StoryEditor

Revolúcia v kuchyni? Jedlý hmyz môžete chovať aj doma

13.12.2015, 12:03
Autor:
lillil

Myšlienka, že ľudia by mali jesť hmyz, nie je vôbec nová. Pre mnohé kultúry vo svete je to dokonca primárny zdroj potravy. Väčšina z nás sa však stále pozerá na konzumáciu hmyzu skepticky a s odporom. Mnohí odborníci sa zhodujú na tom, že keby sa ľudia začali stravovať hmyzom, vyriešilo by to množstvo globálnych problémov, píše internetový portál dezeen.com.



Hmyz je v porovnaní s hospodárskymi zvieratami oveľa lacnejší, navyše je oproti chovu dobytka šetrnejší k životnému prostrediu. Katharina Unger a jej priateľka Julia Kaisinger preto vytvorili kompaktnú domácu farmu, v ktorej si každý môže „vypestovať“ svoj vlastný jedlý hmyz.

Takzvaný Livin Farms Hive vzhľadom pripomína biely úľ. Namiesto včiel sa v ňom však nachádzajú červy a chrobáky. Ako tvrdí samotná autorka tohto projektu, umožňuje nám väčšiu slobodu: „Hmyz má úžasnú vlastnosť, dokáže sa množiť na veľmi malom priestore. Rovnako naša investícia a vklad je minimálny,“ dodala. „Prasa by ste na balkóne chovať nemohli, a tak ste závislí na obchodných reťazcoch. Hmyz vám tak môže zaručiť určitú dávku slobody.“



Úľ funguje na princípoch podobných mravčej farme. Vo vnútri žijú chrobáky tenebrio molitor – tie kladú vajcia, ktoré sa neskôr premenia na jedlé múčne červy. Hmyz môžete kŕmiť zvyškami jedál z kuchyne, čím sa zároveň znižuje produkovanie odpadu. Prístroj vytvára vlastnú klímu, ktorá by mala zaručiť nekonečný cyklus. Chrobáky sa teda budú rozmnožovať prakticky donekonečna.



Julia Kaisinger tvrdí, že múčne červy sú naozaj dokonalou potravou s obrovským potenciálom. Majú podobný obsah bielkovín ako červené mäso a obsah aminokyselín je porovnateľný s tofu. Navyše telu dodávajú množstvo vitamínov a enzýmov. Chuťovo vraj pripomínajú chrumkavú praženú cibuľku.

Zdá sa, že nejde o nepredstaviteľnú myšlienku. Projekt momentálne získava financie cez crowdfundingovú kampaň na Kinckstarteri a aj keď je ešte len v začiatkoch, už teraz sa vyzbierala takmer celá suma potrebná na uvedenie Livin Farms Hive do predaja.



 

01 - Modified: 2007-11-28 14:49:04 - Feat.: 0 - Title: Vláda schválila návrh zákona o obchodných reťazcoch
01 - Modified: 2024-02-20 11:21:55 - Feat.: - Title: Nebezpečný ázijský komár je oficiálne na Slovensku. Usídlil sa v Bratislave, prenáša až 22 exotických vírusov 02 - Modified: 2023-11-28 11:00:00 - Feat.: - Title: Lekári zostali v šoku: Mucha preletela tráviacim traktom pacienta a vyletela živá. Toto sú najpodivnejšie veci, aké našli v ľuďoch 03 - Modified: 2023-10-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Zo zeme vyliezajú po miliardách. Vedci objasnili dlhoročnú záhadu hmyzej invázie 04 - Modified: 2023-10-19 06:01:26 - Feat.: - Title: Zvieratá „na tripe“: Prírodné narkotiká „rekreačne“ užívajú cicavce a aj bezstavovcový hmyz 05 - Modified: 2023-09-13 09:16:32 - Feat.: - Title: Ohnivé mravce sa dostali do Európy. Šíria sa znepokojivo rýchlo a napádajú všetko živé
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 20:57