1/7Pri každej ďalšej dennej porcii ultraspracovaného jedla sa riziko úmrtnosti relatívne zvýšilo o 18 percent.
FOTO: ShutterstockFOTO: Shutterstock
2/7Smoothie
Pre mnohých sú synonymom zdravia. Ak však stoja výlučne na ovocí (a nie zelenine), môžu sa premeniť na opak. Rozmixované ovocie je totiž zradné. „Štúdie preukázali, že ak prijmeme rovnaké množstvo energie v tekutej forme, zjeme viac kilojoulov v ďalšom jedle, než keby sme to isté zjedli vo forme pevnej,“ cituje idnes.cz lekárku Václavu Kunovú, podľa ktorej keď upravíme prirodzenú formu potravín, teda z pevného ovocia urobíme tekuté, významne tým ovplyvníme, ako organizmus vstrebe živiny. „Zvýšime tým glykemický index. Smoothies majú vyššiu schopnosť vyvolať prudký vzostup hladiny krvného cukru, čo vyvolá čoskoro väčší hlad. Navyše sa tiež podporí ukladanie energie do tukov, najmä v oblasti pása.“
FOTO: Pixabay
3/7Raňajkové cereálie a müsli
Tvária sa zdravo, no patria k najväčším zdrojom skrytej soli. Najhoršie sú na tom kukuričné lupienky, v ktorých sú priemerne 2 gramy soli na 100 gramov cereálií. Müsli zase obsahuje enormné množstvo cukru. Kaloricky sa vyrovná rovnakému množstvu vlašského šalátu či čokolády. Navyše po ňom veľmi rýchlo vyhladnete. Podobne nás klamú „müsli tyčinky“. Vrátane tých s označením Fit či Light. Trebárs tie s jogurtom majú rovnako veľa kalórií a tuku ako stogramová porcia jablčného závinu.
FOTO: PixabayFOTO: Pixabay
4/7Pufované chlebíky
Kým knäckebrot je pre množstvo vlákniny vhodná alternatíva klasického pečiva, ryžové pufované chlebíčky či kukuričné extrudované plátky patria do iného tábora. Organizmu totiž prostredníctvom nich dodáte len nepatrné množstvo vlákniny a bielkovín, zato nadbytok sacharidov. Navyše v podobe, ktorá rýchlo a intenzívne zvyšuje hladinu cukru v krvi, a tým ovplyvňuje vyplavovanie inzulínu do krvi, čo môže viesť k cukrovke alebo nadváhe. Ak patria k vašim obľúbeným potravinám, voľte aspoň tie na báze špaldy alebo raže. Celkovo platí, že pri pečive treba hľadať kúsky s najvyšším obsahom bielkovín a vlákniny. A vyvarovať sa tých, ktoré majú mnoho cukru a dlhý zoznam aditív.
FOTO: Pixabay
5/7Zeleninové čipsy
Pôsobia zdravo, no ich testy dopadajú žalostnejšie než pri tradičných zemiakových lupienkoch. V počte kalórií, tuku a soli nijako nezaostávajú, navyše si ich výrobcovia menej strážia hladinu akrylamidu, čo je karcinogénna látka, ktorá sa vyskytuje v mnohých pečených, vyprážaných, fritovaných alebo pražených pokrmoch a Európsky úrad pre bezpečnosť potravín ju odporúča čo najviac obmedzovať. Kontroly týchto produktov sa síce pomaly zlepšujú, no stále platí, že nejde o zdravú potravinu. Ak už chcete niečo vyjedať, stavte radšej na strukovinové a pečené čipsy. Je to oveľa lepší variant než vyprážanové cviklové.
FOTO: Pixabay
6/7Ľadový čaj
Znižuje hladinu cholesterolu, upravuje činnosť štítnej žľazy, povzbudzuje trávenie či koncentráciu – všetky tieto benefity prináša človeku zelený, biely či čierny čaj. Mnohí siahajú po jeho osviežujúcom variante v studenej podobe z obchodu. Ľadové čaje však takmer bez výnimky stoja zo zdravotnej stránky na opačnej strane stupnice. Nie sú bohaté na polyfenoly či kofeín, doháňajú to však množstvom cukru. V litri sa obvykle nachádza od 15 do 17 kociek, ale pokojne aj 20. To si už rovno môžete dať kofolu.
FOTO: PixabayFOTO: Pixabay
7/7Bezmliečne jogurty z kokosu
Po rastlinných verziách jogurtov neraz siahajú aj tí, ktorí nemajú problém s trávením mlieka. Pre zdravie to však nemusí byť výhra – zvlášť v prípade jeho kokosových alternatív. Kokosové fermentované dezerty sa vyrábajú z namletej dužiny lúhovanej vo vode. Tá obsahuje len 8 percent bielkovín, v dezerte z nich je ich zvyčajne menej ako percento. Zato obsahuje 60 percent tuku, ktorý je tvorený takmer výhradne nasýtenými mastnými kyselinami, a to hlavne tými s dlhým reťazcom, ktoré predstavujú riziko pre kardiovaskulárny systém. Nenájdete v ňom ani vitamín D a vápnik. O náhrade jogurtu nemôže byť ani reč.
FOTO: Pixabay