1/29Ovocie, ilustračná fotografia
SNÍMKA: Pixabay
2/29Jablká
Jablká sú jedným z najbohatších zdrojov vlákniny v prírode. Štúdie ukazujú, že vláknina je podstatnou zložkou v boji s redukciou tuku, uloženého v brušnej dutine. Okrem toho vyšší príjem prírodnej vlákniny po dobu piatich rokov (na dennej báze) pomôže znížiť zásobu tuku v bruchu o 3,7 percenta.
SNÍMKA: Pixabay
3/29Marhule
Čerstvé marhule sú spoľahlivým zdrojom vlákniny nielen pre tých, ktorí dodržiavajú tzv. ”nízkotučnú diétu”. Vláknina pohlcuje väčšie množstvo vody a človek sa cíti dlhšie sýty.
SNÍMKA: Pixabay
4/29Avokádo
Avokádo je známe svojím vysokým obsahom tuku, menej známe je však tým, že pomáha aj pri jeho spaľovaní. Vysoké množstvo omega 9 mastných kyselín, ktoré sú zaradené do kategórie mono-nasýtených tukov, napomáha metabolickým procesom premeniť tuk na energiu.
SNÍMKA: Pixabay
5/29Banány
Asi už ste sa stretli s omylom, že z banánov sa priberá. V skutočnosti je to naopak. Pomáhajú znížiť podiel telesného tuku a sú skvelé aj preto, že sa po nich cítime dlhšie sýti. Navyše obsahujú veľa horčíka, draslíka a pomáhajú pri trávení a problémoch s plynatosťou.
SNÍMKA: Pixabay
6/29Čučoriedky
V prípade, že by platilo, že všetky druhy bobúľ sú zdraviu prospešné, potom čučoriedky hrajú prím. Najmä vďaka svojmu vysokému obsahu antioxidantov, ktoré dokážu účinne redukovať podiel tuku v tele. Pomáhajú totiž urýchliť fungovanie metabolizmu, ktorý potom pri spaľovaní kalórií pracuje omnoho efektívnejšie.
SNÍMKA: Pixabay
7/29Kokosový orech
Kokosové orechy sú prirodzene sladké a aj malé porcie ich dužiny môžu pomôcť, aby sme sa cítili sýtejší. Potreba jesť sa dostaví neskôr, a preto aj celkového množstva jedla, ktoré zjeme je menej. Kokos je tiež bohatý na triglyceridy, ktoré môžu zvýšiť účinnosť fungovania metabolizmu až o 30 percent.
SNÍMKA: Pixabay
8/29Datle
Datle obsahujú síce viac kalórií ako iné plody, ale majú mnoho nevyhnutných vitamínov a minerálov, ktoré naše telo potrebuje. Navyše sú aj plné vlákniny.
SNÍMKA: Pixabay
9/29Dračie ovocie
Dračie ovocie je pre chudnutie ideálne. Má nízky obsah kalórií, a pritom má veľa nevyhnutných vitamínov a minerálov. Obsahuje tiež veľa vlákniny nevyhnutnej k úspešnej redukcii hmotnosti.
SNÍMKA: Pixabay
10/29Figy
Figy sú bohaté na vlákninu a zasýtia vás na dlhší čas. Je v nich mnoho vitamínov skupiny A, B1 a B2 a minerálnych látok ako mangán, draslík a železo.
SNÍMKA: Pixabay
11/29Grapefruit
Výskum ukázal, že ak pred jedlom zjeme polovicu grapefruitu zníži sa proces ukladania tuku do brušnej dutiny aj hladina ”škodlivého” cholesterolu. Dobrovoľníci, ktorí v rámci štúdie jedli polovicu grapefruitu pred zdravým vyváženým pokrmom, zoštíhleli v páse až o päť centimetrov.
SNÍMKA: Pixabay
12/29Mango
Mango napomáha v procese chudnutia, spomaľuje starnutie a pomáha zmierniť prirodzenú degeneráciu zraku, ktorú je spojená s postupujúcim vekom. Mango je síce sladšie ako niektoré iné druhy ovocia, ale je plné vlákniny, rôznych živín a minerálov a nemalo by vo vašej chladničke chýbať.
SNÍMKA: Pixabay
13/29Hrozno
Hrozno je skvelým pomocníkom pri chudnutí. Má vysoký obsah vlákniny a zároveň obsahuje menej cukru ako iné druhy ovocia. Hrozno obsahuje tiež antioxidanty, ktoré sa nazývajú polyfenoly a v súvislosti s nimi treba spomenúť aj ich pozitívny vplyv na kožu.
SNÍMKA: Pixabay
14/29Čerešne
Ak ste niekedy počuli o výraze ”zázračný džús”, mali by ste vedieť, že ovocný obsah tejto šťavy pochádza hlavne z čerešní. Čerešne sú bohaté na antioxidačné látky a živiny, ktoré pomáhajú zrýchľovať metabolizmus a takisto pomáhajú aj pri obnove buniek. Obsahujú enzýmy, ktoré pozitívne pôsobia v boji proti starnutiu. Buďte však opatrní: kôstok s látkami, ktoré telu škodia sa zbavte.
SNÍMKA: Pixabay
15/29Kiwi
Kivi je ovocie plné zdraviu prospešných látok a vlákniny.
SNÍMKA: Pixabay
16/29Citróny
Citróny sú ideálne na detoxikáciu a v tom smere dokážu naozaj ”zázraky”. Čistia náš organizmus od škodlivín a pečeň vďaka jeho intervencii lepšie spracováva živiny z potravy a spaľuje tuky. Citróny tiež zabraňujú hromadeniu tuku v tele.
SNÍMKA: Pixabay
17/29Liči
Proti jedom v našom tele bojuje aj liči, ovocie plné vlákniny, ktoré zasýti na celé hodiny. Liči obsahuje aj veľa vody a aj vďaka tomu patrí k tým najúspešnejším pomocníkom pri redukcii hmotnosti.
SNÍMKA: Pixabay
18/29Žltý melón, kantalup
Tento melón je bohatý na prospešné živiny a vitamíny. Obsahuje veľa vitamínu C, ktorý posilňuje náš imunitný systém a bojuje proti tvorbe tuku v tele. Je to aj skvelý zdroj vitamínu B, ktorý rozkladá tuk a mení ho na energiu.
Kantalup zas obsahuje protizápalové látky, a pretože drobné zápaly napomáhajú usadzovaniu tuku v tele, môže nášmu telu veľmi prospieť. Obsahuje aj antioxidanty a možno ho využiť aj ako prírodné sladidlo.
SNÍMKA: Pixabay
19/29Nektarinky
Nektarinky aj broskyne môžu zabrániť metabolickému syndrómu, vzniku obezity a cukrovky. Kôstkové ovocie vie účinne potlačiť sklony k priberaniu, pretože obsahuje veľmi málo fruktózy, aj napriek tomu, že zrelé plody sú veľmi sladké.
SNÍMKA: Pixabay
20/29Pomaranče
Pomaranče sú rovnako ako paradajky bohaté na vitamín C, ktorý pomáha rozbehnúť metabolizmus a udržiavať ho v optimálnom tempe. Regulujú črevnú mikroflóru aj pohyb čriev, ktorých činnosť sa vekom prirodzene spomaľuje.
SNÍMKA: Pixabay
21/29Papája
Plody papáje majú nízky obsah kalórií a obsahujú nespočetné množstvo vitamínov a minerálov. Obsahujú aj antioxidanty, ktoré pomáhajú spaľovať kalórie a aj tuk usadený v našom tele.
SNÍMKA: Pixabay
22/29Marakuja
Marakuja sa pýši vysokým obsahom vlákniny, ktorá znižuje chuť do jedlu aj chuť na nezdravé potraviny. Okrem toho je zásobárňou železa, bielkovín, vitamínov A, B a C, ktoré optimálne rozprúdia metabolizmus.
SNÍMKA: Pixabay
23/29Hrušky
Hrušky sú prirodzene bohaté na draslík aj vlákninu, vďaka ktorej sa rýchlo cítime sýti, a preto aj množstvo ďalšieho jedla je výrazne menšie. Hrušky sú aj prospešné v boji proti plynatosti a pomáhajú udržovať optimálnu hladinu cholesterolu v tele.
SNÍMKA: Pixabay
24/29Slivky
Mnohé štúdie dospeli k záveru, že slivky sú účinné v prevencii metabolického syndrómu, kedy telo zlyháva pri spracovaní cukrov, kvôli čomu hrozí obezita a s ňou súvisiace ochorenia, akou je cukrovka či kardiovaskulárne ťažkosti. Slivky patria k ovociu s najnižším obsahom fruktózy čiže ovocného cukru.
SNÍMKA: Pixabay
25/29Granátové jablko
Štúdie ukázali, že antioxidanty nachádzajúce sa v granátovom jablku sú užitočné pri podpore metabolizmu. Navyše je toto ovocie skvelé vo chvíľach, kedy nás prenasleduje ”chuť na sladké”.
SNÍMKA: Pixabay
26/29Maliny
Maliny obsahujú veľké množstvo polyfenolov, čo sú prírodné chemické látky, ktoré redukujú nárast hmotnosti aj tvorbu tuku. Keď budeme jesť viac malín, nebudeme takí hladní a obmedzí sa aj chuť na nezdravé potraviny.
SNÍMKA: Pixabay
27/29Jahody
Nenájdete lepší zdroj vlákniny a živín ako sú jahody. Okrem toho, pri spaľovaní tuku fungujú ako ”dokonalí profesionáli” a vďaka vysokému obsahu vlákniny nás dokážu nasýtiť natoľko, že medzi jedlami už nemáme chuť na ďalšie maškrtenie.
SNÍMKA: Pixabay
28/29Paradajky
Paradajky sú nielen chutné, pomáhajú aj pri spaľovaní tuku v oblasti brucha. Každého plod ukrýva vo vnútri zásobáreň rastlinných živín, ktoré pomáhajú spaľovať tuk. Vitamín C zas ”požiera” vírusy a je nevyhnutný pre naše zdravie.
SNÍMKA: Pixabay
29/29Červený melón
Je najobľúbenejším letným, zdraviu prospešným a osviežujúcim doplnkom stravy, aj napriek tomu, že nepatrí medzi ovocie, ale je to vlastne zelenina. Obsahuje viac cukru, avšak voda, ktorú obsahuje, účinky cukru predsa len zmierňuje.
SNÍMKA: Pixabay