StoryEditor

Chcete byť vegetarián? Veľa vám toho môže chýbať

30.11.2015, 05:35

Vegetarián neje mäso, vegán okrem toho nič živočíšne, takto znie bežná charakteristika ľudí, ktorí prišli s týmto typom stravovania už pred rokmi. Nie je to však také jednoduché a rozdiel medzi týmito dvoma kategóriami je veľký. „ Kým vegetariáni nekonzumujú mäso, vegáni to majú ešte striktnejšie. Vegáni totiž nepožívajú mäso, mlieko a mliečne výrobky ani žiadne iné živočíšne produkty, ako napríklad med či vajcia. Vegetariáni tvoria akúsi skupinu, v ktorej sú vegáni podskupinou,“ vysvetľuje Michaela Horváthová, výživová špecialistka centra Svet zdravia v Bratislave.




Chudí, ale ochudobnení
Vegetariánska strava by sa podľa nej dala opísať ako opak paleo diéty a zároveň s menšími odchýlkami ako raw stravu. „Obe skupiny prívržencov nás oboznamujú s pozitívnym vplyvom nekonzumácie mäsa na organizmus, jeho trávenie, chudnutie a podobne. Ich strava je však ochudobnená o živočíšne bielkoviny (najmä u vegánov, ktorí sú oveľa prísnejší ako vegetariáni). Čiže vegetariáni ako celá skupina sú ohrození opäť nedostatkom všetkých živín. O to nebezpečnejšie je to pre rast a vývoj malých detí  (ak vyrastajú vo vegetariánskej rodine), ale aj tehotných a dojčiacich žien či športovcov,“ dopĺňa Horváthová.

Ak by ste sa chceli stravovať takýmto spôsobom, musíte si dávať pozor na správne kombinácie jedál a mať dostatok informácií o výživových hodnotách potravín, inak vám hrozí nedostatok esenciálnych mastných kyselín, aminokyselín, vitamínu B12 a D, vápnika, železa, jódu a ďalších živín. „U vegetariánov a vegánov sa často stretávame s nadmernou konzumáciou sacharidov, čo u nich často vedie k zvyšovaniu hmotnosti. Vysoká konzumácia sacharidov môže viesť paradoxne aj ku kardiovaskulárnym ochoreniam.“ Presne tak, podľa odborníkov sa totiž často stáva, že ľudia síce vylúčia mäso a iné nevegetariánske potraviny, ale ponechajú vo svojej strave veľa bielej múky, instantné jedlá či jednoduché cukry. A napriek tomu, že sa človek stravuje vegetariánsky, necíti sa dobre a tento typ stravovania nakoniec vzdá.

Pozitíva
Pozitívum tejto stravy je podľa Horváthovej určite v prísune vlákniny, ale upozorňuje, že pri vysokom príjme dochádza k negatívnemu efektu, keď telo prichádza o mikroživiny. Nevýhodou najmä u detí je stravovanie sa v škôlkach či školách. Pri dostatku informácií sa dá žiť takýmto spôsobom, ale opäť ste veľmi obmedzení, čo sa týka výberu potravín. Pozor však na veľmi prísne režimy – opäť vám hrozí podvýživa.



Sem patria najmä ľudia, ktorí sa rozhodli pre tento typ stravy zo zdravotných dôvodov a časti z nich – zdravým vegetariánom – sa darí dodržiavať aj zdravý prístup k životu, bez alkoholu, cigariet, s pohybom, správnym pitným režimom, telesnou hygienou i psychohygienou. A je veľká skupina, ktorá si tento smer vybrala len kvôli úcte k zvieratám a ich právam.

Počúvajte telo
Aj v tomto prípade, rovnako ako pri prechode na raw či paleo stravu, podľa Alexandry Machanovej, z centra Tréner na Dosah platí, že na prechod na hocijakú stravu sa treba pripraviť. „Pre niekoho je to celkom prirodzené a niekomu trvá navyknutie si na nový typ stravovania dlhšie, keďže napríklad predtým bol naučený na určitý druh jedla a jedol mäso,“ dopĺňa Machanová s tým, že ona sama, ale aj niektorí jej klienti, niekedy mäso jedia a niekedy vôbec nie, ale ešte nemusia byť vegetariáni. Niekomu zase môže byť z mäsa zle, je dobré vždy počúvať svoje telo. Pri každom type stravovania.

Iné druhy vegetariánstva:
semivegetarián: je niektoré druhy mäsa, najčastejšie hydinové či ryby
suvegetarián: okrem mäsa neje zeleninu s výraznou arómou (cesnak, cibuľa, pór)
laktoovovegetarián: neje mäso, hydinu, ryby, ale sú dovolené živočíšne produkty ako vajíčka a mlieko
laktovegetarián: neje mäso, ryby, dokonca ani vajíčka a ani produkty vyrobené z vajec
ovovegetarián: neje mäso a mliečne produkty, ale vajíčka sú dovolené
pescetarián: pije mlieko, je vajcia, ryby a v niektorých prípadoch aj plody mora, ale žiadny ďalší druh mäsa.
flexitarián: príležitostne je mäso. Často nejedia mäso zvierat, ktoré sú chované vo veľkovýrobe, ale nie sú proti konzumovaniu mäsa zvierat ulovených v divočine alebo chovaných v ekofarmách
freegan: odmietajú vykorisťovanie zvierat, Zeme a zaoberajú sa ľudskými bytosťami pri produkcii spotrebného tovaru, a preto niektorí preferujú používanie vyradeného tovaru skôr, ako je vyhodené na smetisko

 


 

01 - Modified: 2007-11-21 19:35:22 - Feat.: 0 - Title: Budaj bude jednotkou Colorada
01 - Modified: 2022-02-03 14:41:17 - Feat.: - Title: Obľúbená guilty pleasure a kilá navyše. Ako a prečo vlastne vznikli čipsy? 02 - Modified: 2017-07-05 13:28:19 - Feat.: - Title: Delikatesa či nechutnosť. Pozrite sa, ktoré jedlá sú v niektorých krajinách zakázané 03 - Modified: 2015-12-11 18:04:41 - Feat.: - Title: Svet objavuje zabudnutý liek Indiánov. Potraviny so "zázračnými" účinkami 04 - Modified: 2015-12-06 09:51:52 - Feat.: - Title: Povedz mi, ako sa stravuješ a ja ti poviem, kto si 05 - Modified: 2015-12-07 17:17:24 - Feat.: - Title: Pobláznili celú generáciu. Tieto jedlá však vôbec nie sú zdravé
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 05:48