Pri každej ďalšej dennej porcii ultraspracovaného jedla sa riziko úmrtnosti relatívne zvýšilo o 18 percent. FOTO: ShutterstockFOTO: Shutterstock
StoryEditor

Skryté nástrahy potravín: Mal som klienta, vážil 160 kíl, a mal to pritom len z ovocia, hovorí odborník

  • Všetci vieme, že hranolčeky, slaninu či sladené nápoje znesie ľudské telo bez ujmy len raz za čas.
  • Existujú však aj potravinové pohromy v preoblečení: niektoré sa tvária neutrálne a iné vyslovene zdravo. Ako ich rozpoznať?
  • Prečítajte si zaujímavý a poučný článok publikovaný v HN magazíne a v galérii vám prinášame aj potraviny, ktoré znejú zdravo a mimoriadne prínosne pre naše zdravie, treba si však dať pri nich pozor.

Zmysel pre mieru. Ak by sme mali vybrať len jediný pilier, na ktorom postaviť naše stravovanie, mal by to byť práve on. Výživoví špecialisti či gastroenterológovia ho síce vždy nezdôraznia takto explicitne, avšak prinajmenšom medzi riadkami je v ich radách prítomný vždy.

Človek má však presne opačné sklony: na jednej strane rád démonizuje, na druhej nekriticky adoruje (a, áno, netýka sa to len potravín). A hoci v úvode nášho článku hovoríme o potravinách v preoblečení, demaskovať tých lotrov až na malé výnimky nie je také ťažké: stačí sa nenechať oklamať „zdravým“ zovňajškom a preštudovať ich nutričné hodnoty, rozumej obsah bielkovín, vlákniny, cukrov či soli.

V galérii vám prinášame aj potraviny, na ktoré si treba dať pozor, nakoľko mnohokrát obsahujú napríklad vyšší podiel cukru ako čokoláda aj napriek tomu, že ich považujeme za zdravú alternatívu:

Obezita z ovocia

„Biely cukor je jed.“ Jeden z najtrvácnejších potravinových mýtov sme niekoľkokrát vyvracali už aj na stránkach HN magazínu. Ani náhodou sme tým nenabádali – a ani nenabádame – na jeho nemiernu konzumáciu. Práve naopak. Notoricky to s ním preháňame a práve on – v kombinácii s nedostatkom pohybu – je najviac zodpovedný za epidémiu obezity a cukrovky, ktorej západné ľudstvo čelí.

A mnohé ďalšie civilizačné choroby, vyvolané chronickým zápalom. Zradnosť jeho démonizovania tkvie v tom, že plodom nebýva obmedzenie cukru ako takého, ale jeho nahradenie neraz pochybnejšími alternatívami. Ktoré navyše považujeme za zdravé, v dôsledku čoho necítime potrebu sa v ich konzumácii krotiť.

Ako je napríklad čakankový sirup, agáve, tyčinka zo sušeného ovocia... a tak ďalej a ďalej. Skutočne extrémny dôsledok takéhoto prístupu spomína pre časopis Téma výživový špecialista Petr Havlíček: „Mal som klienta, vážil 160 kíl, a mal to len z ovocia. Denne ho zjedol sedem kíl! Pri televízii bol schopný na posedenie zlúpať debničku mandarínok.“

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 79% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-08 06:51:06 - Feat.: 0 - Title: Na chudnutie nepotrebujete exotické a drahé suroviny: Tieto má doma takmer každý a stoja pár eur 02 - Modified: 2024-02-07 15:03:54 - Feat.: 0 - Title: Stačí ho málo, bez neho to však nejde. Na tieto mýty o železe by si mali dať pozor hlavne vegáni
01 - Modified: 2025-12-18 07:00:00 - Feat.: - Title: Ako spoznáš, že ťa niekto naozaj počúva? Všímaj si túto jednu vec, hovoria odborníci 02 - Modified: 2025-12-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Piekli sa v kláštoroch, u šľachty i ako afrodiziakum. Ako sa medovníky a perníky stali súčasťou histórie 03 - Modified: 2025-12-12 15:00:00 - Feat.: - Title: Karin Šturcová: Silná káva a silná žena nie sú pre každého. Žena, a mladá, je pre mnohých ťažšie stráviteľné 04 - Modified: 2025-12-12 12:13:48 - Feat.: - Title: Mzdy rástli vo všetkých odvetviach, v gastre takmer o deväť percent. Ktoré porazili infláciu? 05 - Modified: 2025-12-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Portugalci na Slovensku, ktorí vedia podnikať. Bratislava sa rozrástla o ďalšiu prevádzku Beija Flor
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. december 2025 09:02