vplyvom alkoholu. Jeho telo si ho totiž vyrába samo 03 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 04 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 05 - Modified: 2024-03-22 10:27:49 - Feat.: - Title: Vo vodnej nádrži našli muža bez známok života. Má ísť o autobusára, ktorý zamkol cestujúcich vo vozidle a s tržbou odišiel
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 14:18