http://theherbalchef.com/
StoryEditor

Ovplyvňujem vnímanie hostí, hovorí šéfkuchár zo známej konopnej reštaurácie

12.08.2016, 15:00

Christopher Sayegh pred dvoma rokmi prišiel na to, ako okoreniť svoje pokrmy a zdokonaliť svoje kuchárske umenie: tento dvadsaťštyriročný kalifornský šéfkuchár podáva menu varené len z konope, píše agentúra AFP.

Mladý šéfkuchár využíva legalizáciu konope na rekreačné účely a chce zdemokratizovať kulinárske umenie vďaka marihuane, ktorú zaradil do svojich pokrmov, ktoré sa naučil variť v newyorských a kalifornských reštauráciách ocenených michelinskými hviezdičkami. "Snažím sa o to, aby ľudia prežívali novú skúsenosť. Som však veľmi opatrný," vysvetľuje Sayegh vo svojom podniku The Herbal Chef v Los Angeles.

Pustil sa do pestovania konope v čase, keď sa v Kalifornii mnoho podnikateľov snaží na marihuane zbohatnúť. V tomto štáte sa totiž bude v novembri hlasovať o legalizáciu konope pre rekreačné účely pre osoby staršie ako dvadsaťjeden rokov. Kulinársky sen Christophera Sayegha sa zrodil na univerzite, kde študoval molekulárnu biológiu, ale štúdium predčasne ukončil, aby sa mohol venovať svojmu projektu. Vytrvalosť sa mu vyplatila: v roku 2014 založil v Los Angeles podnik s konopnou kuchyňou. Odvtedy úspechy The Herbal Chef len rastú. Zatiaľ však Sayegh môže servírovať svoje pokrmy len držiteľom karty oprávňujúcej na užívanie konope na lekárske účely. Dúfa, že sa situácia v novembri zlepší. Aj pred vstupom na web reštaurácie theherbalchef.com sa vás opýtajú na váš vek.
    
Teraz sú jeho menu v cene od 300 do 500 dolárov určené výhradne na to, aby jeho hostia zažili stopercentný pocit ponorenia. "Doslova mením chémiu v mozgu podľa toho, ako ľudia pokrmy postupne jedia," hovorí nadšene šéfkuchár a pripravuje striekačky naplnené extraktom z konope, ktoré potom vo svojej kuchyni používa. "Na konci tretieho chodu to zákazník už trochu pociťuje, pri štvrtom trochu viac a po piatom je už na konci cesty. Je to ako symfónia. Musím dávať pozor na to, aby jedlá zodpovedali vzostupu a naopak potom zostupu," hovorí.

Päť amerických štátov už schválilo používanie konope na iné ako lekárske účely a ďalšie môžu čoskoro nasledovať. Pokiaľ ide o používanie konope na lekárske účely, povolilo ho už 23 amerických štátov vrátane Kalifornie. Podľa správy investičnej a výskumnej spoločnosti ArcView Group špecializujúcej sa na konope dosiahol v Spojených štátoch v minulom roku legálny predaj marihuany 1,2 miliardy dolárov. Počas jedného roka vzrástol o 232 percent. Do roku 2020 by predaj mal dokonca prekročiť 22 miliárd dolárov, z toho 6,4 miliardy dolárov len v Kalifornii.
    
Mnoho podnikateľov sa rovnako ako Sayegh chce pustiť do prekvitajúceho biznisu konopnej gastronómie. Sayegh ponúka sofistikované menu, ktoré pozostávajú napríklad z mäsa japonského hovädzieho dobytka wagyu, sorbetu z púpavy alebo "lekárskych" ustríc. Pod vplyvom svojich jordánskych koreňov sa Sayegh dokonca pokúša dostať konope do vínnych listov, do bezmäsitého pokrmu falafel, do cícerových šišiek a ďalších druhov orientálnych pochúťok.

Jeho rodina bola najprv jeho novým podnikom nemilo prekvapená, ale teraz s radosťou ochutnáva jeho posledné kreácie. Majiteľ The Herbal Chef si je vedomý dopadu, aký môžu mať jeho pokrmy, a preto každý z nich veľmi starostlivo pripravuje. "Konope nie je ako iné ingrediencie. Musím byť mimoriadne opatrný, nielen preto, že teplo zohráva významnú úlohu vo varení z konope, ale aj preto, že doslova privádzam ľudí na cestu. Som zodpovedný za to, aby to prebehlo bez problémov," hovorí Sayegh.

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 14:00