StoryEditor

Ako chutia červené banány? Po jahodách

04.03.2013, 23:00
Málo trvanlivú pochúťku u nás nájdete zriedkavo. No rozhodne sa oplatí ochutnať ju.

V krémovej dužine červených banánov sa mieša výrazná chuť banánov s nádychom jahôd. Sú výborné, ale natoľko krehké a tiež málo trvanlivé, že sa len v malom množstve vyvážajú mimo karibských a ázijských banánových plantáží. S červeným banánom sa u nás v obchode bežne nestretnete. Ak už sa to ale stane, červené banány si mnoho ľudí cení viac ako žlté.



Napríklad v Spojených štátoch už v roku 1889 informovala reklama americkú verejnosť, že "existujú dva druhy banánov, žlté a červené. A tie druhé je podľa odborníkov najlepšie." Aj keď boli dvakrát drahšie ako obyčajné žlté, červené banány si čoskoro získali zákazníkov.

Môžu nahradiť žlté banány v akomkoľvek varenom pokrmu, ale väčšina ľudí ich kvôli vynikajúcej chuti radšej jej surové. Farba červených banánov sa pohybuje od oranžovej alebo červenohnedej až k vínovo červenej či temne červenej a niektoré sú dokonca rôznofarebné, so zelenými pruhmi. Rovnako ako iné, aj červené banány uvoľňujú pri dozrievaní etylén, látku, ktorá im umožňuje aj po odtrhnutí dozrievať a získavať farbu. Produkujú ho v takom množstve, že aj tvrdé avokádo vedľa nich cez noc dozreje.

Chuť: Výborná dužina úplne zrelých červených banánov je krémovo ružová a veľmi sladká. Vo výraznej chuti sa miešajú
klasický banán s jahodou.

 
Zdroj: 1001 chutí, ktoré musíte poznať, ako umriete (Frances Caseová a kol.)

Sladce a tak trochu po jahodách chutnají červené banány. Pěstují se v Karibiku i v Asii
V krémové dužině červených banánů se mísí výrazná chuť banánů s nádechem jahod. Jsou výborné, ale natolik křehké a také málo trvanlivé, že se jen v malém množství vyvážejí mimo karibské a asijské banánové plantáže.
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. október 2024 09:39