1/5Agávový sirup
Agávový sirup môžete často nájsť v regáloch zdravej výživy. Za diétnu či dokonca zdravú potravinu však označiť nemožno. Prečo?
„Agávový sirup je obvykle priemyselne spracovaný produkt, ktorý obsahuje vyše 75 percent fruktózy. Veľké množstvo fruktózy môže spôsobiť zažívacie problémy a pri dlhodobej konzumácii sa na tele odrazí v podobe brušného tuku, ďalej zaťažuje pečeň a taktiež môže dôjsť k metabolickému syndrómu,“ tvrdí výživová poradkyňa Burešová.
Podľa fitness trénerky Kompánkovej by sme sa mali snažiť sladké celkovo obmedzovať alebo si aspoň zvykať na menej sladkú chuť.
SNÍMKA: Pixabay
2/5Šalátový dresing
Pripravili ste si čerstvý šalát, zaliali ho kúpeným šalátovým dresingom a tešíte sa z toho, že ste si pripravili zdravé a diétne jedlo?
Nenechajte sa pomýliť. Väčšina kupovaných šalátových dresingov je nielen kalorickou bombou, ale v zložení nájdete aj pridaný cukor, rôzne arómy a dochucovadlá.
Výživová poradkyňa Věra Burešová preto radí, aby ste si šalát ochutili iba za studena lisovaným olejom, balzamikovým octom a bylinkami, alebo si pripravili domácu jogurtovú zálievku. Naučte sa jesť prirodzené potraviny a objavujte ich chute.
SNÍMKA: Pixabay
3/5Zapekané müsli
Raňajkové cereálie patria medzi obľúbené jedlo, ktoré mnohí považujú za zdravé. Či však miska cereálií je, alebo nie je zdravá, závisí od toho, aké cereálie zvolíte.
„Niektoré druhy cereálií, ako sú napríklad zapekané müsli, obsahujú nadbytok cukru a navyše ide o priemyselne spracovaný produkt,“ upozorňuje Tereza Kompánková. Čítajte preto dôkladne zloženie. Ešte lepšie bude, keď zvolíte čisté ovsené vločky a na ich osladenie použijete banán, škoricu alebo v nich nechajte rozpustiť malý kúsok vysokopercentnej čokolády.
„Skvelou voľbou je aj domáca granola,“ dáva svoj tip trénerka Kompánková.
SNÍMKA: Pixabay
4/5Ovocný džús
Ovocné džúsy síce môžu byť súčasťou zdravého jedálnička, ale nesmiete ich vypiť litre za deň. „Ovocie je určite zdravé, ale odporúčam ho konzumovať v pevnej forme. Lepšie si tak dokážete postrážiť prijaté množstvo,“ radí Tereza Kompánková, hlavná trénerka z Fitness Clubu Contours.
Zároveň varuje pred kupovanými ovocnými nápojmi, pri ktorých je dôležité čítať etikety. Nektáre a ovocné šťavy sú obvykle o ovocie ochudobnené a sú do nich pridávané arómy a veľa cukru.
Zaujímavosť: Vedeli ste, že dokonca ani kupovaný stopercentný džús nemusí byť správnou voľbou? Ani tu nie je zanedbateľný obsah cukru a je vcelku jedno, že ide o „prírodný“ cukor z ovocia (fruktózu).
SNÍMKA: Pixabay
5/5Nízkotučný jogurt
Mnoho odborníkov odporúča jesť menej živočíšnych tukov a strážiť si cholesterol, čo využili výrobcovia a začali na trh uvádzať série mliečnych produktov so zníženým obsahom tuku. Problém je však v tom, že množstvo týchto produktov je po odstránení mliečneho tuku ochudobnených aj o v tukoch rozpustné vitamíny A a D. A navyše sa do nich často pridávajú cukry a škroby.
„Odtučnený jogurt, mlieko alebo tvaroh preto nemusia ani zďaleka predstavovať zdravú alebo diétnu alternatívu. Naopak, môžu v nich chýbať zdraviu prospešné látky,“ uvádza Věra Burešová, hlavná výživová poradkyňa centier pre výživu a chudnutie Naturhouse.
Takže ak ste milovníci mliečnych výrobkov, rozhodne si vyberte ten kvalitný a doprajte si ho napríklad v menšom množstve, namiesto toho, aby ste jedli jeho odtučnenú verziu.
SNÍMKA: Pixabay