Z týchto potravín sa najľahšie chudne: Uľahčia spaľovanie aj zrýchlia metabolizmus
1/16Huby
Ako je známe, majú v sebe minimum kalórií, napriek tomu dokážu zasýtiť a predovšetkým dodajú pokrmom, ktoré kvôli obmedzeniu vysokokalorických surovín bohužiaľ nebývajú až také chutné, znamenitú chuť. Obsahujú veľké množstvo minerálov a dôležitých vitamínov B a D, čo zvyšuje odolnosť imunitného systému. SNÍMKA: Pixabay
2/16Špargľa
Špargľa patrí medzi potraviny, ktoré majú najnižší obsah kalórií, preto si ho obľúbili všetci, ktorí chcú zhodiť pár kilogramov. Táto rastlina však dokáže oveľa viac a na ľudské telo má blahodarné účinky.
Napríklad znižuje hladinu cholesterolu, napomáha k úprave krvného tlaku a zlepšuje látkovú výmenu, zásobovanie mozgu a ďalších orgánov kyslíkom.
Špargľa ďalej stimuluje krvotvorbu a upravuje hladinu cukru v krvi. Okrem toho je skvelým afrodiziakom. Nielenže zvyšuje libido, ale zároveň zlepšuje mužskú aj ženskú plodnosť.
Okrem toho odvodňuje a znižuje krvný tlak (ak konzumujete dve porcie denne). Zelená špargľa je o niečo zdravšia, pretože vďaka pôsobeniu slnka obsahuje viac vitálnych látok. Špargľa má najväčší účinok, keď je čerstvá. SNÍMKA: Pixabay
3/16Avokádo
Mononenasýtené mastné tuky (teda tie zdraviu prospešné) obsiahnuté v tomto tmavozelenom ovocí sa v tele neukladajú ako telesný tuk. Vďaka tomu je avokádo ideálnou diétnou potravinou. A hoci je považované za najkalorickejšie ovocie, nenájdete v ňom žiadny cholesterol. Je navyše bohaté na vlákninu, ktorá podporuje činnosť metabolizmu, vďaka čomu nás zasýti na dlhšiu dobu.
Avokádo obsahuje mnohé vitamíny a minerály ako je vitamín K, vitamín C, draslík a meď. Má tiež veľký obsah vlákniny, zároveň má dostatok živín na podporu správneho fungovania orgánov. Kvôli tomu, že má takýto silný nutričný profil, je toto ovocie unikátne samo o sebe. SNÍMKA: Pixabay
4/16Fazuľa
Významným zdrojom vlákniny, ktorá pomáha nabudiť pocit sýtosti a zabraňuje zbytočnému prejedaniu. Mimochodom, ako začnete fazuľu variť, predtým ju na nejaký čas nechajte namočenú. Zabránite tak nežiaducej plynatosti.
Fazuľa je aj bohatá na lignany, ktoré sa v hrubom čreve menia činnosťou mikroflóry na látky podobné hormónom a predstavujú potenciálnu ochranu pred zhubnými ochoreniami hrubého čreva a prsníka.
Okrem toho má v sebe toľko bielkovín, že dokáže nahradiť mäso, výrazne znižuje hladinu cholesterolu, pri pravidelnej konzumácii aj o 20 percent (čo znamená 100 až 150 gramov fazule denne).
Je vhodná aj pre diabetikov, dokáže kontrolovať správnu hladinu cukru v krvi. Obsahuje skupinu vitamínov B, ktoré okrem iného pomáhajú lepšiemu fungovaniu pamäti a činnosti mozgu a zlepšujú náladu.
Je tiež zdrojom magnézia a draslíka, ale dajte si pozor, aby ste ju nejedli surovú, obsahuje jedovatú bielkovinu fazín, ktorá môže spôsobiť bolesti brucha. SNÍMKA: Pixabay
5/16Mrkva
Mrkva je známa najmä ako zdroj karoténu a betakaroténu a uprednostňuje sa napodiv vo varenej forme, kedy účinnejšie vstrebáva karotén do tela. Obsahuje vitamíny B, C, E, H, kyselinu listovú, pantoténovú, kremičitú, pektínové látky a silice a z dôležitých stopových prvkov najmä, draslík, sodík, vápnik, horčík, fosfor, síru, mangán, železo, meď a zinok.
Jeden pohár (128 gramov) mrkvy má iba 53 kalórií. Je bohatá na vlákninu a v surovom stave napomáha k správnej funkcii čriev, a tým aj nášmu vyprázdňovaniu, varená dokáže dobre zastaviť hnačku. SNÍMKA: Pixabay
6/16Cereálie
Obsahujú vlákninu, ktorá znižuje príjem energie rýchlym navodením pocitu sýtosti, takže nebudete cítiť hlad. Rýchlejšie budete spaľovať aj vďaka tomu, že cereálie majú schopnosť udržať nízku hladinu inzulínu, čím udržujú náš metabolizmus v aktívnom stave.
Medzi cereálie patria všetky obilniny, ako napríklad jačmeň, raž, pšenica, kukurica a ovos. Ich veľkým bonusom je aj to, že pôsobia ako prevencia civilizačných chorôb. SNÍMKA: Pixabay
7/16Mango
Mango napomáha v procese chudnutia, spomaľuje starnutie a pomáha zmierniť prirodzenú degeneráciu zraku, ktorú je spojená s postupujúcim vekom. Mango je síce sladšie ako niektoré iné druhy ovocia, ale je plné vlákniny, rôznych živín a minerálov a nemalo by vo vašej chladničke chýbať. SNÍMKA: Pixabay
8/16Chren
Ako je známe, majú v sebe minimum kalórií, napriek tomu dokážu zasýtiť a predovšetkým dodajú pokrmom, ktoré kvôli obmedzeniu vysokokalorických surovín bohužiaľ nebývajú až také chutné, znamenitú chuť. SNÍMKA: Pixabay
9/16Citróny
Pomáhajú k správnej funkcii všetkých telesných orgánov. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C posilňujú imunitu, čo sa hodí najmä v sychravom jesennom období. Ak ste sa rozhodli zbaviť prebytočných kilogramov, zmiešajte šťavu vytlačenú z jedného citróna s vlažnou vodou a vypite to ráno a nalačno.
Naštartujete tak proces trávenia a vylučovania a rýchlejšie vyplavíte z tela toxické látky a spálite tuky. Citróny tiež zabraňujú ich hromadeniu v tele. Okrem toho čistia organizmus od škodlivín a pečeň vďaka jeho intervencii lepšie spracováva živiny z potravy. SNÍMKA: Pixabay
10/16Pomaranče
Pomaranče sú rovnako ako paradajky bohaté na vitamín C, ktorý pomáha rozbehnúť metabolizmus a udržiavať ho v optimálnom tempe. Regulujú črevnú mikroflóru aj pohyb čriev, ktorých činnosť sa vekom prirodzene spomaľuje. SNÍMKA: Pixabay
11/16Čili
Je považované za najsilnejší spaľovač tukov. Papričky obsahujú látku kapsaicín, ktorá v tele vyvoláva tepelnú reakciu, vďaka ktorej sa zrýchli metabolizmus, čím telo využíva viac tuku ako palivo. Tento efekt trvá niekoľko hodín po konzumácii papričiek. Podľa výskumu, ktorý bol v roku 2011 realizovaný na pôde Purdue univerzity, ľudia, ktorí jedli pikantné potraviny, nepociťovali návaly chutí na nezdravé – tučné, slané a sladké – jedlá ako napríklad zemiakové lupienky, hranolky a cukrovinky a na jedlo aj menej mysleli.
Konzumáciou čili sa tiež môžete zbaviť tukov predovšetkým na bokoch a v páse. Skúste teda pridávať trochu čili do jedál, ale samozrejme je dôležité, aby boli pripravené jedlá na diétnej báze. SNÍMKA: Pixabay
12/16Ananás
Ananás je nízkokalorická potravina s veľkým obsahom vody. Jeho veľmi šťavnatá dužina obsahuje až 90 percent vody, avšak len 8 percent sacharidov a ešte menšie množstvo bielkovín a tukov. Je bohatý na vlákninu, ktorá napomáha tráveniu.
Z hľadiska chudnutia je najdôležitejším prvkom ananásu enzým bromelín, ktorý dokáže veľmi účinne odbúravať tuky. Aj preto je ananás považovaný za ideálnu potravinu pri najrôznejších diétach. Okrem toho je dobrým zdrojom kyseliny listovej, vitamínu B6, vitamín C a mangánu. SNÍMKA: Pixabay
13/16Krevety
Obsahujú minimum tukov, preto sú vhodné pre redukčnú diétu. Vďaka obsahu veľkého množstva proteínov a minerálov sú navyše zdraviu prospešné. Okrem vitamínu D obsahujú aj vitamín B, zinok a selén, takže sú prospešné aj v čase pandémie koronavírusu. SNÍMKA: Pixabay
14/16Jahody
Nenájdete lepší zdroj vlákniny a živín ako sú jahody. Okrem toho, pri spaľovaní tuku fungujú ako ”dokonalí profesionáli” a vďaka vysokému obsahu vlákniny nás dokážu nasýtiť natoľko, že medzi jedlami už nemáme chuť na ďalšie maškrtenie. SNÍMKA: Pixabay
15/16Paradajky
Paradajky sú nielen chutné, pomáhajú aj pri spaľovaní tuku v oblasti brucha. Každého plod ukrýva vo vnútri zásobáreň rastlinných živín, ktoré pomáhajú spaľovať tuk. Vitamín C zas ”požiera” vírusy a je nevyhnutný pre naše zdravie. SNÍMKA: Pixabay
16/16Cesnak
Znižuje hladinu cholesterolu v tele, čím sa podieľa na oveľa rýchlejšom spaľovaní tukov. Jeho špecifická chuť výborne doladí diétne pokrmy. Cesnak má navyše antibakteriálne účinky a pomáha predchádzať vzniku mnohých ochorení.
Okrem toho má takmer nulové množstvo kalórií, jeden strúčik (3 gramy) cesnaku má iba 5 kalórií. Stáročia sa využíval ako pomoc pri rôznych chorobách. Výskum naznačuje, že môže prispievať k zníženiu krvného tlaku a bojovať proti infekciám alebo dokonca rakovine. SNÍMKA: Pixabay