StoryEditor

Pripravte si s nami originálnu španielsku Paellu

02.03.2013, 23:00
Autor:
stlstl
Dôležitú úlohu v španielskej kuchyni zohráva ryža, ktorá je základom známej pochúťky paelly.

Leto, slnko, more...spomienky na obľúbené pláže, pohodu a hlavne jedlo. Slnečné Španielsko si však môžete pripomenúť v zime aj doma, stačí pár základných surovín a chutný pokrm je na stole. Táto stredomorská kuchyňa nielenže vytvára rôzne chuťové kontrasty, ale je aj neuveriteľne pestrá. Za to vďačí jednotlivým regiónom, v ktorých sa jedlá pripravujú  jedinečným spôsobom a kde hlavnú úlohu zohrávajú lokálne špeciality. Španieli považujú stolovanie, predovšetkým večeru za významnú spoločenskú udalosť. Jedávajú pomerne neskoro, niekedy až po 21. hodine.





Dôležitú úlohu v španielskej kuchyni zohráva ryža, ktorá je základom známej pochúťky paelly. Patrí k charakteristickým špecialitám a považuje sa za národné jedlo reprezentujúce temperamentné Španielsko po celom svete. Paella je ryžové jedlo, ktoré vzniklo v jeho súčasnej podobe v polovici 19. storočia vo Valencii na východnom pobreží Španielska.
Dnes sa paella pripravuje v každej oblasti Španielska s použitím akejkoľvek zložky, dobre kombinovateľnej s ryžou. Preto existujú rôzne verzie paelly, z ktorých najznámejšie sú tri druhy – Paella Valenciana, Paella de Marisco a Paella Mixta.

Paella Valenciana predstavuje základnú, originálnu receptúru, z ktorej sa neskôr odvodili ďalšie druhy. Skladá sa z bielej ryže, zo zeleniny, z králičieho, kuracieho alebo kačacieho mäsa, slimákov, fazule a korenia. Paella de Marisco patrí k najčastejšie pripravovaným odrodám, jej hlavnou ingredienciou sú morské plody. Základ Paelly Mixta tvorí predovšetkým zelenina, zvykne sa pridávať ešte klobása. Jednou z hlavných prísad a nevyhnutnou zložkou akéhokoľvek druhu paelly je korenie šafrán, ktoré spôsobuje špecifické zlaté zafarbenie ryže.

Ako si pripraviť tradičnú paellu Valenciana a čo na to budete potrebovať?
V prvom rade potrebujeme špeciálnu varnú nádobu z nerezovej ocele, paellon, s plochou základňou, s kruhovým tvarom a rúčkami po oboch stranách.

Pri príprave španielskej pochúťky zohrávajú veľmi dôležitú  úlohu kvalitné suroviny. Základom je extra panenský olivový olej, na ktorom postupne dozlatista opečieme buď  bravčové rebierka, králičie mäso alebo kuracie stehná, narezané na rovnaké kúsky.

Po opečení mäsa pridáme zelené Judias Verdes a biele Garoffó fazule. Následne pridáme  nadrobno posekané paradajky, ktoré orestujeme a zalejeme vodou do výšky 1 cm pod okraj paellonu. Neskôr pridáme vetvičku rozmarínu, osolíme a okoreníme špeciálnym paellovým korením Colorant, ktoré obsahuje šafrán a dodá tak jedlu krásnu žltú farbu a charakteristickú chuť. Tento vývar sa varíme minimálne 40 minút, aby sa rozvinuli všetky chute.

Nakoniec pridáme ryžu, približne 100 g na osobu a necháme variť do bodu, kým absorbuje vývar približe  na 90 %, aby sa dosiahla žiadaná konzistencia. Na záver paellu prikryjeme a necháme päť minút pripiecť na prudkom ohni.
V ideálnych podmienkach je paella umiestená nad pahrebou a pripravuje sa na pomarančovom dreve, vďaka ktorému získa istú výnimočnú arómu. Cieľom je dosiahnuť tzv. sokarrat , čo je vlasne jemné pripálenie ryže, ktoré je dôležitým bodom pre správnu chuť paelly.

Načerpali ste inšpiráciu, ale necítite sa dostatočne zruční na prípravu paelly? Určite príďte na kurz varenia Originálna kuchyňa Valencie do školy varenia Chefparade a nechajte sa viesť od skúsených šéfkuchárov.


Pripravené v spolupráci s:


menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. december 2025 16:30