StoryEditor

Povedz mi, ako sa stravuješ a ja ti poviem, kto si

05.12.2015, 14:48

Pri rawistoch, paleistoch či vegetariánoch sa to nekončí. Niektorí ľudia sú dnes schopní povýšiť stravovanie a jedlo na náboženstvo a stanoviť mu prísne pravidlá. Možností, podľa akých sa ľudia dnes stravujú, je mnoho, ponúkame niektoré z nich aj s vysvetlením.

 

 

Frutariáni
Ľudia dodržiavajúci tento typ stravovania sa riadia tým, že jedia len také plody, ktoré nezomreli alebo sa nezranili. Nejedia zvieracie produkty, ani ovocie a zeleninu, ktorá sa sadí a zbiera na spotrebu ľudí, ale iba ak plody samy spadnú z rastliny. Neplatí to teda pre mrkvu, špenát, šalát, lebo pri ich zbere sa zničí celá rastlina. Niektorí sa za frutariánov považujú vtedy, keď ich strava pozostáva viac ako z troch štvrtín z ovocia. Frutariáni bežne jedia jablká, hrušky, hrozno, pomaranče, melóny, banány, paradajky, ale vyhýbajú sa mäsu, rybám, vajciam, mlieku a mliečnym výrobkom, strukovinám i obilninám.

Pri tomto štýle stravovania sa podľa odborníkov veľmi rýchlo chudne, ale nejde o zdravé chudnutie. Z danej osoby sa môže stať anorektik, hrozí nedostatok krvotvorných látok, ako sú zinok, železo, vitamín B12 a proteíny, strava je príliš jednostranná. Tým ,poctivejším’, ktorí jedia iba ovocie, chýbajú v strave aj tuky. Veľký obsah fruktózy, ktorá sa nachádza v ovocí, môže mať negatívny vplyv na pankreas alebo aj na cukrovku. Medzi známe osobnosti, ktoré tento štýl chvíľu dodržiavali, patril Steve Jobs či Ashton Kutcher, ktorého kvôli tejto diéte hospitalizovali.

Makrobiotici
Preklad slova naznačuje, že ide o stravovanie zabezpečujúce dlhý život, je totiž založená na princípoch blízkych čínskej medicíne. Medzi tie základné patrí dostatočné žuvanie každého kúska, približne 50-krát, aby sa strava obalila potrebným množstvom slín a aby sa tak následne uľahčilo jej spracovanie tráviacim ústrojenstvom. Medzi jedlom ani po ňom by sa tiež nemalo piť, aby tekutiny nerozriedili žalúdočné šťavy a nenarušili tak správne trávenie. Nemalo by sa jesť dve až tri hodiny pred spaním, ani skoro ráno a nemalo by sa prijímať viac energie, než človek vydá.

Táto strava je založená zo 60 percent na obilninách, strukovinách, zelenine a morských riasach, obmedzuje mliečne výrobky a cukry. Pri makrobiotickom stravovaní by sa mali v prvom rade jesť potraviny lokálne alebo aspoň vždy z rovnakého klimatického pásma, kde človek žije. A čo najčerstvejšie. Treba brať do úvahy ročné obdobie, podnebie, polohu, pôvod, typ činnosti, poľnohospodárske praktiky, tradičné zvyklosti a, samozrejme, individuálny stav a konštitúciu.

Podlieha však aj iným pravidlám – môže byť konzervovaná iba prirodzenými metódami, teda sušením či fermentovaním. Mrazenie, ožarovanie a pridávanie konzervačných látok neprichádza do úvahy. To isté platí aj o rafinovaní cukru.

Stravovanie podľa krvných skupín
Tento druh stravovania vznikol podľa centra K-vital na základe teórie, že každá krvná skupina má odlišný metabolizmus pri spracovaní potravy. Základom tejto diéty je vplyv potravín na náš organizmus, ktorý je ovplyvnený krvnou skupinou, a okrem stratených kilogramov nám pomáha zlepšiť zdravotný stav.

Skupinu 0 charakterizujeme ako najstaršiu krvnú skupinu, ktorej nositeľ má najsilnejší tráviaci systém. Nositelia krvnej skupiny 0 môžu darovať krv všetkým krvným skupinám, avšak sami môžu prijať len rovnakú. Pri tejto krvnej skupine treba zabezpečiť telu hlavne prísun vápnika, jódu, všetkých vitamínov skupiny B a vitamín K. Odporúča sa jesť  pšenica, kukurica, fazuľa, šošovica, husacina, bravčové mäso, slanina. Z morských živočíchov by sa nemal konzumovať údený losos, kaviár, sumcovité ryby, slede. Zo zeleniny nie je vhodný baklažán, huby, zemiaky, olivy, karfiol, kapusta, ani čínska. Pri skupine AB je potrebné telu zabezpečiť pravidelný prísun vitamínu C. Pri tejto krvnej skupine je možné jesť potraviny zo všetkých skupín. Je potrebné vyhýbať sa červenému mäsu, šunke, slanine, kuracine, hovädzine, bravčovine, kačacine, zverine, ustriciam, homárom, krabom, chobotniciam, údenému lososovi a rakom. Zakázané je tiež maslo, plnotučné mlieko, plesňové syry, parmezán, zmrzliny. Z obilnín sa treba vyhnúť pohánke, pšenici a kukurici.

O ľuďoch s krvnou skupinou B sa hovorí, že majú najsilnejšie trávenie, a s mierou môžu jesť všetky druhy potravín. V prípade diéty je potrebné, aby sa vyhýbali pšenici, strukovinám, orechom, tukom, šošovici, arašidom, sezamovým semienkam a pohánke. Ľudia s touto krvnou skupinou by mali pravidelne dopĺňať horčík. Ľudia so skupinou A stravujú živočíšne tuky veľmi ťažko, taktiež je vhodné obmedzovať mäso a mliečne výrobky, lebo sú viac zaťažujúce ako prospešné pre túto krvnú skupinu. Táto skupinka by nemala zabúdať na pravidelný prísun vitamínu E, C, B12 a kyselinu listovú. Nevhodné je pre nich kačacie i husacie mäso, baranina, bravčové mäsá, vnútornosti, slaniny a šunky.

Delená strava
Princíp delenej stravy, držanej najviac 90 dní, je podľa centra K-vital je v tom, že jesť môžete skoro všetko, avšak oddelene. Zabudnite na kuriatko s ryžou alebo rybu so zemiakmi.  Buď mäso, alebo príloha. Konzumovať je možné všetky potraviny, len je potrebné vedieť, ktoré  skupiny sa môžu kombinovať navzájom. Delia sa do troch skupín. Prvá obsahuje tzv. kyslé potraviny, teda bielkoviny, ako mäso, hydina, ryby, morské plody, sója, syr a syrové výrobky s obsahom tukov do 50 percent, vajcia, niektoré druhy ovocia: pomaranč, grapefruit, jahody, maliny. V druhej skupine sú „neutrálne potraviny“, teda väčšina zeleniny, ako hrach, uhorky, špenát, rajčiny, cibuľa, semienka, orechy, bylinky, ale aj kyslé mliečne výrobky, kde patrí zákvas, tvaroh, ricotta, olivový olej, šunka, údené ryby, maslo. A v tretej sú „zásadité potraviny“, ako celozrnné potraviny: chlieb, cestoviny, koláče, krekery, cukor, med, ryža, sladká zelenina: zemiaky, mrkva, kukurica či sladké ovocie: banány, sladké jablká, sušené ovocie a všetky strukoviny okrem sóje, pivo, ovocné šťavy, sirupy. Prísne zakázané je kombinovať skupiny A a C. Je možné kombinovať skupinu A a B, prípadne skupinu B a C.



 

01 - Modified: 2022-02-03 14:41:17 - Feat.: - Title: Obľúbená guilty pleasure a kilá navyše. Ako a prečo vlastne vznikli čipsy? 02 - Modified: 2017-07-05 13:28:19 - Feat.: - Title: Delikatesa či nechutnosť. Pozrite sa, ktoré jedlá sú v niektorých krajinách zakázané 03 - Modified: 2015-12-11 18:04:41 - Feat.: - Title: Svet objavuje zabudnutý liek Indiánov. Potraviny so "zázračnými" účinkami 04 - Modified: 2015-12-07 17:17:24 - Feat.: - Title: Pobláznili celú generáciu. Tieto jedlá však vôbec nie sú zdravé 05 - Modified: 2015-12-02 17:40:58 - Feat.: - Title: Mäso mi v živote nechýba. Objavil som nové chute
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:43