Semená sú pre bežného človeka potravou málo známou a ešte menej konzumovanou. Je to škoda, mnohé z nich sú totiž zdrojom biologicky mimoriadne hodnotných látok.
ĽAN
Ľan je potravinou známou už niekoľko tisícročí, avšak medicínskemu záujmu sa začína tešiť až v posledných rokoch. Ako upozorňuje Ľubomír Ruttkay z poradne zdravia Amethyst, najcennejšie látky obsiahnuté v ľanovom semene sú omega-3 mastné kyseliny. Patria medzi esenciálne kyseliny, ktoré je nutné organizmu dodávať potravou. Dôležitý je však podľa neho vyvážený pomer omega-6 a omega-3 kyselín v organizme, ktorý je približne 1,5 - 3 : 1 v prospech omega-6 kyselín. Naša bežná strava však obsahuje mnohonásobne viac omega-6 kyselín, čo často vedie k akcelerácii zápalových procesov a rozvoju aterosklerózy.
Ako z ľanu najvýhodnejšie získať omega-3 kyseliny? „Odpoveď je jednoduchá - pomletím na mlynčeku, alebo zmixovaním s inými ingredienciami v mixéri. Za studena lisovaný ľanový olej je síce tiež ich dobrým zdrojom, musí sa však uschovávať v chlade a v tmavej fľaši, pretože inak rýchlo podlieha oxidácii“, radí odborník. Jeho výroba by podľa lekára mala prebiehať bez prístupu kyslíka v dusíkovej atmosfére. Ako ďalej radí, pomleté ľanové semeno by sa malo zmiešať s potravinami obsahujúcimi sírne aminokyseliny. „Je to napríklad tvaroh, biely jogurt, sójové mlieko, tofu alebo ryža natural. Zabráni sa tým ďalšej oxidácii a znehodnoteniu pomletého semena“, povedal. Ľanový olej je ľahšie stráviteľný než pomleté semeno, je preto výhodnejší pre vyčerpaných alebo ťažko chorých pacientov, vhodnejší je tiež pre tehotné ženy.
TIP
* Liečivý ľanový krém:
2 PL ľanového semena alebo 1 PL ľanového oleja, 100 g tofu, 100 g uvarenej ryže natural, 1 polievková lyžica medu, 4 polievkové lyžice vody. Samotný ľan dôkladne rozmixujeme, pridáme ostatné suroviny a mixujeme na hladký krém.
SEZAM
Sezam je semeno, s ktorým je užitočné skamarátiť sa pre jeho nezvyčajne vysoký obsah vápnika a železa. Sto gramov sezamu obsahuje 13,25 mg železa (červené mäso iba 3 mg) a 1500 mg vápnika (kravské mlieko 121,6 mg). Je preto mimoriadne vhodný pri osteoporóze, tehotenstve a dojčení, sideropenickej anémii a liečbe zlomenín. Vysoký obsah karoténov navyše pomáha pri chorobách slizníc a kože. Vitamíny B1 a B3 sú zase užitočné pri neurózach, depresiách a psychózach. Osvedčuje sa aj pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Sezam by sme mali jednoznačne kupovať nelúpaný, obal semena je mimoriadne biologicky cenný. Panenský sezamový olej je mimoriadne tepelne stabilný a je preto vhodný na tepelnú úpravu potravín.
TIP
* Sezamovo-cícerová nátierka: 2 PL nelúpaného sezamu, 200 g vareného cíceru, 5 strúčikov cesnaku, šťava z 1 citróna, 1 PL sójovej omáčky, 0,5 dcl vody, štipka soľčanky. Sezam dôkladne samostatne vymixujeme, pridáme ostatné ingrediencie a mixujeme na hladký krém.
* Sezamovo-orechová pochúťka s tofu krémom: 2 PL nelúpaného sezamu, 2 PL ľubovoľných orechov, 2 PL vody, 1 PL kukuričného sladu, 100 g tofu, 1 banán, 2 PL strúhaného kokosu. Sezam a orechy rozmixujeme, preložíme do misky, pridáme slad a vodu a zmiešame na tuhú hmotu. Sformujeme ju do tvaru obdĺžnika. Zvlášť zmixujeme tofu, 4 PL vody, banán a kokos na hladký krém a prelejeme ním sezamovo-orechovú pochúťku.
* Sezamové guľôčky: 100 g nelúpaného sezamu, 2 polievkové lyžice jačmenného sladu. Sezam nasucho opražíme na panvici a v miske zmiešame so sladom. Formujeme do guľôčok a necháme stuhnúť v chladničke.
SLNEČNICA
Slnečnica je zaujímavá vysokým obsahom bielkovín, je to až 27 percent. Je preto vhodná pre športovcov, ťažko pracujúcich aj pre rekonvalescentov. Obsahuje vitamín E, mangán, horčík, meď, selén a fosfor. Najmä vďaka antioxidačným vlastnostiam vitamínu E pôsobia slnečnicové semienka protizápalovo a podporujú kardiovaskulárny systém. Vysoký obsah fytosterolov (látok rastlinného pôvodu, ktoré sa podobajú ľudským hormónom) je zodpovedný za úpravu hladiny celkového cholesterolu, horčík pôsobí upokojujúco pri psychickom strese a pri veľkej fyzickej záťaži, antioxidant selén sa zase podieľa na prevencii nádorových ochorení.
TIP
* Slnečnicové guľôčky: 200 g lúpanej slnečnice, 50 g lúpaných orechov, 50 g lúpanej tekvice, 2 PL jačmenného sladu, 1 PL trstinovej melasy, 3 PL vody, strúhaný kokos na obalenie. Semená a orechy rozmixujeme, preložíme do nádoby a zmiešame s vodou, sladom a melasou na tuhú hmotu. Formujeme z nej guľôčky, obalíme ich v kokose a necháme stuhnúť v chladničke.
TEKVICA
Tekvicové semená sa tešia čoraz väčšej obľube v súvislosti s nárastom ochorení prostaty u mužov. „Obsahujú totiž látky zvané cucurbitacíny, ktoré zabraňujú metabolickej premene hormónu testosterónu na dihydrotestosterón. Ten stimuluje bunky prostaty k ďalšiemu rastu a zapríčiňuje tak jej nežiaduce zväčšenie. Problémy s prostatou zmierňuje aj zinok, ktorý je účinný aj pri prevencii a liečbe infekčných ochorení. Aminokyselina cucurbitín pôsobí zase veľmi efektívne proti črevným parazitom“, hovorí Ruttkay.
Tekvicové semeno je tiež výborným zdrojom aminokyseliny tryptofánu, ktorá je u ľudí často deficientná vzhľadom na jej citlivosť na tepelné spracovanie. Z tryptofánu sa v organizme tvorí serotonín, ktorý pozitívne ovplyvňuje depresívnu náladu. Tekvicové semeno je podľa lekára najlepšie konzumovať vo forme za studena lisovaného oleja, alebo ho na niekoľko hodín namočiť do vody a následne konzumovať celé či pomleté. Tekvicové semeno je na rozdiel od ľanu a sezamu pomerne veľké, takže jeho rozhryzením umožníme tráviacemu systému využiť cenné látky skryté pod šupkou.
Snímky: flickr
TIP
* Tekvicová nátierka: 2 PL tekvicového semena, 200 g uvarenej pohánky, 2 PL vody, 2 PL ľubovoľného za studena lisovaného oleja, 1 čajová lyžička umeoctu, štipka sušenej petržlenovej vňate a drvenej rasce, 1 čajová lyžička sójovej omáčky. Namočené tekvicové semeno zmixujeme s pohánkou, vodou, koreninami, olejom, umeoctom a sójovou omáčkou.
* Tekvicový dressing: 100 g namočeného tekvicového semena, 0,5 dcl vody, 2 PL panenského olivového oleja, čajová lyžička kôpru, štipka sušenej petržlenovej vňate, štipka anízu. Všetky suroviny spolu do hladka zmiešame v mixéri. Pridaním ďalšej vody vytvoríme jemnejšiu konzistenciu.
Obsah Omega-kyselín v niektorých olejoch a potravinách:
repkový olej, palmový olej, saflorový olej, sójový olej, konopný olej, slnečnicový olej, kukuričný olej, ľanový olej, ľanové semienko, olej z vlašských orechov, vlašské orechy, varená sója, tofu polomäkké, losos, tuniak, pstruh
Pomáhajú na:
* zmiernenie zápalov slizníc
* zlepšenie stavu pri zápaloch žíl
* úprava zvýšenej hladiny LDL cholesterolu
* úprava zvýšeného krvného tlaku
* zlepšenie imunity
* zlepšenie stavu pokožky pri ekzémoch, akné, furunkuloch, psoriáze
* pomoc pri alergických ochoreniach
* prevencia a liečba nádorových ochorení
* zlepšenie pri neurodegeneratívnych ochoreniach
* zlepšenie stavu pri chronickej únave
* celkové zlepšenie stavu pri diabete
* pomáhajú správnemu vývinu CNS plodu
* sú dôležité pre správny rozvoj nervových funkcií dieťaťa
Článok bol uverejnený v magazíne Fit život.