Týchto desať potravín si v supermarketoch nekupujte a oblúkom sa im vyhnite
1/11Bezlepkové potraviny
Ak netrpíte chorobami, ktoré odôvodňujú bezlepkovú diétu, lepok potrebujete, inak prichádzate o výživné látky, ktoré obsahuje. Vo svete sa vo zväčšenej miere rozšírila móda bezlepkovej diéty aj medzi tými, ktorí netrpia celiakiou.
Podľa zástancov tejto diéty je bezlepková strava zdravšia a pomáha znižovať hmotnosť. V skutočnosti to tak nie je. Ak prestaneme jesť pokrmy, ktoré obsahujú lepok ako jačmeň, pšenicu či špaldu, pripravujeme sa nielen o zdroj sacharidov, ale tiež o minerály, vitamíny, proteíny a vlákninu.
Okrem toho to môže mať neblahý dopad na našu líniu. Bezlepkové potraviny v obchodoch sú bohatšie na kalórie, pretože sú obohacované tukmi. Tieto produkty majú vyšší glykemický index, vedú tak k zvyšovaniu hladiny cukru v krvi a zároveň nás menej nasýtia. Bezlepkové jedlá majú aj nižší obsah vlákniny, minerálnych solí a vitamínov.FOTO: Pixabay
2/11Energetické nápoje
Pitím energetických nápojov sa snažíme len podviesť svoje telo. To sa však nedá a falošná hra so zdravím sa nám môže vypomstiť. „Môžu obsahovať až dva gramy organickej kyseliny taurínu. Tá býva v žlči, má významnú úlohu pri vstrebávaní tukov v tenkom čreve. Pri dlhšom užívaní energetických nápojov a prekračovaní dávok taurínu nad päť gramov môže dôjsť k postihnutiu centrálnej nervovej sústavy a poruchám pamäti, koordinácie, ale aj k hnačkám,“ vyjadrila sa internistka Fakultnej nemocnice Brno Miroslava Navrátilová pre Lidovky.cz
„U vodičov sa po odznení účinku nápoja môže dostaviť mikrospánok, pri ktorom je len krôčik k dopravnej nehode. A ľuďom hrozí aj odvodnenie. Nezdravo ich stimulujú k vyššiemu výkonu, tým zaťažujú koronárne cievy, zvyšuje sa spotreba kyslíka srdcovým svalom. Hrozí vyššie riziko infarktu u predisponovaných osôb, zvyšuje sa krvný tlak. Subjektívne to môže byť vnímané ako prechodné zmiernenie či odstránenie únavy. Navyše kofeín, taurín a ďalšie látky v energetických nápojoch stimulujú okrem srdca i mozog.“ Lepšou alternatívou je v tomto prípade skôr čaj alebo káva.FOTO: Pixabay
3/11Balená voda
Balená voda je zlý nákup z niekoľkých dôvodov. V prvom rade je veľmi drahá v porovnaní s vodou z vodovodu a nemusí byť ani v nevyhnutne lepšej kvalite. Netreba asi pripomínať, že okrem tohto je balená voda aj doslova environmentálnou katastrofou.FOTO: Pixabay
4/11Pozrite si aj archívny rozhovor HNtelevízie o správnych stravovacích návykoch s odborníkom na zdravú výživu Michalom Páleníkom.
5/11Čaj vo fľaši a instantný čaj
Takzvané ľadové čaje, respektíve limonády a instantné čaje sú v prvom rade omnoho drahšie ako klasické sáčkové čaje a po druhé obsahujú oveľa väčšie množstvo cukru ako čaj, ktorý si sami pripravíme. Instantné zmesi čajov občas uvádzajú cukor ako prvú zložku – to znamená zložku, ktorej je vo výrobku najviac.FOTO: Pixabay
6/11Predpripravené mäsové výrobky
Je to ľahší a rýchlejší spôsob prípravy jedla, ale tam to končí. Nie je ani zdravší, ani lacnejší. Okrem toho, ak si mäsovú zmes pripravíte doma, so všetkými koreninami a ochucovadlami, bude to väčší zážitok, ako grilovať či piecť polotovar. A ešte zdravší a lacnejší.
Ak vás ani toto nepresvedčilo, vedzte, že existujú dôkazy, že mäsové polotovary obsahujú vyšší podiel baktérie E. coli ako bežné mleté hovädzie mäso. Mnohé problémy s hovädzím mäsom sa týkali práve vopred vyrobených mrazených kúskov.FOTO: Flickr
7/11Niektoré druhy rýb kvôli ortuti (na obrázku žralok)
Pri morských rybách patrí k najzávažnejším problémom vysoký obsah ortuti. Hodnoty ortuti sa však u rôznych druhov rýb líšia v závislosti na ich strave - najvyššie hodnoty mávajú predátori ako je žralok, mečúň, kráľovská makrela a štíhlice.
S výnimkou tehotných a dojčiacich žien a detí môžete tieto ryby párkrát do mesiaca konzumovať bez toho, aby ste ohrozili svoje zdravie.
Ani jedna z týchto štyroch rýb u nás pritom nie je práve populárna, oproti oveľa obľúbenejším a v tomto ohľade bezpečnejším druhom ako tuniak, losos (okrem druhov Albacora) alebo pstruh.
Tie sú síce tiež mäsožravé, ale sú v potravinovom reťazci nižšie, takže majú aj nižšie hladiny ortuti v tele. Môžeme si ich tak dopriať až dvakrát týždenne. Najnižšie hladiny ortuti potom majú napríklad kapor, tilapia, krevety alebo ustrice.FOTO: Flickr
8/11Omáčky na cestoviny na paradajkovej báze
Hlavný problém omáčok na paradajkovom základe, s ktorými sa stretávame v takmer každom supermarkete, je ten, že obsahujú vysoký podiel cukru, soli a konzervantov. Okrem toho je ich cena v mnohých prípadoch prehnaná. Najlepšou alternatívou je pripraviť si takúto omáčku doma, vyjde to lacnejšie a zdraviu prospešnejšie.
Postačia nám na to paradajky, niečo zo zásob zeleniny, trochu vína (ak je to potrebné), soľ a korenie, bylinky podľa vášho výberu a výsledný produkt cukrom len dochuťte.FOTO: Flickr
9/11Položky označené ako čučoriedkové alebo s obsahom čučoriedok
Všetky bobule majú významné prínosy pre zdravie, ale čučoriedky to posúvajú na inú úroveň. Jedna šálka čučoriedok obsahuje 4 gramy vlákniny a len 15 gramov sacharidov. V tomto pohári dostanete tiež 24 percent denného odporúčaného vitamínu C a 36 percent odporúčanej dávky vitamínu K, majú viac antioxidantov ako akékoľvek iné ovocie alebo zelenina a tiež zabraňujú infekciám močových ciest.
Tieto správy sú jedným z hlavných lákadiel, ktoré nás nútia siahať po výrobkoch označených ako čučoriedkové. S vidinou, že robíme niečo pre svoje zdravie, nemyslíme na to, že takéto označenie produktu neznamená, že čučoriedky aj naozaj obsahuje.
Podobne klamlivými potravinami sú napríklad raňajkové cereálie a koláčiky s týmto prívlastkom. Práve tieto jedlá sa vyrábajú s umelou príchuťou čučoriedok. Namiesto nich si radšej kúpte balenie naozajstných čučoriedok a do jedla si ich pridávajte sami.FOTO: Pixabay
10/11Potraviny so zníženým obsahom tuku
Zatiaľ čo naše babičky a prababičky vyprážali na masti a na chlieb si natierali maslo, mladším generáciám bolo dlhé roky odporúčané, aby príjem živočíšnych tukov obmedzili. Boli najväčším strašiakom pri vzniku srdcových ochorení.
Neopodstatnene. Ťaženie proti živočíšnym tukom alebo vajciam už utícha, v súčasnosti sú opäť povolené a často aj odporúčané. Masť sa dokonca v rebríčku stovky najzdravších potravín, ktorý zverejnila britská stanica BBC, zaradila do top desiatky.
A keď vidíte potravinu označenú „s nízkym obsahom tuku“, vedzte, že to znamená „s vysokým obsahom cukru“. Starostlivo si prečítajte etiketu. Balené diétne jedlá sa síce pýšia tým, že majú nízky obsah tuku, no často sú nutrične oveľa horšie ako ich plnotučné náprotivky. Obsahujú pritom všetko od glutamanu sodného až po metylcelulózu.
Okrem toho v ich prípade platí zásada, že ak výrobcovia uberajú z tuku, pridávajú o to viac cukru, aby jedlo dobre chutilo.FOTO: Pixabay
11/11Údené a spracované mäso
Údené, konzervované a spracované mäso je mimoriadne nezdravé. Konzervovanie prebieha pomocou chemikálií známych ako dusičnany alebo dusitany. Tie sa v tele rozkladajú na zlúčeniny, ktoré môžu viesť k vzniku rakoviny.
Čo sa týka iných prísad, obsahujú aj sodík, ktorý hrá úlohu pri vysokom krvnom tlaku a migréne, či tuk, ktorý sa zas podieľa na upchávaní ciev. Po preskúmaní viac ako 800 vedeckých štúdií klasifikovala Svetová zdravotnícka organizácia mäso, ktoré bolo solené, údené alebo fermentované ako karcinogén.
Zjedenie 50 gramov takéhoto mäsa, čo je ekvivalent štyroch prúžkov slaniny alebo jedného hot dogu, zvyšuje riziko vzniku kolorektálneho karcinómu o 18 percent. Iná štúdia od Amerického inštitútu pre výskum rakoviny a Svetového fondu pre výskum rakoviny našla podobne zvýšené riziko rakoviny dolnej časti žalúdka. Ak si chcete vychutnať občasný spracovaný mäsový výrobok, choďte do toho, ale uistite sa, že je to len príležitostný pôžitok.FOTO: Pixabay