StoryEditor

Ambasádorky Jamieho Olivera na Slovensku vydali knihu. Varte podľa nich

12.11.2015, 18:32

Jedlo spája. A inak to nebolo ani v prípade Anety Orosiovej a Janice Lacovej. Obe mali jeden sen – vlastnú školu varenia. Podarilo sa im to. Následne sa stali ambasádorkami Food Foundation Jamieho Olivera na Slovensku a tento týždeň dokonca pokrstili svoju prvú knihu s názvom S Anetou a Janicou – Čo na srdci, to na jazyku.



„Zdravím, Orosiová, Agrokruh.“
„Teší ma, Lacová, Jem iné.“
Takto nejako prebiehalo zoznámenie dvoch žien, ktoré ešte pred tromi rokmi netušili, ako im toto stretnutie zmení život.

Majú si čo povedať

Janica Lacová vyštudovala marketingovú komunikáciu a jej cesta k zdravému vareniu nebola naplánovaná. Veľa pracovných povinností, nedostatok spánku a stravovací skôr ´nerežim´ ako režim jej spôsobili nemilé zdravotné problémy. Tie sa rozhodla riešiť pomocou tradičnej čínskej medicíny a zmeny jedálneho lístka.

Jej súčasná spojka, Aneta Orosiová, je rodená Bratislavčanka, vyštudovala diplomaciu a získala titul MBA. Venovala sa však profesionálne aj tancu. „Ako tanečnica som nesledovala, čo a kedy jem. Spôsobila som si tým rôzne alergie na jedlo, nemohla som jesť cukor, lepok, mliečne výrobky a kvasené, či fermentované potraviny,“ opisuje svoj impulz k zmene Aneta. Sústredila sa, aby prijímala veľa čerstvej zeleniny a strukovín. Dlhodobo. A výsledok sa dostavil. „Popritom som si budovala vášeň ku gastronómii, a hľadala spriaznenú dušu, s ktorou by som mohla rozbehnúť projekt,“ pokračuje. Zoznámila ich spoločná kamarátka, ktorá správne usúdila, že si „budú mať čo povedať“. Zopár mesiacov potom do noci písali projekt pre Starú tržnicu. Vymýšľali, navrhovali a konzultovali.

 

Kvalitné a zároveň chutné jedlo

„Našim cieľom je ukázať, že sa dá vytvoriť jedlo kvalitné a zároveň chutné. Aj v súčasnosti sa stretávame s názorom, že zdravé jedlo nechutí, musí byť drahé a bez nápadu. S týmto nesúhlasíme, a snažíme sa prepojiť školu varenia, kde ľudí a deti edukujeme, s výrobou, kde ukazujeme, že sa dá vyrobiť jedlo nutrične bohaté a zároveň chutné.“

Táto filozofia je totožná s filozofiou Jamieho Olivera, a preto sú tiež jeho ambasádorkami pre Slovensko už tretí rok. Tvoria recepty pre deti a dospelých, prostredníctvom ktorých sa v ľuďoch snažia rozvíjať kreativitu aj v kuchyni. „Možno si nás vybrali aj preto, že sa snažíme byť aktívne. Píšeme blogy, uverejňujeme fotky z akcii a podujatí. Ľudia to sledujú a vnímajú, to nás teší. Už od začiatku chceme robiť veľké veci, nech to má celé zmysel.“ V máji minulého roku spustili školu varenia, a o pár mesiacov potom aj cateringovú výrobu. Denne teda produkujú kvalitné a sezónne jedlá pre školy, škôlky, kaviarne a bistrá v Bratislave. V súčasnosti však pracujú aj na ďalších projektoch. Patrí medzi ne aj projekt ozdravujúci školské jedálne ´Skutočne zdravá škola´ alebo projekt ´Ako sa varia zmeny´.

Čo na srdci, to na jazyku

K tomuto všetkého sa teraz pripojilo vydanie ich prvej, spoločnej knihy s názvom S Anetou a Janicou - Čo na srdci, to na jazyku. „Bol to dlhý proces, ale výsledok je hmatateľný, a to nás baví. My sme vlastne tento rok už Vianoce mali,“ povedali nám so smiechom autorky na krste svojej knihy.

Venujú sa v nej ekológii, dávajú čitateľom tipy a triky pri varení, a užitočne pripomínajú, čo by vám v kuchyni určite nemalo chýbať. Recepty sú rozdelené do štyroch častí charakteristických pre ročné obdobia ako ´Od snežienok do Jána´ alebo ´Od žatvy po dožinky´. Kvalita, chuť a sezónnosť – to sa snažili Aneta a Janica vo svojej knihe prepojiť, a preto v receptoch nehľadajte bielu múku, či rafinovaný cukor. Tie sa podľa autoriek dnes už nenosia.

 

Tip na recept:
Hubová polievka s indiánskou ryžou

Potrebujeme:
1 šálka indiánskej (divokej) ryže
1 veľká cibuľa
4 stopky mladého zeleru
½ kg čerstvých húb
2 strúčiky cesnaku
1 ČL oregana
1 šálka bieleho vína
1 bobkový list
4 šálky zeleninového vývaru
2 čl mletého rozmarínu
1 šálka ryžového mlieka
1 pl citrónovej šťavy
2 čl morskej soli
1 pl olivového oleja


Ako na to: Do hrnca nasypeme umytú indiánsku ryžu, pridáme 1 ČL soli a privedieme do varu. Varíme asi 30 minút, kým ryža takmer nezmäkne. Uvarenú ryžu zlejeme. Medzitým si pripravíme zvyšok polievky. Do hrnca nalejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu, najemno nastrúhaný mladý zeler, ½ ČL soli a opekáme 3-5 minút, kým cibuľa nie je sklovitá. Znížime stupeň varenia a za stáleho miešania prisypeme huby a zvyšnú ½ ČL soli. Dusíme minimálne 10-15 minút, kým huby nepustia šťavu a nezhnednú. Podlejeme vývarom. Pridáme pretlačený cesnak a oregano. Zvýšime stupeň varenia a zalejeme vínom. Zamiešame a opäť povaríme. Na záver vhodíme bobkový list, pridáme rozmarín, rastlinné mlieko a uvarenú indiánsku ryžu. Varíme približne 10 minút, kým polievka nezhustne podľa našich predstáv. Vmiešame citrónovú šťavu a prisolíme podľa potreby.

 


 

01 - Modified: 2007-11-07 12:08:00 - Feat.: 0 - Title: Slovensko prevezme od Srbska predsedníctvo vo Výbore ministrov
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 14:02