Ak chcete schudnúť, je podľa najnovších vedeckých poznatkov ďaleko dôležitejšie si v jedle strážiť pomer zásadných živín než samotné kalórie. Ukázalo sa, že v posledných desaťročiach väčšina diét redukovala podiel bielkovín v strave, čo bola chyba.
Výnimkou medzi diétami je tá Atkinsonova, ktorá je na na bielkoviny aj tuky bohatá, ale aj tá je pre zdravie nebezpečná. Moc bielkovín a tukov jednak extrémne zaťažuje organizmus, ale hlavne v strave chýbajú sacharidy, ktoré telo tiež potrebuje. "Diéty založené na konzumácii veľkého množstva bielkovín nám môžu pomôcť schudnúť, ale ak obsahujú inú nerovnováhu živín, potom nám tiež môžu spôsobiť zdravotné problémy," tvrdí profesor David Raubenheimer z Univerzity v Sydney. Najnovšie sa nutričné špecialisti zhodujú, že za obezitu môže znížený príjem bielkovín a naopak prebytok sacharidov a tukov v potrave. "Môžeme zvládať obezitu a predchádzať jej tým, že zaistíme v strave dostatok bielkovín, ktoré spoľahlivo zasýtia hlad," vysvetľuje Raubenheimer.
Bielkoviny trávime pomaly, vyvolávajú dlhodobý pocit sýtosti a na ich metabolické spracovanie musí telo vynaložiť energiu. Keď tak zjeme pokrm bohatý na proteíny, sme na dlho nasýtení, neprejedáme sa a navyše pri trávení spaľujeme energiu. Výsledkom je to, že telo nepriberá. Na bielkoviny sú bohaté kuracie a morčacie prsia, chudé hovädzie a teľacie, ryby, bravčová panenka, tvaroh a nízkotučné syry, jogurty a mliečne výrobky, fazuľa, vajíčka a tofu.
_________________________________________________________________________________________________
Rady, tipy a výhodné ponuky pre vaše zdravie nájdete v našej HN lekárni
_________________________________________________________________________________________________
Najväčšiu nerovnováhu v živinách vytvára podľa profesora Raubenheimera potravinársky priemysel. Tvrdí, že konzumácia hotových jedál a konzervovaných výrobkov vedie k tomu, že je telo nesprávne nasýtené, a teda neustále nabáda ku konzumácii ďalšieho jedla. Tým prijímame viac energie, než potrebujeme, a tým pádom priberáme. "Jednoduchým pravidlom zdravého stravovania je úplne sa vyhýbať konzervovaným potravinám, hotovým výrobkom a pokrmom. Čím je potravina prirodzenejšie, tým lepšie. Naše telá a chute nie sú adaptované na oplátky, tortičky, pečivo, pizzu a sladené nápoje a my sa nimi prejedáme, a ohrozujeme tým svoje zdravie," varuje profesor Raubenheimer.
idnes.cz